A belső szervek kirakata, különösen az emésztőrendszeré. A nyelvhegy például a torkot jelképezi.

Mit árul el a nyelv?

A régi háziorvosok még ma is gyakran kérik, hogy mutassuk meg nyelvünket. A kínai orvoslásban a nyelv ugyancsak a diagnózis fontosabb eszközének számít: tükrözi ugyanis az egész testet.

A régi háziorvosok még ma is gyakran kérik, hogy mutassuk meg nyelvünket. A kínai orvoslásban a nyelv ugyancsak a diagnózis fontosabb eszközének számít: tükrözi ugyanis az egész testet.

Ha a nyelv elején fehér-sárgásfehér lepedék van, az gyomorhurutra utal, ugyanez a jel a nyelv közepén a nyombél beteg folyamatait mutatja. A nyelv közepétől balra megjelenő erős pirosság a hasnyálmirigy gyulladására enged következtetni. Ha a nyelv annyira duzzadt, hogy foglenyomatok láthatók rajta, az májgyulladást jelenthet, stb.

A gyakorlott szem a nyelven bizonyos vitaminhiányt is észrevehet, mint ahogy azt is, hogy a Schüssler-féle biokémia szerinti ásványianyag-hiány fennáll-e. Herbert Sonneck, a Schüssler-sók bécsi szakértője úgy véli, a fehéres lepedék pl. a káliumchloratum hiányára utal, a sárgás nyálkás lerakódás kálium-sulfuricium, a zöldes pedig a nátrium-sulfuricum hiányára. Természetesen ez attól is függ, a nyelv mely területén található a lepedék.

Amíg mi Nyugaton ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a betegséget mint valami embertől különböző dolgot lássuk, ami az embert bizonyos körülmények között megtámadja, addig Keleten a betegséget összekötik az emberrel és életmódjával. Amíg mi minden fertőzéssel orvoshoz szaladunk, addig a kínai orvos a betegnek azt mondaná: magad tudod, mit kell változtatnod az életeden. Ha egy teremben 10 emberből négyen náthásak lesznek, akkor a kínai nem azt kérdezi, milyen bacilus betegítette meg ezt a négyet, hanem hogy mi tartja egészségesen a fennmaradó hatot. Mivel a nyelv elváltozásai legtöbbször korábban megjelennek, mint maga a betegség, megmutathatják nekünk a megelőzés útját.

u Az egészséges nyelv enyhén piros és kissé nedves, könnyen mozgatható és egyenesen fekszik a szájban. Olyan keskeny, hogy a fogak nem nyomódnak belé. Bevonata enyhén csillog, nem letörölhető, és olyan halvány, hogy a nyelv áttetszik alatta.

u Ha a nyelv duzzadt, fehér és ragadós lepedék van rajta, akkor a testben több folyadék van, mint amit az el tud viselni: túl hideget és túl kásásat eszünk. Ebben az esetben a tejet és tejtermékeket, a fehér lisztből készült élelmiszereket, a fehér cukrot, de a nyerskosztot és a hideg italokat is kerülni kell.

u A sötét, sárgás lerakódás gyakran a lázas fertőzéseknél vagy röviddel előtte fordul elő, viszont szintén belső hévre utal: érzelmi és munkahelyi stresszre.

u A repedezés, a barázda és a pirosodás a nyelven azt jelentik, hogy a szerv, amely az érintett helynek megfelel, épp önmagát kívánja felemészteni.

u A vörös nyelvhegy a vér magas hőfokára utal. Ez rendszerint magas vérnyomást jelent, de azt is, hogy belül nyomás alatt állunk.

u Ha a duzzadt nyelv fehéres lepedékkel és lustasággal, valamint a lábak elnehezedésével jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem tudunk megemészteni egy problémát.

u A nyelv hegyén lévő barázda ugyanakkor jinhiányt mutat a szívben, azaz az állhatatosság és az állandóság hiányát – ami miatt pl. az indiánok a hasadt nyelvet a megbízhatatlanság jelének tartották. (emese)

Ajánló