cigány

2017. április 10., hétfő 15:30

Szombaton volt a romák világnapja. Összegyűjtöttünk pár kifejezést, amely a cigány nyelvből a magyarba is átkerült, de leginkább a szleng része. Hány roma szót ismersz? Katt!

2016. április 2., szombat 17:35

Március 5-én a Híd jelöltlistájának 18. helyéről kísérelte meg a parlamentbe jutást Vavrek István, Rimaszécs polgármestere. 

2013. március 27., szerda 09:16
Kassa |

Könyveket gyűjtenek a kassai Luník IX-en élő gyerekek számára. A Don Bosco szaléziak pasztorációs központjában nemrég megnyílt kiskönyvtárban rendszeres foglalkozás várja őket. A Luník IX lakótelepen többnyire könyvet sem találni, nemhogy olyat, amely gyerekeknek szólna – tájékoztatott a Don Bosco Szalézi Társasága és a Kassai Ifjúsági Könyvtár (Knižnica pre mládež mesta Košice).

2013. március 7., csütörtök 17:25
Pozsony |

Körülbelül 80, nagyrészt kelet-szlovákiai roma tüntetett tegnap a fővárosban a szociális ügyi minisztérium épülete előtt. Siralmas szociális helyzetükre akarták felhívni a figyelmet és arra, hogy nincs munkájuk. Transzparenseiken azt hirdették az elégedetlen romák, hogy már megelégelték az éhezést és szegénységet, és hogy semmit sem akarnak ingyen.

2012. október 30., kedd 17:00

Vajon miért van olyan kevés cigány focista nálunk? Ha megnézzük a nyugat-európai utánpótlás- vagy felnőtt válogatottakat, azt látjuk, hogy a játékosok többsége az adott országon belüli etnikai kisebbségek valamelyikéhez tartozik.

2012. május 31., csütörtök 13:55

Gyerekek fociznak a házunk előtt. A szobából hirtelen nagy csörömpölés hallatszik. A földön üvegcserepek és egy kopott labda. Mire anyukám kiér a ház elé, már csak két fiú álldogál ott. A tietek ez a labda? Nem, a cigányoké, akikkel fociztunk, mondják vonakodva, mert nem akarnak árulkodni. Apukám fogja a labdát, és elmegy a cigányokhoz.

2012. április 18., szerda 08:29
Pozsony |

Kedden tartották a a Szlovák Filmakadémia Nap a hálóban elnevezésű díjának 2012-es átadóünnepségét a Szlovák Nemzeti Színházban. Zuzana Liová Ház című egészestés játékfilmje tarolt a díjkiosztón, a legjobb film lett, összességében pedig hat díjat vitt el.

2012. január 26., csütörtök 11:55
Pozsony |

A roma szavazatokról a jelek szerint idén sem mondanak le a politikusok. A legtöbb párt listáján akad pár jelölt, aki a cigányság érdekeit hivatott képviselni. Mivel nincsenek befutó helyeken, inkább csak a szavazatszerzésben tudják segíteni a pártokat.

2011. december 17., szombat 08:53
Les Arcs |

Orosz filmnek ítélte a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat, szlovák alkotásnak pedig a nagydíjat a nemzetközi zsűri péntek este a harmadik alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

2011. október 7., péntek 13:36
Budapest |

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten.

Oldalak

Feliratkozás cigány csatornájára