A telepítés előtt jól megművelt talaj jelentősen befolyásolja a szamócaültetvény termőképességét

Szamócaültetvény talajkezelése

A szamócaültetvények általában 2–3 termőéven át maradnak ugyanazon a területen. A tervezett ültetvény termőképességét a telepítés előtti talajművelés jelentős mértékben befolyásolja.

Bár az eredeti talajadottságokat alapvetően nem tudjuk megváltoztatni, de a talaj termőképességét a talaj-előkészítés alkalmával jelentősen javítani tudjuk. A gondos talaj-előkészítés nemcsak az ültetett növények eredését és kezdeti fejlődését befolyásolja, hanem azok termőképességét is. A talaj-előkészítés az ültetéshez hasonlóan alapozó jellegű munka, amellyel kedvező talajállapot létrehozása a fontos.

A talaj-előkészítés feladata, hogy a szamóca számára jó szerkezetű, megfelelő tápanyagtartalmú és arányú, jó vízgazdálkodású, gyomoktól és kártevőktől mentes talajt alakítsunk ki. A jó talaj-előkészítés feltétele a jó elővetemény. A jó előveteménytől elvárjuk, hogy:

– a talajt gyomoktól és káros herbicidektől mentesen hagyja;

– állományával irtsa ki vagy gyérítse a szamóca szempontjából fontos gyomokat;

– alkalmazzon olyan gyomirtó szereket, amelyekkel a veszélyes gyomokat még az élőkultúra során megsemmisíthetjük.

Különösen augusztusi ültetés esetén fontos az elővetemény helyes megválasztása, mert a korai ültetéshez július végéig kell előkészíteni a talajt, hogy szántás után részben leülepedhessen. Alaptrágyázáskor fontos szempont, hogy a szamóca a szerves anyagokkal jól ellátott talajokon díszlik a legjobban. Ezért szükséges, hogy az alaptrágya nagy mennyiségű szerves trágyából és egy kisebb mennyiségű kiegészítő műtrágyából álljon.

A terület kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a szamóca érzékeny a mészre. Talajtípustól függetlenül, telepítés előtt tanácsos nagy adagú szerves trágyát a talajba dolgozni. A szerves trágya mellett kiegészítésnek foszforból 5–8 dekát, kénsavas káliból 10-15 dekát, nitrogénből 3-5 dekát adjunk négyzetméterenként.

Az alaptrágyát a területen egyenletesen szétterítjük. Ezután nehéztárcsával a területet többször megjáratjuk, kivéve, ha esős időszak uralkodik, és a talaj felszíne fel van ázva. A nehéz tárcsa a szerves trágyát és a műtrágyát a talaj mintegy felső 10 cm-es rétegébe bekeveri, és így a trágyázott réteg leszántás után a talajban szélesebb sávot alkot. Az alaptrágyát minden esetben ősszel juttatjuk a talajba. A szántás után a talajt legalább 2 hétig ülepedni hagyjuk.

A szerző agrármérnök

Ajánló