RECEPTTÉKA

Csipkebogyó, bodza, kökény

„A tanultság, műveltség, ötlet abban merül ki, hogyan lehet a kamrát télire ellátni.

„A tanultság, műveltség, ötlet abban merül ki, hogyan lehet a kamrát télire ellátni.”

(Krúdy Gyula)

Csipkebogyóíz, -dzsem, -tea

Október elején a vadrózsa teljesen érett, dércsípte, de még nem puha termését ollóval tisztítsuk meg a szárától és a csumájától, és mosás után deszkán, egy éles késsel hosszában vágjuk ketté! Utána késsel kaparjuk ki belőle a szőrös-magvas belső részt, majd a visszamaradt héjat erős vízsugár alatt mossuk meg újra! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt főzzük puhára! A leégés elkerülése érdekében gyakran keverjük meg, vagy tegyünk alá lángterelőt! Végül törjük át szitán, majd tegyük zománcozott lábasba, és forraljuk pár percig! Ha túl sok massza maradt vissza, ne dobjuk el! Engedjük fel ismét vízzel, főzzük tovább, és újra törjük át!

Lényegesen gyorsabb a csipkebogyódzsem készítése: a puhára főtt gyümölcshúst elegendő turmixgépben néhányszor megforgatni, hogy felaprózódjon. Ez a meggydzsemhez hasonló állagú változat nemcsak kiadósabb a lekvárnál, hanem vitaminokban is gazdagabb. Ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy a gyümölcshúsba nem kerülhet egyetlen szem mag sem. Literenként 20 dkg mézzel édesítsük!

Ugyanígy kell feldolgozni a gyógytea készítésére szánt csipkebogyót. A megtisztított gyümölcshúst mossuk meg, és pamutkendőn szétterítve szárítsuk ki! A csipkebogyó legfőbb értéke a magas C-vitamin-tartalma. Ez azonban csak akkor érvényesül, ha nem forrázzuk le. Teljes értékű csipkebogyóteát úgy kell készíteni, hogy egy pohár vízbe 1 kávéskanál szárított gyümölcshúst szórunk, és másnapig áztatjuk. Tálalás előtt fogyasztási hőmérsékletre felmelegítjük. Ne hevítsük tovább, mert akkor tönkremegy a C-vitamin-tartalma!

Bodzaöntet

A feketére érett bodzafejeket váltott vízben alaposan mossuk meg, és morzsoljuk le! Gyorsabban végzünk vele, ha a teljesen érett fürtöket egy villa fogai között húzzuk át. Utána mossuk meg egyszer, hogy az éretlen bogyók és szárdarabok feljöjjenek a víz felszínére! Ezek eltávolítása után paradicsompasszírozón hajtsuk át az érett bogyókat! A rostos levet sűrítsük be eredeti térfogatának kb. egyötödére! Miután az összes öntet közül a bodza alapanyaga a leghígabb, itt mindenképpen ajánlatos valamilyen zselésítő anyagot használni, hogy ez a hosszú ideig tartó sűrítési művelet elkerülhető legyen. A tejfölszerű masszát 30 dkg/liter mézzel édesítsük! (A kúszó tőről kihajtó gyalogbodza termését ne gyűjtsük, mert ez a fajta enyhén mérgező!)

Bodzadzsem

A frissen szedett bodzáról villával távolítsuk el a kocsányokat – mosással ezek és az éretlen bogyók is eltávolíthatók! 1 kg tisztított gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges. A cukorból 3 dl vízzel főzzünk sűrű szirupot, ezután tegyük bele a gyümölcsöt, és gyors tűznél addig forraljuk, amíg sűrűn folyós lesz! Forralással az esetleg megmaradt mérgező anyagok is eltávoznak. Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, zselésítőt is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez. Forrón rakjuk üvegbe, majd dunsztoljuk!

Kökénylekvár

Október elején tisztítsuk meg az érett kökényt, és kézzel zúzzuk szét! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg megpuhul! Utána szitán törjük át, és takaréklángon állandóan kevergetve sűrítsük be! Az ínyencek pár szem lehéjazott és kettéválasztott mandulát is kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük! Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt a ritkán fellelhető bogyót!

Címkék 

Ajánló