Egészség
- TASR

Ha szükséges, a betegágyon műtik meg az újszülöttet

Kovács Ilona

2018. február 5. 15:42

A pozsonyi Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetében január közepétől már közvetlenül a kórteremben is megműthetik az újszülöttet, ha korábban vagy betegen jött a világra. Így megmentik a szállítás okozta stressztől, ami sok szövődményt okozhat.

A terhes nők többsége egészséges újszülöttet szeretne. Sajnos, ez nem mindig sikerül. Van úgy, hogy a pici idő előtt, van úgy, hogy betegen jön a világra. Az újszülött ilyenkor számtalan veszélynek van kitéve a saját fejletlensége, az immunrendszerének nem megfelelő működése miatt. Már a születés során vagy akár később is kerülhet olyan helyzetbe, hogy sürgős segítségre van szüksége. Az újszülöttek, s főleg a koraszülöttek hőszabályozása még nem teljesen megfelelő, könnyen átveszik környezetük hőmérsékletét. Nagyon fontos, hogy biztosítva legyen számukra az állandó, megfelelő hőmérséklet és páratartalom, hogy ne fenyegesse őket a kihűlés vagy a túlmelegedés veszélye. Ezt az állandó hőmérsékletet és páratartalmat az inkubátor biztosítja, s naponta többszöri hőmérőzéssel ellenőrzi a gyermek testhőmérsékletét.

A már jobban levő, nem túl beteg gyermek néhány percre kikerülhet az inkubátorból, ilyenkor tudják az anyukák kézbe venni babájukat. A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének orvosai – holland, osztrák és cseh kollégáik tapasztalataiból kiindulva – Szlovákiában elsőként vették át azt az egyedülálló módszert, amely lehetővé teszi, hogy a legsebezhetőbbeken: a koraszülötteken és a beteg újszülötteken, ha szükséges, a betegágyon végezzenek műtétet. „Nagyra értékeljük, hogy az egészségügyi minisztériummal és a harmadik szektorral, konkrétan a Krehké deti polgári társulással sikerült megvalósítanunk ezt a külföldön nem ritka, rendkívüli és egyedi projektet.

Ezzel jelentősen csökkenteni tudjuk a súlyos betegséggel született csecsemők későbbi szövődményeit. Nem kell őket sehova sem szállítani, egy helyen teljes, szakszerű ellátásban tudjuk őket részesíteni – mondta dr. Ladislav Kužela, az intézet vezérigazgatója, majd hozzátette: – A diagnosztika és a kezelés, beleértve a műtétet is, megy a gyermek után, nem pedig fordítva. Ezzel értékes perceket nyerünk, amit eddig arra pazaroltunk, hogy felkészüljünk a műtétre, és a babát a műtőbe szállítsuk.” Az új eljárásnak köszönhetően 30 százalékkal csökkenthető a szövődmények kialakulásának veszélye, és jelentősen javítani lehet a babák klinikai állapotát. Az alacsony születési súllyal világra jött gyerekek és a beteg újszülöttek a kezelés egész ideje alatt ágyukon maradnak, s a szakorvosok a kórteremben végzik el a szükséges kivizsgálásokat, beleértve a műtétet is.

„Minden újszülöttnek valamilyen alapbetegsége van, így a szállítást nagyon nehezen viseli. Közben hirtelen változhat a testhő- mérséklete, ami befolyásolja a vér alvadékonyságát. Ez pedig műtét utáni agyi bevérzést, a sebek lassú gyógyulását, vérátömlesztés szükségességét és más szövődményeket okozhat” – egészítette ki a vezérigazgatót dr. Dana Dolníková, az intézet főorvosa. Dr. Igor Béder, a gyermeksebészeti klinika orvosa hozzá- tette: „Legjobban az agy bevérzésétől tartunk, ami a baba szállítása közben nem ritka nyomásváltozások miatt jelentkezhet. A kicsik jövője szempontjából mindennél fontosabb, hogy ezt megakadályozzuk.” A koraszülötteken és beteg újszülötteken leggyakrabban hasműtétet hajtanak végre, és az ezzel kapcsolatos szövődményeket kezelik. A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének újszülöttosztályán évente több mint 500 beteg újszülöttet látnak el, ebből körülbelül 250-et az intenzív osztályon. Évente 25 azoknak a csecsemőknek a száma, akiknek születési súlya 1500 g alatt van. A januárban bevezetett módszer lényegesen megkönnyíti az élet első heteit, hónapjait, s megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a kezdeti nehézségek ellenére is egészségesen élhessenek. (kovács

Önnek ajánljuk