Ez az alig észrevehető ízeltlábú komoly bajok forrása lehet

Megcsípett egy kullancs! Mit csináljak?

Itt a tavasz, és a jó idő elérkeztével sajnos egy nem kívánatos állatfajtától, a kullancstól is óvakodnunk kell. Ez az icipici, alig észrevehető kis ízeltlábú bizony komoly bajok forrása lehet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk vele.

Itt a tavasz, és a jó idő elérkeztével sajnos egy nem kívánatos állatfajtától, a kullancstól is óvakodnunk kell. Ez az icipici, alig észrevehető kis ízeltlábú bizony komoly bajok forrása lehet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk vele. Ha mégis megtörtént a baj, vajon mit kell tennünk? A kullancscsípésről nem hallunk sok jót, s valljuk be őszintén, félünk is tőle. Ilyenkor tavasszal a meleg és a nedvesség hatására ez a kis fekete élősködő jócskán elszaporodik, így ha kirándulást szervezünk, nem árt alaposan tájékozódni róla. Akár hiszed, akár nem, kullancsok nem csupán mezőkön, erdőkben, ligetes, fás területeken találhatóak, hanem belvárosi utcákon is szép számmal előfordulnak. De miért is félünk tőlük? A kullancsok komoly betegségek okozói lehetnek, köztük szerepel az úgynevezett Lyme-kór vagy a babesia-fertőzés is. Ez utóbbi egy vírus. A szakértők szerint azonban nem annyira kell rettegnünk, mert állítólag csak minden ezredik kullancs fertőzött.

A lényeg, hogy ha már nem tudtuk elkerülni a csípést, és hazaérve a kirándulásból megtaláljuk a bőrünkben a kis fekete ízeltlábút, akkor a lehető leghamarabb el kell távolítanunk onnan. S hogy hogyan kell a leghatékonyabban kivennünk, arra nincs egyértelmű módszer, sokan sokfélét mondanak. Az a lényeg, hogy ne nyomjuk össze a kullancs potrohát, mert éppen azzal juttatjuk a szervezetünkbe annak tartalmát, akár a fertőzést magát! Ha nem vagyunk biztosak az eltávolítás módjában, inkább bízzuk ezt a dolgot orvosra. Persze a csípés után arra is van lehetőségünk, hogy 48 órán belül védőoltást adassunk be magunknak. Viszont sem ez, sem az eltávolított kullancs nem garancia arra, hogy elkerüljük a betegséget. Ez ellen talán a legmegfelelőbb módszer a megelőző védőoltások sorozata, ami majdnem százszázalékos védelmet biztosít a fertőzés ellen. Aki ezt mégsem tette meg, legalább kullancsriasztó szert vigyen magával a kirándulásra, az is jó esély arra, hogy elüldözze ezt a cseppet sem rokonszenves, fekete kis ízeltlábút. (sn)

Ajánló