Egészség

Baktérium okozza a fekélyt!

Csupán néhány éve derült fény arra, hogy bár a helytelen táplálkozás, a stressz növeli a gyomorfekély, a gyomorrák kockázatát, a betegséget baktérium okozza, a Helicobacter pylori.
ÚJ SZÓ ONLINE

2005. október 1. 10:00

SpaceX
A gyomorbetegeknek általában nem kedvez az ősz, ugyanis gyakrabban szenvednek gyomorégéstől, emésztési problémáktól, görcsös gyomorfájdalomtól. A túlzott gyomorsav-termelődés hatására enyhe gyulladás, majd fekély alakul ki nemcsak a gyomorban, hanem akár a nyelőcsőben is. A savképződés mértéke nem egyforma, okozhatja zöldség és gyümölcs, ám jelentősen fokozza az alkohol, a kávé fogyasztása, a dohányzás és a stressz.

A múmia gyomrában is volt

Tudni kell, hogy a H. pylori baktérium a normális emberi bélflóra „oszlopos tagja“. Bár a kutatók nem tudják meghatározni pontos szerepét, többen feltételezik, hogy egyrészt antibakteriális hatású fehérjéket termel, s így erősíti az immunrendszert, másrészt véd a gyermekkori hasmenés ellen, amely a fejletlen országokban a leggyakoribb halálok. Nem tudni azt sem, miképp jutott a baktérium az emberi szervezetbe, noha a legtöbb emlős rendelkezik egy-egy Helicobacter fajjal. Valószínűsítik, hogy a baktérium régóta él együtt az emberrel. Chilében egy 1800 éves múmia gyomrában is megtalálták.

A szakértők szerint a baktériumhordozók gyermekkorban, 10 éves koruk előtt kerülnek kapcsolatba a H. pylorival. Az utóbbi években megdőltek azok a feltevések, hogy a fertőzés terjedését a rossz higiéniás körülmények is elősegítik, ugyanis a jóléti országokban élők életét is keseríti. Nemcsak azért, mert a gyógyítás bonyolult, hanem azért is, mert megfertőzheti a családtagokat is. A külföldi tanulmányok szerint a baktériumhordozók kivétel nélkül krónikus gyomorégésre panaszkodnak, az érintettek 10 százalékánál a betegség gyomorfekéllyé, két százalékánál gyomorrákká súlyosbodik. A 60 évnél idősebb amerikaiaknak több mint a fele fertőzött, bár a kombinált antibiotikumos kezeléseknek és az közegészségügyi intézkedéseknek köszönhetően a terjedést megfékezték. Fontos a korai kezelés, hiszen az orvosok szerint a H. pylori a gyomorrák kialakulásáért felel. A fekélybetegség súlyos formája gyakori a távol-keletiek körében, Afrikában viszont, annak ellenére, hogy a H. pylori-fertőzöttség magas, kevés a gyomorrákos. A kutatók utalnak arra, hogy a különbségeknek a genetikai okokon kívül életmódbeli és táplálkozási okai lehetnek, bár a kockázati tényezők teljes tárát még nem sikerült felderíteni. Annak ellenére, hogy a H. pylori elleni küzdelem megosztja a szakmát, egyesek a baktérium hasznos tulajdonságait hangsúlyozzák, a szakorvosok szerint a gyomorrák veszélye mellett ezek elhanyagolhatók.

A hazai orvosok is megkongatták a vészharangokat, úgy vélik, a gyomorfájdalommal küszködők nincsenek tisztában azzal, hogy a fekély okozója a H. pylori baktérium.

Peptikus fekély

Az elnevezés a gyomor vagy a nyombél belső felszínének egy olyan területére utal, amelyet a gyomorsav kimart. Gyomor- és patkóbél-fekélyként, egy szóval peptikus fekélyként tartjuk számon. A peptikus fekélybetegség minden korcsoportot érint. A gyerekeknél ritkán, ám szintén előfordulhat. A férfiak kockázata kétszer nagyobb, mint a nőké, a nyombélfekély 25 éves korban jelenhet meg, a gyomorfekély leggyakrabban 55-65 éves kor között alakul ki.

Helicobacter pylori

A fekélyben szenvedők gyomrában általában kimutatható a kórokozó. A baktérium „felelős“ az aktív krónikus gasztritisz (gyomorgyulladás), az aktív krónikus duodenitisz (patkóbél-gyulladás) és a fekély kialakulásáért. Bebizonyosodott, hogy a baktériumnak a gyomordaganathoz is köze van, alakja alkalmassá teszi arra, hogy hozzátapadjon a gyomor nyálkahártyájához. Befolyásolja az immunrendszert, ezért túlélőképessége jelentős.

A betegség tünetei

Ritkán ugyan, de elmaradhatnak a jellegzetes rosszullétek, a nagyfokú savképződés, a hasi fájdalom, amely általában étkezés után két-három órával jelentkezik, és éhezéskor rosszabbodik. Gyakori a hányinger, hányás, vérhányás, előfordulhatnak emésztési problémák, puffadás, teltségérzet, böfögés, fáradékonyság (a rejtett vérzés miatt) és súlyveszteség. A fájdalom kisugározhat a hátba, a mellkasba a szegycsont mögé.

Kezelés

A gyomor- és bélrendszeri betegségek diagnosztikájában jelentős előrelépés történt. Míg korábban a gyomorröntgen-vizsgálat csak a durva elváltozásokat tárta fel, manapság a gasztroszkópia (a gyomor és a nyombél tükrözése) és a kolonoszkópia (a vastagbél tükrözése) pontos diagnózist, szövettani diagnózist tud adni.

A baktérium likvidálására a betegek hetekig, gyakran ismételten hármas gyógyszer-kombinációt – kétféle antibiotikum és savgátló – szednek, a kezelés után újabb tükrözésre van szükség. Újabban a kellemetlen gyomortükrözés helyett új eljárással, a kilélegzett levegőből is kimutatható a H. pylori jelenléte, ám a kíméletes vizsgálat költsége a beteget terheli.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

tankolás

Ennél olcsóbban már nem tankolhatunk

Szlovákok vásárolják fel a cseh cégeket

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

karambol

Karambolozott a D1-esen egy Szenc felől Pozsonyba haladó teherautó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.