A szőlő hatékony növényvédelme május elején

Már rajzik a hagymalégy

A szőlő erősen hajt, ezért esősebb időjárás esetén a peronoszpóra és a lisztharmat is fertőzhet. A lisztharmat ellen használhatók az olcsó kéntartalmú permetszerek, pl. Kumulus WG (0,5%), Sulika 80 WP (0,5%), Thiovit (0,4%) valamint Karathane LC (0,05%). Ezek az atkák terjedését is gátolják.

A szőlő erősen hajt, ezért esősebb időjárás esetén a peronoszpóra és a lisztharmat is fertőzhet. A lisztharmat ellen használhatók az olcsó kéntartalmú permetszerek, pl. Kumulus WG (0,5%), Sulika 80 WP (0,5%), Thiovit (0,4%) valamint Karathane LC (0,05%). Ezek az atkák terjedését is gátolják. A szőlőperonoszpóra ellen kontakt készítményeket használjunk: pl. Delan SC 750 (0,07%), Dithane DG (0,2%), Folpan WDG (0,2%), Novozir MN 80 (0,2%), Merpan WDG (0,2%) stb. A felszívódó készítményeket most azért nem ajánlom, mert még nem alakult ki megfelelő aszzimilációs levélfelület a szőlőn, így a készítmények hatása még nem kielégítő.

Már rajzik az elmúlt években nagy károkat okozó tarka szőlőmoly is. Ellene a rajzáscsúcs elérésekor kell védekezni. Virágzás előtt és közvetlen utána molibdén tartalmú lombtrágyával (pl. Lamag Mo 0,5 %) permetezzünk. Segíti a jobb terméskötődést, gátolja a terméselrúgást.

Már rajzik a vadgesztenyefákat károsító vadgesztenye levélaknázómoly. Most még hatékonyan védekezhetünk ellene, illetve elpusztíthatók a lerakott tojások és a kis lárvák. A virágzás miatt a méhekre veszélytelen kitinszintézist gátló rovarölő szerek közül válasszunk. Ilyen például a Dimilin 25 WP (0,05%), Nomolt 15 SC (0,1%), Match 50 Ec (0,1%) vagy a kettős hatással rendelkező Rimon 10 EC (0,05%). Ajánlatos a permetlébe tapadószert is (pl. Agrovital) adagolni. A permetezés során szigorúan tartsuk be a következő biztonsági előírásokat: a frissen permetezett területen tilos tartózkodni; a kezelésről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell. A kezelés nem végezhető el a gyermek-játszóterek 10 méteres körzetében.

A zöldségféléket és a hagymát most az aknázólégy lárvái veszélyeztetik. Permetezésre használható: Diazol 50 EW (0,1%), Pyrinex 25 ME (0,4%) és Zolone EC (0,2%) + tapadószerként pl. Agrovital vagy Silwet L 77.

A már kiültetett korai káposztaféléket, valamint a nevelőházakban levő palántákat is veszélyezteti a káposztalégy, amely már megkezdte rajzását és a tojáslerakást a palánta gyökérnyaki részéhez. A tojásokból fehér nyüvek kelnek, amelyek berágják magukat a szár belsejébe. Most kell a kártevő ellen védekezni, mert a szár belsejében már elpusztíthatatlanok.

A szerző növényvédelmi szaktanácsadó

Ajánló