Autó-motor
- Citroën-felvétel

Citroën C3 Aircross: a kicsi dundi

Demecs Péter

2018. január 2. 17:05

Kicsi, köpcös, de mégis elég tágas és fürge. Ilyen a Citroën C3 Aircross, amelyet a népszerű benzines erőforrással és automata sebességváltóval próbáltunk ki. Mellesleg, néhány héttel ezelőtt megnyerte az év autójának járó Argus 2018 díjat. Azután, hogy októberben piacra dobták, már 30 vásárló rendelte meg.

A kis francia kompakt SUV-val való együttélést kicsit szoknom kellett. Elsősorban a szokatlan méretei miatt, de szerencsére nagyon gyorsan, néhány kilométer után megbarátkoztunk. Főleg azért, mert nagyon fürge, városban jó vezetni. Olyan szimpatikus kis Barbapapa. A köpcös megjelenés mögött viszont számos biztonsági elemet kell látni, az Aircross alváza merev, az ajtók nehezek, masszívak, az autó kisebb méretei ellenére is biztonságban éreztem magam benne.

A merevség ellenére kényelmes és főleg halk vezetési élményt kínál. A hangszigetelés is rendkívül hatékony, az utasokat a szél és a kerekektől érkező zaj sem fog senkit zavarni. Az alváz az utak egyenetlenségeivel is könnyedén megbirkózik.

Erősebb benzin

A motorházban 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor volt, hatfokozatos automata sebességváltóval, ez a legdrágább benzines változat. A 81 kW (110 LE) és 205 Nm elég ahhoz, hogy a kis Barbapapa kellő dinamikával guruljon előre. Könnyedén és aránylag gyorsan túlléphetjük vele az előírt sebességet, még akkor is, ha a dinamikából kicsit elvesz az automata váltó. Akit ez nagyon zavarna, az átkapcsolhat manuális váltásra. A motor maximális teljesítménye 5000 fordulatnál elérhető, a legnagyobb forgatónyomaték pedig 1500 Nm-nél. Egyébként nagyon élvezetes előzni vele, a méretek és motor kombinációjának köszönhetően több autó leelőzése sem okoz gondot.

Ami a fogyasztást illeti, nagy pech vagy ügyetlenség kell ahhoz, hogy hétliteres átlagnál többet mutasson a fedélzeti számítógép, a gyárilag meghatározott fogyasztási adatok nagyrészt megfeleltek a valóságnak. Egy hét alatt 6,5 literes átlagot értem el száz kilométeren.

Citroën C3 Aircross

Hengerűrtartalom 1199 cm3

Váltó 6 fokozatos automata

Teljesítmény 81 kW/5500 fordulatnál

Forgatónyomaték 205 nm/1500 fordulatnál

Végsebesség 185 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 10 ,2 mp

Fogyasztás városban 9 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 5,2 l/100 km

Kombinált fogyasztás 6,2 l/100 km

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4154/1756/1597

Csomagtartó térfogata 410/520 l

Üzemanyagtartály térfogata 45 l

Modell alapára 12 790 euró

Tesztelt változat alapára 15 490 euró

Kis családnak

Az Aircrossban négy utas elfér, nem mondom, hogy a hátul utazók abszolút kényelemben lesznek, de szorongani sem fognak. Hiába, ez a C3 rövid autó, ezért túl sok csodát ne várjanak az utastértől. Szerencsére a gyártók mindezt megpróbálták kárpótolni az autó szélességével és magasságával. Az elülső ülések kialakítása rendkívül felhasználóbarát, a vártnál viszont magasabban ülnek a volán mögött. A 410 literes csomagtér sem okoz csalódást.

A sofőrnek sajnos nem igazán van ideális kilátása az autó közvetlen környékére, a parkolásnál ezért külön hasznát veszik a kamerának és a parkolószenzoroknak.

Összegezve és aláhúzva, a Citroën C3 Aircross főleg kinézete szempontjából egy nagyon szimpatikus kisautó. Masszív megjelenése kellő biztonságérzetet biztosít, s bár az autó kicsi, próbálták az utasteret a lehető legtágasabbra bővíteni. Nem igazán tudom elképzelni egy négytagú család autójának, ám párok, egygyermekes családok vagy egyedül élő személyek szerintem könnyen beleszeretnek. Ha dinamikára vágynak, akkor próbálják ki az általam tesztelt PureTech 110 erőforrást. A kényelmesebb sofőrök díjazni fogják az automata sebességváltót, bár a dinamikusabb vezetéshez én mindig átkapcsoltam automata üzemmódba.

A járgány egyébként a szakújságíróknak is megtetszett, hiszen decemberben elnyerte a legjobb városi SUV-nak és az év autójának járó Argus 2018 díjat.

Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét