Egészség

Ha nem biztos a dolgában, kérje a HIV-tesztet!

Gyógyszer már több is van, de védőoltást harminc év elteltével sem sikerült kifejleszteni a HIV (humán immundeficiencia vírus) ellen, amely a majmokról mutáció során terjedt át az emberre.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. november 30. 18:32

hiv-teszt aids vér
Illusztráció - Fotó: pixabay

A fertőzés utolsó stádiumát, a szerzett immunhiányos tünetegyüttest (angol betűszóval AIDS-t) 1981-ben ismerték fel és írták le az Egyesült Államokban, a betegséget okozó vírust két évvel később izolálta egy francia kutatócsoport. Jelenleg világszerte több tízmillió AIDSbeteg él, és több százezren halnak meg ebben a kórban. Összeállításunkban a megelőzés és a kezelés legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze.

Míg világszerte csökken a HIV-fertőzöttek száma, nálunk sajnálatos módon emelkedik. Dr. Azzaden Shunnar, a pozsonyi HIV/AIDS központ munkatársa szerint a tájékozatlanság az oka. „Sokakat hidegen hagy ez a téma. Néha nem is tudja, hogy HIV-fertőzött, nem ismerik a diagnosztikai módszereket és a kezelést, így állandó fertőzésgócnak tekinthetők” – tette hozzá. Rendszerint a fertőzés után 2-4 héttel influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, de ezek néhány nap múlva eltűnnek, így az ember orvoshoz sem megy.

FONTOS

A vérvételre reggel éhgyomorra kell menni. Körülbelül 5 ml vért vesznek, és mindenkit tájékoztatnak arról, hogyan kell védekezni a HIV-fertőzés ellen. Az eredményt egy héten belül kapja meg. A HIV-teszt ingyenes.

Miről vallanak a számok?

Szlovákia az elmúlt években azon EU-országok közé tartozott, ahol nem nagyon terjedt a fertőzés. Ám az elmúlt évtizedben a számok azt mutatják, hogy megnőtt az új esetek száma, és gyorsan nő a HIVfertőzöttek száma is (2019. 12. 31ig összesen 876 esetet regisztráltak). 2019-ben volt a legtöbb új fertőzött, összesen 102. E szám 27,45 százaléka idegen volt, viszont nálunk fedezték fel a fertőzést. 78 új fertőzött szlovákiai volt (73 férfi és 5 nő). Tavaly 5 AIDS-es betegről tudtak, 2 beteg meghalt. A HIV-fertőzés utolsó stádiumában, az AIDS-ben szenvedő beteg szervezetének valamely pontján, így az agyban, a vesékben, a belekben folyamatosan jelen van a vírus, ám a testnedvekben, nyálban, vizeletben, székletben nincs, így ezekkel a testnedvekkel ugyanúgy nem fertőz, mint ahogyan a szúnyogok sem terjesztik.

A vírus megjelenése óta a fertőzés terjedését két tényező határozza meg: az esetek többsége férfi, és a vírus csaknem 90 százalékban nemi úton terjed.

Legtöbben a férfi-férfi közötti nemi kapcsolat során fertőződtek meg (az esetek 64,4 százalékában), a heteroszexuális kapcsolatban szerzett fertőzés aránya 22,3 százalék volt, injekciós tű használatával 1,8, vérátömlesztéssel 0,1 százalék volt a fertőzések aránya. 11,4 százalékban nem tudták meghatározni a fertőzés forrását. Legtöbb fertőzött a nagyobb városokban él, az első helyen a Pozsonyi kerület áll.

Mi a teendő, ha HIV-pozitív?

Az orvos gyógyszert ír fel, ami megakadályozza, hogy AIDS alakuljon ki. Rendkívül fontos, hogy tudatosan ne terjessze tovább a fertőzést, mert ezzel a fertőző betegség terjesztésének bűntettét követné el.

Hogyan terjed?

 • védekezés nélküli nemi kapcsolattal (tekintet nélkül a nemre, életkorra és a nemi kapcsolat formájára) 
 • vér útján (nem steril tűk, injekciós fecskendők, nem steril eszközzel végzett piercing, tetoválás) a
 • nyáról gyerekre (terhesség vagy szülés alatt és anyatejjel)


Így védekezzen!
Nemi kapcsolat:

 • használjon óvszert
 • végeztesse el a tesztet (legjobb, ha a partnerrel együtt)
 • kerülje a védekezés nélküli nemi kapcsolatot olyannal, akinek nem ismeri egészségi állapotát
 • kerülje a szexuális partnerek váltogatását, legyen hűséges


Vér általi terjedés:

 • csak steril tűt és fecskendőt használjon
 • piercinget és tetoválást csak steril eszközökkel végeztessen


Anyáról gyerekre:

 • a terhes nő orvosától kérheti a teszt elvégzését
 • pozitív eredmény esetén a nő a terhesség 3. hónapjáig kérheti a terhesség megszakítását
 • a HIV-fertőzött nő a terhesség alatt is kaphat kezelést – ezzel jelentősen csökken az esélye annak, hogy a csecsemő is elkapja a fertőzést
 • szülés után a fertőzött anya ne szoptasson


HIV-fertőzést nem kaphatunk...

 • kézfogással
 • ha közös háztartásban élünk vagy egy helyen dolgozunk a fertőzöttel
 • ha puszit adunk neki
 • ha medencében fürdünk vele
 • ha szaunázunk vele
 • rovarcsípéssel (szúnyog, kullancs stb.)
 • levegővel vagy vízzel.
   

Mi micsoda?

HIV (Human Immunodeficiency Virus): Az immunrendszer elégtelenségét okozó vírus, főleg a T-limfocitákat támadja meg, ezzel csökkenti a szervezet védekezőképességét. A T-limfociták védik a szervezetet a vírusok, paraziták, baktériumok és gombák ellen. Minél több T-limfocitát támad meg a HIV-vírus, annál kevésbé képes a szervezet küzdeni a fertőzés ellen. Ez a folyamat több évig is eltarthat. Mivel az immunrendszer legyengül, az embert könnyebben legyőzi a betegség. A fertőzéstől számított 2-3 héten belül megjelenhetnek bizonyos tünetek, amelyek az influenzához vagy fertőző mononukleózishoz hasonlítanak: fáradtság, hányinger, ízületi és izomfájdalom, torokfájás, hasmenés, a nyirokmirigyek megduzzadása. Néhány héten belül ezek a tünetek eltűnnek. Van, akinél ezek nélkül a tünetek zajlik le az első stádium. Az első és az utolsó stádium között akár 6-10 év is eltelhet, a beteg kezelés nélkül marad. AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome) szerzett immunhiányos tünetegyüttes: A HIV-fertőzés utolsó stádiuma, ami azt jelenti, hogy az ember immunrendszere teljesen felmondja a szolgálatot, vagyis nem tudja megvédeni a testet a betegségektől, s a beteg meghal.

Kezelés

Ha nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív partnerrel volt szexuális kapcsolata, vagy ha közös tűt használt intravénás drog használatakor olyan emberrel, aki nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív, a kockázatos esemény után legfeljebb 72 órával úgynevezett posztexpozíciós profilaxiát (expozíció utáni megelőzés – PEP) kaphat. A PEP magában foglalja az antiretrovirális gyógyszerek rövid időn belüli adagolását, általában egy hónapon keresztül. Ez jelentősen csökkentheti a fertőzés valószínűségét. A biztosítók azokban e „gyorskezelés” költségeit nem térítik meg. Szlovákiában öt helyen – Pozsonyban, Besztercebányán, Turószentmártonban, Nyitrán vagy Kassán – kezelik a HIV-AIDS betegeket. A kezelőorvos rendszeresen ellenőrzi egészségi állapotukat, hogy mennyi vírus van a vérükben, milyen az immunrendszerük, hogyan reagálnak a gyógyszerekre. Szükség esetén az élet végéig tartó kezelést rendel el. A HIV-fertőzés ma már kezelhető, de még mindig nem gyógyítható. A teljes kezelést fedezik az egészségbiztosítók. Rendszerint gyógyszer-kombinációt kap a beteg, ami fékezi a vírus szaporodását, és ezzel hozzájárul a már legyengült immunrendszer erősödéséhez. Ha a beteg betartja a kezelés szabályait, a fertőzés terjesztésének kockázata 96 százalékkal csökkenhet. A kezelést önkényesen nem szabad megszakítani, mert a vírus ellenállóvá válhat a gyógyszerre, és a kezelés hatástalanná válhat.

Minél előbb, annál jobb

Jó, ha a partnerek még az első szexuális kapcsolat előtt megismerik egymás egészségi állapotát. A teszt a vérből kimutatja a HIV-vírus ellenanyagát. Erre a fertőzés után körülbelül 3 hónapig van lehetőség. Minél előbb tudja meg az ember, hogy HIV-pozitív, annál korábban kezdődhet el a kezelés. HIV-tesztet Pozsonyban az Egészségügyi Egyetem HIV-AIDS megelőzési központjában, nagyobb városokban a Közegészségügyi Hivatalban és a kórházak mikrobiológiai osztályán végeznek, de a kezelőorvostól is bárki igényelheti a tesztet. Szükség esetén a 02/59370144-es telefonszámot is felhívhatja, ahol további fontos információkat tudhat meg.

(Feldolgozta: Kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
népszámlálás illusztráció

A kormány elfogadta a népszámlálás asszisztált részének az elhalasztását

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 100 beteg elhunyt, 2484 új fertőzöttet találtak kedden

Naszvad

Ógyallán és Naszvadon is lehet regisztrálni az antigénes tesztelésre

teszt

Romló járványhelyzet, és elérhetőbb oltás Dunaszerdahelyen

teszt

Somorján kettő, Dunaszerdahelyen négy nap tesztelhetnek

fff

Popparádé Biden beiktatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.