AKI NEM HISZI

A titkosírás rejtelmei

Az embereket mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy olyan levelet írjanak valakinek, amit csak az illető tud elolvasni. Már a te fejedben is biztosan motoszkált hasonló gondolat valamikor.

Az embereket mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy olyan levelet írjanak valakinek, amit csak az illető tud elolvasni. Már a te fejedben is biztosan motoszkált hasonló gondolat valamikor. Ma megtudod, hogyan valósíthatod meg ezt az álmodat! Eláruljuk, csak figyelj jól!

Sokan gondoltak már arra, hogy a kis titkaikat úgy oszthassák meg például a legjobb barátjukkal, hogy csak ő tudja elolvasni, és senki más rajta kívül. Az, hogy megtanuljanak egy mindenféle kriksz-krakszból álló abc-t, túlságosan bonyolultnak bizonyult. De végre megtaláltuk a megoldást, és neked eláruljuk, hátha te hasznát tudod majd venni. Csak egy dologra figyelj oda feltétlenül! Ha tényleg azt szeretnéd, hogy csak a levél címzettje tudja elolvasni a titkos sorokat, ne oszd meg a választ senki mással rajta kívül.

Egy kísérlet elvégzése után, ha már megbizonyosodtál a módszer sikerességéről, hozzá is kezdhetsz a titkos levelek írásához. Szükséged lesz: egy papírlapra, egy olyan vékony írószerszámra, amit mártogatni tudsz a „tintába“ (például egy meghegyezett hurkapálcikára vagy madártollvégre, esetleg a boltban is kapható tusra), ecetre vagy citrom-, esetleg hagy-malére.

A három általunk használt tinta közül bármelyik alkalmas lesz a próbálkozáshoz. ĺrd meg a levelet, s amint megszárad a titokzatos „tinta“, az írás láthatatlanná válik, olyan, mintha egy szimpla fehér lapot küldenél a barátodnak. De akkor hogyan tudja majd elolvasni? Egyszerű! Figyelj csak!

Amikor célba ért a leveled, a társadnak csak annyit kell tennie, hogy a papírlapot egy gyertya lángja fölé kell tartania, persze megfelelő távolságra, semmiképp sem olyan közelre, hogy meggyulladjon a lap. Erre neked és neki kell rájönnötök, óvatosan közelítve a lapot a lánghoz, sikerülni fog.

A meleg hatására a „tinta“ érintette helyek előbb fognak megbarnulni, mint az érintetlen papírfelület, s ezáltal előtűnnek a betűk. ĺgy már könnyedén el lehet olvasni a levelet, és ha akarjátok, az olvasás után meg is lehet semmisíteni. ĺgy garantált, hogy rajtad és a barátodon kívül senki nem fogja tudni, mi állt a levélben! (s)

Ajánló