Egy amerikai, pontosabban virginiai parkőr vezeti talán a világrekordot ezen a téren, de nem igazán örül neki

Túlélhetünk egy villámcsapást?

Az emberek legnagyobb része, legyen az felnőtt vagy gyerek, fél a villámlástól! Persze van, aki csak a hangjától, más attól, hogy őt „tekinti” majd célpontnak a villám. S ez a félelem nem is alaptalan, hiszen rengeteg olyan esetről hallottunk már, amikor a villám nagy pusztításokat végzett.

Az emberek legnagyobb része, legyen az felnőtt vagy gyerek, fél a villámlástól! Persze van, aki csak a hangjától, más attól, hogy őt „tekinti” majd célpontnak a villám. S ez a félelem nem is alaptalan, hiszen rengeteg olyan esetről hallottunk már, amikor a villám nagy pusztításokat végzett.

Manapság már sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, nem veszélyeztet bennünket annyira a villámcsapás, mint régen élő rokonainkat, ugyanis a házak villámhárítóval vannak ellátva, így elég bent tartózkodnunk, s nincs mitől félni. Azonban előfordulhat, hogy olyankor kap el egy hatalmas vihar, amikor a legkevésbé számítanánk rá, ráadásul egy perc alatt jön, így még időnk sincs arra, hogy behúzódjunk valahová. Vegyünk egy példát! Tegyük fel, hogy elmegyünk kirándulni és egy hatalmas síkság kellős közepén sétálgatunk, de nem is kell nagy síkságnak lennie, elég ha az említett hely egy rét vagy egy tisztás. Tehát, ha ilyen helyen tartózkodunk és megindul az égzengés villámlás kíséretében, a következő történik.

A villámlás másodpercenként 160-1600 km-es sebességgel halad és akár 30 000 oC-os hőmérsékletet idézhet elő. Belegondolni is szörnyű, hogy milyen lehet az, ha egy ilyen villám minket kap el. Meglepő azonban, hogy azok közül, akiket ilyen félelmetes erejű csapás ér, sokan nem halnak meg, bár többnyire súlyos égési sérüléseket szenvednek. A villám ugyanis nem más, mint egy elektromos kisülés, amely a felhők között, illetve a felhők és a talaj között jön létre. Ahogyan a felhőből kiinduló villám a talaj felé halad, a legrövidebb utat keresi - és időnként előfordul, hogy ez egy magában szabadon álló ember testén át vezet. A villám becsaphat az illető vállánál, a lábán keresztül lefuthat a teste egyik oldalán, majd eléri a talajt. Amíg útját megteszi, persze nem kis gyötrelmet okoz. Fájdalmat, égési sérüléseket és akár sokkot is előidézhet, de ennek ellenére a villámcsapás energiájának nagy részét a talaj fogja fel. Az áldozat rendszerint nem hal meg, kivéve két esetet. Ha a szívén vagy a gerincoszlopán halad keresztül.

Egy amerikai, pontosabban virginiai parkőr vezeti talán a világrekordot ezen a téren, s még a LEGEK könyvébe is bekerülhetne, mivel hét alkalommal csapott bele a villám. A hét baleset harmincöt év leforgása alatt történt vele, és mindegyiket túlélte. Mindegyik esetben sérüléseket szenvedett. Először az egyik lábujjáról kellett levenni a körmöt, majd megperzselődött a szemöldöke, megégett a válla, meggyulladt a haja, és égési sérülések keletkeztek a lábán, de mindezek ellenére életben maradt. Ez a példa természetesen megnyugvással tölthet el bennünket, mégis, én inkább azt tanácsoljuk, ha ilyen nagy villámlással járó vihar közeleg vagy kap el benneteket, inkább húzódjatok be gyorsan valahová, de ha lehet, az ne egy magányosan álldogáló fa legyen. A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Persze, ha van a közelben! (n)

Ajánló