Agro

Xemium® – mint a kaméleon!

A BASF évente óriási összegeket fektet abba, hogy újabb és újabb hatóanyagokat állítson elő, amelyek hatékonyan segítik a gazdák harcát a betegségekkel szemben.
Czigler Mónika

2019. május 15. 18:11

- Képarchívum

A cég kínálatában még viszonylag újdonságnak számít az SDHI gombaölő szerek (vagy karboxamidok) csoportjába tartozó fluxapiroxad, vagy közismertebb nevén a Xemium® hatóanyag, amely úgy két éve került forgalomba nálunk. Ma már megtalálható a Systiva®, Sercadis®, Adexar Plus® és a legújabb a BASF legújabb vívmányában a Priaxor® készítményben is.

xemium2

Az SDHI jelenleg a legdinamikusabban fejlődő hatóanyagok egy csoportja. Ez a gombák légzési láncában a Komplex II-ben gátolja a szukcinát-dehidrogenáz enzimet. Ennek következtében a gombasejt nem jut tápanyaghoz és elhal. Ezen elv alapján működik a Xemium® is. Nemcsak a szántóföldi és zöldségnövények esetében hatékony a kórokozókkal szemben, hanem a gyümölcsféléket és a szőlőt veszélyeztető tömlős és bazídiumos gombák ellen nagyon eredményesen harcolhatunk vele. A foltosodást, rozsdát, rothadást, lisztharmatot előidéző kórokozók ellen nagyon hatékony, így nem véletlen, hogy a gabonafélékbe, almatermésűekbe, szőlőbe ajánlott gombaölő szerekben is megtalálható.

xemium

A hatóanyag különlegessége az egyedi molekulaszerkezetében keresendő. Konyhanyelven szólva a Xemium® olyan, mint a kaméleon, a környezettől függően változtatja a szerkezetét, és nagyon könnyedén mozog a növényben. A levélzet viaszos rétegén gyorsan átjut, mivel itt amolyan zsíroldó lipofil alakot ölt. Amikor viszont a sejtfalon keresztül kell átjutnia, akkor vízoldó hidrofil szerkezetűvé válik. Emiatt nagyon gyorsan átjár mindent. Megelőző és gyógyító hatással is bír. Kristályos szerkezetének köszönhetően időjárástól függetlenül egyenletesen adagolja a növényi szöveteknek a hatóanyagot. Nem mosódik le, mert valósággal horgonyt vet a növényzeten, ennek is köszönhető a hosszas tartamhatása.

(-er)

A BASF felvételei

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Miből tartsuk el a gyerekünket?

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

A dunaszerdahelyi önkormányzat pályázatot hirdet a szabadidőparkra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?