Egészség

Hasmenés, émelygés, hányás – szalmonella

Bár a hőség egyelőre nem fenyeget, de nem árt tudni, hogy a meleggel párhuzamosan jelentkezik a szalmonellafertőzés is. Az idei néhány forró nap is ezt bizonyította. Az Eperjesi és a Sabinovi járásban 17 felnőtt és 10 gyermek betegedett meg, a Lőcsei járásban pedig 8.
ÚJ SZÓ ONLINE

2005. június 11. 10:00

Bár a hőség egyelőre nem fenyeget, de nem árt tudni, hogy a meleggel párhuzamosan jelentkezik a szalmonellafertőzés is. Az idei néhány forró nap is ezt bizonyította. Az Eperjesi és a Sabinovi járásban 17 felnőtt és 10 gyermek betegedett meg, a Lőcsei járásban pedig 8. 14-en kaptak fertőzést a Liptószentmiklósi járásban.

A természetben több mint 2000 szalmonella-fajta van. A baktériumok általában ott fordulnak elő, ahol emberek és állatok élnek. Vagyis nagyjából mindenhol. Főképp a meleg nyári hónapok kedveznek a baktérium szaporodásának.

A fertőzés szokásos forrásai a szennyezett ételek. Mindenekelőtt a nyers marha- és sertéshús, valamint az ebből készült termékek; a szárnyasok, a tojás és a tojásból készült ételek lehetnek szalmonellával fertőzöttek. Az étellel az ember szervezetébe került szalmonellák robbanásszerűen elszaporodnak a vékony- és vastagbélben, a bél nyálkahártyájának gyulladását idézik elő. Általában az étel elfogyasztása után 12-36 órával lépnek föl a masszív tünetek: hasmenés, émelygés, hányás, hidegrázás és láz jellemzi a kórképet. További következményként só- és vízveszteség és fejfájás jelentkezik. Megfelelő kezelés, valamint a folyadék- és sóveszteség pótlásának hatására a tünetek rendszerint 2-6 nap után elmúlnak.

Szalmonella-fertőzés gyanúja esetén a lehetséges szövődmények veszélye miatt vegye komolyan a betegséget, és azonnal forduljon orvoshoz! Legjobb azonban, ha megfelelő óvintézkedésekkel igyekszik a fertőzést elkerülni, a betegséget megakadályozni. (t-k)

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?