Egészség

Egész életben hasznos a zöldség­ és gyümölcsfogyasztás

Sokaknak úgy tűn­het, hogy elcsépelt a figyelmeztetés, hogy lehetőség sze­rint naponta együnk zöldséget és gyümöl­csöt, mert hasznos a szervezetnek. Ám ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Sajnos még mindig nem tu­datosult mindenkiben ennek az egyre több tudományos kutatás által bizonyított tény­nek a fontossága.
Csibrányi Zoltán

2022. október 2. 18:25

zöldség k
- Unsplash-felvétel

A Circulation folyó­iratban jelent meg az a tanulmány, amely elsőként mu­tatott rá, hogy a zöldségek és gyümölcsök rendsze­res napi fogyasztása nem csupán rövid távon, hanem egész életen át tartó előnyökkel jár. Fontos meg­jegyezni: a kutatók rámutatnak, hogy bizonyos mennyiséget na­ponta meg kell enni az egészség megőrzéséhez, amely aztán hosz­szabb életet eredményezhet. Konkrétan az a jó – ajánlják –, ha naponta két adag gyümölcsöt és három adag zöldséget eszünk.

A következtetések

Számos tanulmány adatainak, kö­zel kétmillió észak­ és dél­ameri­kai, európai, ázsiai és ausztráliai személy részletes táplálkozási szo­kásainak több évtizedig tartó elemzésével és az elhalálozások is­meretében jutottak végkövetkezte­téseikhez. Meg kell jegyezni, hogy a kutatás indulásakor a résztvevők közül senki sem volt szív­ és ér­rendszeri beteg, daganatos beteg vagy cukorbeteg.Mint kiderült, a többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók között alacsonyabb volt az elhalálozási arány. Kivételt a keményítőtartal­mú zöldségek – például a borsó és a kukorica – képeztek. A burgonya­és gyümölcsléfogyasztás nem füg­gött össze a teljes és az ok­specifikus elhalálozással. Akik napi két adag gyümölcsöt és három adag zöldsé­get ettek, és különféle betegségek­ben szenvedtek (például rákban, sztrókban, légúti betegségben), el­térő arányban, de jelentősen alacso­nyabb volt a halálozási kockázat mint azoknál, akik nem ettek ennyi gyümölcsöt és zöldséget. Ugyanak­kor az is kiderült, hogy az ajánlott napi mennyiségnél több zöldség és gyümölcs elfogyasztása lényegében nem csökkentette tovább a halálo­zási kockázatot. Dong D. Wang epidemiológus és táplálkozási szak­értő, a tanulmány vezetője szerint azt is megállapították, hogy „nem minden zöldség és gyümölcs egy­formán előnyös, pedig a jelenlegi étrendi ajánlások általában minden gyümölcs­ és zöldségfajtára így utalnak, beleértve a keményítőtar­talmú zöldségeket, gyümölcsleve­ket és a burgonyát is”. A sok béta­karotint és C­vitamint tartalmazó zöldségek (például a sárgarépa, a spenót, a saláta és a kelkáposzta) és gyümölcsök (citrusfélék, bogyós gyümölcsök) viszont kifejezetten előnyöseknek bizonyultak.

Egyre többen táplálkoznak rosszul

Jól hangzik, hogy naponta kétszer együnk gyümölcsöt, háromszor pedig zöldséget. Csakhogy a való­ságban ez messze nincs mindig így. A rohanó életmódot folytatók nem hogy zöldséget és gyümölcsöt nem esznek, hanem már azt sem tartják szem előtt, hogy naponta ötször kellene enniük, persze keve­set. Míg óvodáskorunkban tényleg naponta ötször ettünk, és sohasem túl sokat, ráadásul eleget mozog­tunk, addig felnőttként különféle okokra hivatkozva egyre ritkábban tartjuk magunkat az említett sza­bályhoz. Az emberek nagy része rendszertelenül eszik, napközben a nagy rohanásban néha bekap egy­egy falatot. Máskor viszont egy­szerre túl sokat eszik, s nem éppen egészséges ételt.

Legyen mindenki számára elérhető

A szegénységben élőknek, akiknek száma világszerte napról napra gyarapszik, egyszerűen nincs esé­lyük arra, hogy a tudósok által ja­vasolt mennyiségű, minőségű éte­lekhez jussanak, beleértve a zöldsé­get és a gyümölcsöt is. Ez ugyanis nagymértékben a pénz kérdése. Pedig milyen jó lenne, ha az egész­séges táplálkozás mindenki szá­mára elérhető lenne, és a Földön egyetlen embernek sem kellene azon gondolkodnia, hogy mit en­gedhet meg magának.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hitelek

A hiteltörlesztőknek fel kell készülniük a magasabb kamatokra

ingatlanadó

Az ingatlanadót és a szemétdíjakat is emelik az önkormányzatok

A listára ingyenesen lehet feliratkozni, a jövőben a cégeknek, mielőtt valakivel kapcsolatba lépnek, előbb ellenőrizniük kell, hogy az illető telefonszáma szerepel-e a tiltások között 

Végleg vége a zaklató, marketinges hívásoknak

sport a tv-ben

Csütörtökön foci-vb nélkül, de sok kosárlabdával a sportcsatornák

d

Ezt a 10 élelmiszert a szavatossági idő lejárta után is megeheti!

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.