SZAVAZÁSI ÚTMUTATÓ

Hogyan szavazzunk?
A lakhelyünk szerinti szavazóhelyiségben szavazhatunk, de az idősek mozgóurnát is kérhetnek. Ha nem találjuk személyazonossági igazolványunkat, két ismerős is igazolhatja személyazonosságunkat.

Hogyan szavazzunk?

A lakhelyünk szerinti szavazóhelyiségben szavazhatunk, de az idősek mozgóurnát is kérhetnek. Ha nem találjuk személyazonossági igazolványunkat, két ismerős is igazolhatja személyazonosságunkat. A bizottságtól két szavazólapot kapunk: az egyiken a polgármesterjelöltek, a másikon a képviselőjelöltek nevei szerepelnek. Az előbbi listán csak egy nevet, a másikon viszont legtöbb annyit karikázunk, amennyi a lista feletti szövegben lesz: ezért figyelmesen olvassuk el a nevek feletti magyarázatot, ha pedig nem világos, hány képviselőjelölt számát karikázhatjuk, kérdezzük meg a választási bizottságot. Ha elrontottuk, kérjünk új szavazólapot. Karikázni csak a szavazófülkében lehet, ahová egyedül megyünk, de a segítségre szorulókat elkísérheti egy családtag, ismerős. A két szavazólapot egy borítékba tesszük, majd bedobjuk az urnába.

Mikor érvénytelen a szavazat?

Ha egyetlen jelöltet sem vagy túl sok nevet karikázunk be, voksunk nem érvényes. A fejlécen feltüntetett számnál kevesebbet is lehet, többet viszont nem szabad karikázni. A listát nem lehet kiegészíteni, azaz nem írhatunk oda neveket, mert ez a szavazócédula megrongálásának számít. Csak karikázzunk! Aláhúzni, átfirkálni, nem szabad, mert szavazatunk érvénytelen lesz. (sza)

Címkék 

Ajánló