Néha enyhe fertőzések hatására váladéktermelődéssel járó sarjszövet, ún. köldökgomba alakul ki, amelyet az ezüst-nitrátos ecsetelés gyógyíthat

A köldök rendellenességei – néha csak a műtét segít...

A köldökzsinór jelenti a méhen belüli életben a külvilággal való kapcsolattartás egyetlen eszközét. Ez biztosítja a magzat számára az alapvető életfeltételeket, az oxigént, a tápanyagokat, az anyagcserét.
A köldökzsinórban két verőér (artéria) és egy visszér (véna) található.

A köldökzsinór jelenti a méhen belüli életben a külvilággal való kapcsolattartás egyetlen eszközét. Ez biztosítja a magzat számára az alapvető életfeltételeket, az oxigént, a tápanyagokat, az anyagcserét.

A köldökzsinórban két verőér (artéria) és egy visszér (véna) található. A verőerek szállítják el a magzatból a méhlepény felé a vért, benne a nemkívánatos anyagcseretermékeket. A visszér az anya felől hozza az oxigént és a tápanyagban dús vért. A köldökcsonk leesését követően – ez általában az első 2 hétben megtörténik – ezek az erek, legalábbis anatómiailag, még nyitottak. Ez azt jelenti, hogy a köldök környékén lévő kórokozók relatíve könnyen bejuthatnak az újszülött keringésébe, és ott súlyos fertőzést okozhatnak. Ezért van oly nagy jelentősége a gondos, fertőtlenítő hatású, alkohollal történő köldökápolásnak. Ha a köldök az első hónap végére sem esik le, késői köldökzsinór-leválásról beszélünk, és fertőzésre, súlyos fehérvérsejtfunkció-zavarra kell gondolnunk.

Néha enyhe fertőzések hatására váladéktermelődéssel járó sarjszövet, ún. köldökgomba (de ez nem gombás fertőzés) alakul ki. Ha egyéb fejlődési rendellenességek lehetőségét kizártuk, egyszerű ezüst-nitrátos ecsetelés gyógyulást hoz.

Méhen belül, a magzati életben összeköttetés van egyrészről a bélcsatorna, illetve a húgyhólyag, másrészről a köldök között. Normálisan ezek a járatok még a magzati életben záródnak. Ha a záródás nem tökéletes, a járatok helyén folyadékkal teli üregek, ciszták alakulhatnak ki. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy megmarad a kapcsolat a belek, illetve a húgyhólyag között, melyen keresztül vizelet, illetve béltartalom ürül. Ilyenkor elengedhetetlen a rendellenes járatok sebészi korrigálása.

Említést kell tenni egy másik fejlődési rendellenességről, amikor a magzati életben a hasi szervek (belek, máj) a köldökzsinór állományába türemkednek, és a hasfal nem záródik rendesen. Megszületéskor ezek a szervek a hasfalon kívül helyezkednek el, őket csak a köldökzsinór, nem bőr fedi. A kitüremkedés miatt a hasüreg kicsi lesz, így nehéz a hasi szerveket műtéti úton visszahelyezni.

A köldökgyűrű tökéletlen záródásának vagy gyengeségének következtében alakulhat ki a köldöksérv. Bőrrel fedett puha dudor formájában jelenik meg, és síráskor, köhögésnél, erőlködésnél a duzzanat mérete fokozódik. A legtöbb köldöksérv hat hónapos kor előtt jelentkezik, egyéves korra magától gyógyul. Még nagyméretű sérvek esetén is lehet arra várni, hogy öt-hat éves korig javuljon a helyzet. A köldök ragtapaszos összehúzása viszont a közhiedelemmel ellentétben nem segít. A bél kizáródása igen ritka. Sebészi beavatkozás akkor indokolt, ha ötéves kor felett sincs javulás, ha a sérv panaszt okoz, illetve ha a mérete növekszik.

Ajánló