Ötletek, tanácsok (nemcsak) kertészkedőknek

A kertben kiszórt fahamu lúgosíthatja a talajt

Elkezdődött a fűtési idény. A családi vagy hétvégi házban fával tüzelők a téli időszakban tetemes mennyiségű értékes hamuhoz jutnak, amelyet akár a kertben is egyenletesen szétszórhatnak, hiszen a hamu ásványi anyagokat tartalmaz.

Elkezdődött a fűtési idény. A családi vagy hétvégi házban fával tüzelők a téli időszakban tetemes mennyiségű értékes hamuhoz jutnak, amelyet akár a kertben is egyenletesen szétszórhatnak, hiszen a hamu ásványi anyagokat tartalmaz. Másrészt viszont nem árt megszívlelni a régi görögök tanácsát, miszerint a gyógyszer és a méreg között csak a mennyiség a különbség. Szakértők tehát azt ajánlják: bánjunk csínján a fahamuval is, hiszen lúgosítja a talajt (régen a lúgot ebből készítették). Általában nem okozunk nagy kárt a fahamu szétszórásával, de ezzel is nyomjuk a talajt a lúgos kémhatás irányába.

Az egyre népszerűbb tüskementes szeder metszési ideje szeptember végén kezdődik és a tavaszi kihajtásig tart. Ugyanakkor minél korábban végezzük el ezt a munkát, annál jobb, mivel szabadabb marad a termőgally. A támaszrendszernek nagyon szilárdnak kell lennie. A tartó- huzalokat, amelyekhez hozzákötjük a vesszőket, ember magasságban vezessük. Elég csak a jövő évi termést adó termőveszszőket megtartani. A metszésnek két alapelve van: általában három-öt tővesszőnél többet ne hagyjunk, viszont minden tővesszőn két-három hosszú másodrendű vessző is meghagyható, mert azok is elérik a két-három méteres hosszúságot. A többit öt-tíz centiméterre vágjuk vissza, de ne teljesen a tövénél, hogy ne száradjon be. A tíz centiméteres részen is lesz egy-két hajtás, amely terem.

A molylepke ellen vegyszerezik a padlásokat, és különböző permeteket fújnak a terményekre is, hogy megakadályozzák e kártevő elszaporodását. Mindez megoldható vegyszerezés nélkül – állítják egyesek. Elegendő a citrom illatú muskátliból egy galylyacskát letépni. Az ágon négy-öt levél maradjon. Megfigyelések szerint a citrom illatú muskátli elriasztja a molylepkét még a környékről is. (MR-BG)

Ajánló