Milyen cserepes virágot állítsunk lépcsőházba, munkahelyre, irodába, szállodákba, kiállítási termekbe?

Divatos díszítő (szoba)növények

Az irodákba való növényektől elvárjuk, hogy magas díszítőértékük mellett legyenek viszonylag igénytelenek, ellenállóak, sőt tisztítsák a levegőt. Az öntözésről azonban csak a művirágok esetében mondhatunk le. A növények elrendezésére is oda kell figyelni. Egyes növények önmagukban, mások csoportban érvényesülnek jobban.

Lépcsőházba, munkahelyre, irodába, szállodákba, kiállítási termekbe kiválóan alkalmas a Ficus benjamina, kislevelű, csüngő levelű fikusz. Bár rokonságban áll a szobafikusszal, de könnyedebb, levelei rövid levélnyélről csüngenek a lehajló ágakról. Szobanövényként maximum 2,5 m magasra nő. Nagyon kedveltek tarka levelű változatai, például a szerény igényű Starlight. Szűrt napon érzi magát a legjobban, de rosszul viseli a nyári tűző napot. Nem kedveli a nagy hőingadozást sem. Azaz temperált hőmérsékletű, világos irodákba kiváló. A tarka levelű fajtái fényigényesebbek. Másik előnye, hogy viszonylag kis edényt igényel, és átültetni sem kell hosszú ideig. Jól mutat a földön tartva. Egyenletes vízellátásra van szüksége. A növekedési időszakban kéthetente tápozzuk. Ha meleg helységben van, nem árt permetezni, esetleg kavicscsal megszórt tálcára állíthatjuk, amelyet gyakran nedvesítünk.

Rendkívül ellenálló, a környezetre kevésbé érzékeny sárkányfa (Dracanea deremensis). 120-130 cm magasra nőhet. Levélrozettáit fás szára körül fejleszti. Ha elhanyagoljuk, felkopaszodik. A Dracanea nemzetség legszebb fajai a széles levelű, levéllemezén zöld-fehér csíkokat viselő deremensis és a keskenyebb levelű, vékony törzsű marginata, amelynek zöld, sárga, vagy piros levelű változatai is kaphatóak. Szűrt fényt, vagy félárnyékos helyet válasszunk neki. Bőségesen öntözzük, kéthetente tápozzuk. Nyáron permetezzük, és állítsuk cserepét nedves kavicságyra. A növény vízigénye télen csökken, ilyenkor mérsékeljük az öntözővíz mennyiségét, és tápoldatozni sem kell. A kisebbek szemmagasságban elhelyezve, a nagyobbak földön, csoportosan mutatnak a legjobban.

Tágas, napos, egyenletesen meleg helyiségben, irodában, előcsarnokokban kedvelt növény a zöld, bordó, vörös, piros, sárga, rózsaszín levelű csodacserje (Kroton, Codiaeum variegatum). Akár egy méterre is megnőhet. Változatos formájú és színű leveleivel díszít. Levélszíne megőrzéséhez világos helyre, ablakba állítsuk. Megfelelő fejlődéshez egyenletes, kielégítő vízellátásra, nagy páratartalomra és melegre, kéthetenkénti tápoldatozásra van szüksége. A téli nyugalmi időszakban állítsuk hűvösebb helyre és mérsékeljük az öntözést, valamint a tápoldatozást. A pangó víz a gyökerek károsodásához vezethet. Leginkább egyedi növényként érvényesül.

Szokatlanul élénk levélrajzolata miatt a buzogányvirág (Dieffenbachia maculata) is kedvelt. Világos, nagy terekben érzi jól magát. Egyenletes meleget kíván. Előszeretettel helyezik lépcsőházakba, ablakközbe, hűvös szobába, előcsarnokokba, kiállítási termekbe. Jól tűri a dohányfüstöt. A növény a márciustól augusztusig tartó növekedési periódusban bőséges öntözést kíván. A túl száraz levegő és a pangó víz hatására a levélszélek megbarnulhatnak. Az idősebb levelek még a legjobb tartási körülmények között is leszáradnak, ezért nyár elején vágjuk vissza, és a levágott leveles részt ültessük el újra. Levélnedve allergiás reakciókat válthat ki, ezért a növény megérintése után mossunk kezet. Mérsékelten öntözzük, és kéthetente tápozzuk. A magasabb növényeket egyedül tartsuk, míg a kisebbeket hármasával.

A dekoratív szobafenyő (Araucaria heterophylla) félárnyékos vagy világos, hűvös, levegős helyet igénylő növény, emellett kedveli a nagy páratartalmat. A központi fűtéses irodák száraz levegőjét nem viseli el! Lassú növekedésű. Fontos a nagy helyigényű növény folytonos és egyenletes öntözése. A pangó víztől megsárgulhat. Minden öntözés előtt várjuk meg, amíg a talaj megszikkad, sőt kiszárad. Az átteleltetéshez a legmegfelelőbb hőmérséklet az 7-10 Celsius fok, ilyenkor csak ritkán kell öntözni. Alacsony hőmérsékletigénye miatt meleg, száraz levegőjű helyeken hamar felkopaszodik. Egyedül mutat a legjobban, viszonylag kis fényigényének köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy felvidítsa az egyhangú sarkokat.

A flamingóvirág (Anthurium andraeanum) dekoratív, tartós szobanövény, amely nemcsak virágjával, hanem levelével is díszít. Különös virágai sárga torzsát képezve ágaskodnak a hosszú virágzati tengelyek végein, és színes fellevél övezi őket, amelynek formája a legtöbb esetben megnyúlt szívalakú. Hosszan virágzik. A Flamingóvirág árnyéktűrő, félárnyékos környezetben jobban fejlődik. Hosszabb-rövidebb ideig az árnyékos helyeket is elvisel. Bőségesen öntözzük, kéthetente tápozzuk. A jól fejlődő, egészséges növény nevelésének egyetlen titka az egyenletes, nagy páratartalomban rejlik, ami nemcsak a növény növekedését fokozza, hanem a virágképződést is serkenti. Októbertől 6-8 héten keresztül, ha tehetjük, tartsuk 15 Celsius fok körüli hőmérsékleten, később állítsuk újra szobahőmérsékletű helységbe. A szobában tartott növényeket nyáron 3-4, télen 5-6 naponként öntözzük meg. Ügyeljünk ara, hogy talaja mindig nedves legyen. Önállóan díszít, színes virágaival magára vonva a tekintetet.

A szobaborostyánnal (Hedera canariensis) az iroda fényszegényebb zugait tehetjük barátságosabbá. A borostyán szűrt napfénybe vagy félárnyékba való növény. A közvetlen napfénytől azonban óvni kell. Keletre vagy nyugatra néző ablak az ideális helye, ugyanis a kelő nap vagy nyugvó nap szórt sugarait kedveli. Rendkívül nagy az alkalmazkodóképessége. Igazán akkor pompás, ha levegős, szellős helyre tesszük. A nyári időszakban viszonylag nagyobb a vízigénye, ekkor tartsuk talaját folyamatosan nedvesen. Kerüljük a cserépben pangó vizet, ez ugyanis elzárja a gyökereket a levegőtől. Bambuszrúd köré tekerhetjük, extravagáns zöld oszlopot kialakítva.

Ajánló