Agro

Vetés és a palántanevelés a kertekben

Március már csalogató időszak a kertész számára. Sok a tennivaló, de legyünk azért még óvatosak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. március 9. 08:52

Akkor készíthetjük elő az ágyásokat, ha a talajunk száraz és kellőképpen felmelegedett. Nyirkos időben még várjunk egy kicsit, mert a hideg, nedves talajban a magok és gyökerek megrothadnak.

Ha készítettünk komposztot, és már kellőképpen beérett, szét is szórhatjuk kertünkben. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra – de a fák, bokrok, rózsák alá és virágágyásokra is – kb. 2-3 cm vastagon terítsük szét, és gereblyével vagy talajlazítóval könnyedén dolgozzuk be a talajba.

Március elején elvethetjük a gumós- és szárzeller, március közepén a paprika, padlizsán, bazsalikom, sárgadinnye és paradicsommagokat is fűtött üvegházban vagy ablakpárkányon elhelyezett szaporítóközegbe.

A rebarbara hajtatásának is itt az ideje: a rebarbara friss hajtásrügyeire borítsunk vödröt, így a szárak gyorsabban fejlődnek majd.

Palántanevelés

Ennek feltételei otthon, a lakásban, verandán, télikertben is adottak lehetnek, de még a legvilágosabb helyeken is nehéz megfelelő minőségű palántát kinevelnünk. A téli hónapokban a fény hiánya és a megfelelő hőmérséklet biztosítása is gondot jelenthet. A lakásban a fény pótlására kevés lehetőség van, de üvegházakban, fóliákban is okozhat problémát a fény nem megfelelő erőssége. Fényhiány következtében a palánták megnyúlnak, megdőlnek, elrúgják a virágot, de akár a virágrügy-differenciálódás is elmaradhat. Újabban a növények fölé helyezett LED lámpákkal is próbálkozhatunk, bár ez a pótmegvilágítás jelentősen megemeli a költségeinket.

Nagyon fontos a hajtatóhelyiségek, fóliák üvegfelületeinek tisztán tartása, ha öreg a fóliánk, cseréljük le. Ha a növényeket jobban szétrakjuk, főként a lombozat növekedésekor, már sokat tehetünk a fény jobb kihasználásáért. A palántanevelő-asztalokra kihelyezett fehér színű fényvisszaverő fóliák is sokat segíthetnek.

Mit vethetünk márciusban?

Ha a zöldségágyásokat előkészítettük, a talajt fellazítottuk, kezdődhet a vetés! Szabadföldbe vethetünk spenótot, lóbabot, feketegyökeret, zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, tépősalátát, petrezselymet. A gumós és gyökérnövények, például a csicsóka, a torma és a korai burgonya is ültethető már fagymentes talajba.

Karalábé

Leggyakrabban a fűtetlen termesztő berendezésekben, fóliasátrakban hajtatjuk. A palántákat legjobb 5x5 cm-es tápkockákban kinevelnünk. Csírázáskor ne legyen a hőmérséklet 15˚C-nál alacsonyabb, mert megfásodik majd a növényünk. Fátyolfóliás takarást is használhatunk, de gyengén fűtött fóliában is termeszthetünk. A korai fajtákat 30x25 vagy 30x30 cm-re ültessük ki. Ne alkalmazzunk mélyültetést, ez rontja a minőséget. A tápkocka szintje a talaj szintjével egy magasságban legyen.

A karalábé jó elő-, illetve utónövénynek is. Hajtatáskor rendszeresen szellőztessünk, ennek hiányában ugyanis csak a lombja fog fejlődni, tartós lehűléskor pedig magszárat fejleszthet. Rövid a tenyészideje, folyamatos öntözést és tápanyagellátást igényel, főként káliumot és nitrogént. Az őszi szervestrágyázást meghálálja. Vízhiány esetén elfásul, rendszertelen vízellátáskor gumója felreped.

Tavaszi fokhagyma

Ültetésének idejét alapvetően az határozza meg, hogy mikor tudunk rámenni a talajra. Legjobb a minél korábbi, azaz február végi, március eleji ültetés. Mivel kis lombfelületű, lassú fejlődésű, ezért mechanikai gyomtalanításra van szüksége, ezt nagyobb területen vegyszerekkel, herbicidekkel is elvégezhetjük. Kapálásnál figyeljünk arra, hogy a gyökérzete sekélyen található, ne sértsük meg, mert ez jelentős terméskiesést okoz.

Vírusfertőzésével gyakran találkozhatunk, a beteg növény csökött, zöldessárga foltosodás jelentkezik rajta. Ellene vírusmentes szaporítóanyagot használjunk, a fuzáriumos megbetegedés ellen a gerezdek csávázása, valamint a 4–5 éves vetésforgó betartása segíthet.

Hónapos retek

A retek szaporítási módja az állandó helyre vetés. Magja már 2–3˚C-on csírázni kezd, de leggyorsabban 15–20˚C-on kel ki.

Talajuntságra hajlamos zöldségféle, ezért csak 3–4 év múlva kerüljön vissza ugyanarra a helyre. Mivel apró magvú növény, sekélyen vetjük, és nagyon jó vetőágyat igényel. A magágy felszíne egyenletes, sima, gyommentes, ülepedett és apró morzsás szerkezetű legyen.

A laza, homokos, de tápdús talajt kedveli. Szabadföldön az időjárástól és talajunktól függően már februártól, és szakaszosan egész tavasszal vethető; a vetések közötti idő 1–2 hét legyen. A magokat 2–3 cm mélyre vessük. Laza talajon mélyebben, kötöttebb talajon sekélyebben vetünk. Sortávolsága 15 vagy 20 cm, tőtávolsága 4 cm legyen. Sekélyen takarjuk földdel, és a talajt tömörítsük. Kelés után gyomlálni, kapálni, öntözni és szükség szerint ritkítani kell. A csírázási időszakban sok vízre van szüksége, kikelése után egészen a gumóképződésig megelégszik kevesebbel, majd mikor elkezd kialakulni és növekedni a gumó, ismét nagyobb mennyiségű vizet igényel. A drazsírozott magvetés még több kezdeti nedvességet igényel a csírázáshoz. Árnyékban nem fejlődik.

Fucsek Margit kertészmérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

farkas

Tényleg változnak az évszakok – eltűnnek

a

VIDEÓ: Segítségadás helyett lefotózott egy gödörbe esett férfit, aki később meghalt

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 144,4 millió, a halálos áldozatoké 3,07 millió a világon

b

Tragédia: tolatás közben gázolta halálra a nyugdíjast

Ingenuity

Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.