Egészség

A terhesség is fokozhatja a keloidra való hajlamot

A keloid ismeretlen eredetű, feltehetőleg veleszületett, a pubertáskorban vagy fiatal felnőttkorban megnyilvánuló hajlam kóros hegek képződésére. A tenyér és talp kivételével bárhol kialakulhat. A bőrből éles határral emelkedik ki, kemény tapintású, felszíne sima, fényes, színe élénkvörös. A keletkezését kiváltó műtéti seb, sérülés határait túlnövi. A betegek égő fájdalomról, viszketésről panaszkodnak, sokszor a ruha érintése nehezen elviselhető.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 21. 19:00

A keloid szövettanilag jóindulatú daganatnak tekinthető. Lényege a bőr irharétegének szövetburjánzása, mely esztétikai torzulást okoz az említett panaszokon kívül. A terhesség fokozhatja a keloid hajlamot, fogamzásgátló tabletták szedése a meglévő keloid aktivitását serkentheti, az égő fájdalmat, viszketést növelheti. Ezek a megfigyelések az ösztrogén hormonok hatásával kapcsolatos összefüggést igazolják. Ezenkívül a pajzsmirigy-túlműködés fokozza, a tartós szteroid kezelés csökkenti a hajlamot. A keloid kezelésekor több szempontot szükséges mérlegelni. Először el kell különíteni az egyszerű túlburjánzott hegtől, melynek általában jól kideríthető oka van, és így korrekciója egyszerű. Fontos az időpont megválasztása. Pubertáskorban a sebészeti eltávolítás nem javasolható, mert sok esetben még nagyobb heg alakul ki. A betegség első, aktív szakaszában is ellenjavallt a kimetszés, csak a keletkezés után legalább egy évvel, a nyugalmi stádiumban lehet szikével próbálkozni. A kimetszés önmagában nem elég, a műtét után helyi röntgenbesugárzást és szteroid tartalmú injekciós kezelést kell alkalmazni. A betegnek illik tudnia, hogy az eredmény csak kompromisszumos lehet. Kielégítőnek tartjuk a kezelést, ha a beteg keloidja kisebb, laposabb, puhább, halványabb lesz, és a panaszok megszűnnek. Sajnos a kiújulás veszélye később is fennállhat. Kisebb méretű keloidoknál a konzervatív kezelés a célravezetőbb. Szteroid tartalmú injekciós kezelés kúraszerűen vagy öntapadós szilikonlapok alkalmazása 8-10 héten át elfogadható eredményt adhat.

(gyógyír)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Az AB elnöke felszólította a képviselőket, hogy válasszák meg a jelölteket

Már a szlovákiai pékek is megemelnék az áraikat

Ákos koncert és DAC mérkőzés a Csallóközi vásárban

Színes koncertkínálat a fővárosban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?