Brazil bestseller Paulo Coelho titkos életéről

O Mago – A mágus

Sao Paulo.

Sao Paulo. Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma és bestseller író lett Paulo Coelho; Az alkimista szerzőjének mindeddig rejtve maradt vad és kalandos életét az író titkos naplói és magnófelvételei alapján egy brazil kollégája vetette papírra.

A múlt héten megjelent O Mago (A mágus) című, több mint 600 oldalas biográfia akkora siker Brazíliában, hogy a boltokba kerülése napján 10 ezer darab kelt el belőle. A Planeta kiadó a külföldi piacot is meg akarja hódítani, 40 további országban tervezi a könyv terjesztését.

„Minden benne van. Erőszak, szex, vallás, rock and roll, sátánizmus. És megváltással zárul, hiszen valóra vált az álma, és híres író lett belőle” – foglalta össze az életrajzot jegyző Fernando Morais. A szerző elárulta, hogy a könyvben Coelho évekig ládában rejtegetett közel 200 naplójának és 100 magnókazettájának sokkoló vallomásaival szembesülhetnek az olvasók.

A 60. évét taposó Coelho korábban úgy rendelkezett, hogy halála után az egészet égessék el, hogy titkai vele együtt sírba szálljanak. De aztán alkut ajánlott Moraisnak: megkaphatja a láda kulcsát, ha kideríti, ki volt az az ember, aki a diktatúra idején (1964–85) kínozta őt. És Morais szállította a nevet, így aztán Coelho megosztotta vele és a világgal a legbelső titkait.

Az életrajzíró megvallotta, hogy személyesen legjobban Coelho szexuális élete döbbentette meg. Annyira, hogy sokáig nem volt benne biztos, egyáltalán belevegye-e ezeket az intim részeket a kötetbe. Végül mégiscsak benne maradtak a homoszexuális kalandjai és tinédzser barátnőjével való viszonyának sikamlós részletei is.

A kötetből kiderül, hogy a tinédzser Coelhót apja egy Rio de Janeiró-i elmegyógyintézetbe záratta, ahol gyógyszerezték és elektrosokkal is kezelték. Onnan északra, Bahia államba szökött, ahol összeállt egy rockzenésszel, és együtt számos nagy sikerű nótát írtak. Ekkor szerezte első tapasztalatait a kábítószerekkel. A hetvenes években a sátánista tanok ragadták magukkal, és „szövetséget kötött az ördöggel”, hogy nagy író váljon belőle.

Címkék 

Ajánló