Régió

Az Új Szó és a Trend konferenciáján szakértők elemezték Dél-Szlovákia jövőjét

Pat | Jobban fogyunk, nem élünk addig, és nem kapunk olyan jó egészségügyi ellátást, mint a szlovák átlag. Ez is kiderült a Dél-Szlovákia helyzetét elemző szakértők előadásaiból az Új Szó – Trend konferencián.
Nyerges Csaba

2020. február 17. 11:55

trendcim

„Jó a kezdet, és legyen folytatás!” Így összegezték a hallottakat, tapasztalataikat a résztvevők az Új Szó napilap és a Trend magazin Dél-Szlovákia jövőjéről rendezett első konferenciája után a Patince Wellness Hotelben. Az Új Szóban több részes sorozatban számolunk be a legfontosabb megállapításokról.

A rendezvény első negyedében szakértők elemezték Dél-Szlovákia demográfiai, egészségügyi helyzetét és munkaerőpiacát. Gyurgyík László szociológus, a Selye János Egyetem oktatója szerint a népességváltozás igencsak eltérő képet mutat Dél-Szlovákiában. Legérdekesebb a Szenci járás, ahol viszonylag kis lélekszám mellett majdnem megduplázódott a lakosok száma, és közel negyvenezren költöztek be a régióba. Az elvándorlás viszont a közép- és kelet-szlovákiai járásokban meghatározó.

Gyurgyík László

A legurbanizáltabb járás a nyitrai. Szlovákiában 52-53 százalék a városlakók aránya, az átlagéletkor pedig 41 év. A legfiatalabb ilyen szempontból a Szenci és a Kassa környéki járás, a legkorosabb pedig a Komáromi, az Érsekújvári és a Lévai. A Szenci járásban az ezredfordulós évek visszafogottsága után dinamikusan nő a fiatal- és gyerekkorúak aránya. Látható egyfajta megújhodás, az új nemzedékek erős dominanciája, összehasonlítva a többi járással.

Valamennyi régiónkban nőtt a szlovák nemzetiségűek száma, eközben a magyar lakosság népessége csökkent.

A katolikusok alkotják az itt élők kétharmadát, és Dél-Szlovákia területén a második legnagyobb felekezet a reformátusoké, míg országosan az evangélikusoké.

„Dél-Szlovákiában kedvezőtlenebb az iskolai végzettség szerinti összetétel, mint az országos átlag. Míg térségünkben jóval magasabb az alapiskolai végzettségűek, és némileg magasabb a szakmunkás végzettségűek aránya, aközben alacsonyabb az érettségizettek, és jóval alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek száma. Ilyen szempontpontból is a Szenci járásban a legjobb a helyzet, és ahogy haladunk a közép-szlovákiai és a keleti járások felé, ez az érték úgy lesz egyre alacsonyabb” – hangsúlyozta Gyurgyík László. 

A szociológus szerint 2040-re a legvalószínűbb prognózis alapján Dél-Szlovákiában a Szenci és a Kassa környéki járáson kívül mindenütt a lakosságszám csökkenése prognosztizálható.

A legnagyobb mértékű fogyást a Komáromi és az Érsekújvári járásban jósolják. Ezzel együtt az itt élők elöregedése is várható.

Antalik Imrich

Antalik Imrich, a Selye János Egyetem dékánhelyettese Dél-Szlovákia gazdasági helyzetéről és a munkaerőpiaci mozgásokról beszélt. Az egyetemi oktató szerint a regisztrált munkanélküliségi rátát tekintve az látható, hogy az ország szinte ketté szakadt. A Pozsony környéki, nyugat-szlovákiai járásokban a munkanélküliség jelentősen alacsonyabb, mint a középső, vagy keleti régiókban. Dinamikusan változó, kis piacról van szó, amelyben jelentős hatásokat kelthet a globális helyzet. Például a robotizáció munkaerőpiaci hatása a következő időszakban Szlovákiát is érinteni fogja.

A hazai munkavállalókat általánosságban az alacsony mobilitási hajlandóság jellemzi. Lehetőség szerint legfeljebb hatvan percet utazna egy dolgozó, és havonta maximum ötven eurót áldozna az ingázásra. Ragaszkodunk közben a saját ingatlanunkhoz, és ez is a röghöz kötöttséget erősíti.

„A rövidtávú külföldi munkavállalást tekintve a célország Ausztria, Csehország és Németország.

Jelenleg körülbelül 350 ezer szlovák dolgozik külföldön. Ugyanakkor határontúliak, uniós szinten nézve, nagyon kevesen dolgoznak nálunk. Az EU-n kívülről elsősorban Ukrajnából és Szerbiából jönnek a legtöbben. A külföldi munkavállalók száma az elmúlt 3-4 évben így is megháromszorozódott. Az unióból Románia, Csehország, Magyarország polgárai jelennek meg a legnagyobb számban a szlovákiai munkaerőpiacon” – emelte ki Antalik Imrich.

Az egyetemi oktató szerint a dél-szlovákiai járások közül leginkább a Nyitrai, Galántai, Szenci, Dunaszerdahelyi, Érsekújvári és a Komáromi járásba érkeznek külföldi munkavállalók. Az Európai Unióból 32 ezer külföldi polgár jár dolgozni Szlovákiába, egyharmaduk a déli régiókba.

Kovács György

Kovács György egészségügyi szakértő, a Pozsonyi Egyetemi Kórház volt igazgatója a bő négy évtizeddel ezelőtt vetíteni kezdett „Kórház a város szélén” tévésorozatot idézte meg előadása kezdetén, rávilágítva, hogy a kórházak ellátottságát tekintve nem ment végbe olyan hatalmas fejlődés, változás, mint akár az autó- vagy az elektronikai iparban. Ezzel együtt Szlovákiában a déli régiók a legelhanyagoltabbak az egészségügyi ellátásban.

 

A szakértő szerint az egészségügyi rendszer az emberek egészségi állapotát csak negyedrészben képes befolyásolni, ilyen szempontból az életmód, a testmozgás és a táplálkozás lenne a legfontosabb, erre kellene nagy hangsúlyt fektetnünk.

Ugyanakkor elszomorító a helyzet a dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintve, különösen a fiatalok körében.

1990-től a szocializmus időszakához képest sokkal nagyobb mértékben hozzájutunk a gyógyszerekhez, és ez pozitív változást hozott egészségi állapotunkban. Ezzel együtt az uniós országok közül Szlovákiában az egyik legnagyobb mértékű a gyógyszerfogyasztás.

Hatvan év fölött a hátralévő, átlagosan tizenhét és fél évünkből nem egészen négy évet élünk meg egészségesen, a többit betegen. Nyugatabbra ugyanakkor a hatvan fölött várható húsz évből tízet élnek meg egészségesen, és az időskori betegeségek sem olyan komolyak ott, mint itthon.

Szlovákia déli régióiban a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatok és cukorbaj következtében halnak meg. A déli területek lakosságának egészségi állapota a legrosszabb országos szinten.

„Szlovákia kevés pénzt fektet az egészségügybe, és azt sem hatékonyan. A szlovák egészségügy legégetőbb problémája a háziorvosok és a nővérek hiánya. Kritikus adat, hogy a háziorvosok fele elérte a nyugdíjas kort” – világított rá Kovács György, aláhúzva, hogy a szlovákiai egészségügy történelmi kihívás előtt áll a reformokat tekintve.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.