Agro

Természetes védekezés a krumpli ellenségeivel szemben

A burgonya a kertek egyik kedvence, szinte elképzelhetetlen a veteményes nélküle. A nagybani termesztése manapság kissé korlátozottabban zajlik, csakúgy, mint sok egyéb zöldségféléé, mégis érdemes vele foglalkozni, ahol ehhez adottak a feltételek.
Czigler Mónika

2021. május 7. 09:19

krumpli

A zárvatermők törzsébe, kétszikűek osztályába, burgonyafélék családjába tartozó növény alapvető élelmiszernövény, amely keményítőt, fehérjét, B-, C-, A-, valamint K-vitamint tartalmaz. Nálunk évente ültetik, de természetes élőhelyén évelő növény.

A burgonya termesztése nagy szakértelmet igényel, ugyanis a klímaváltozás erősen befolyásolja a termesztését, az emelkedő hőmérséklet csökkenti a hozamokat, és növekszik a betegségek kialakulásának veszélye is. Egyre szaporodnak a kártevők is. A betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezés természetes módja a jó fajta megválasztása, és a helyes agrotechnika. Ajánlatos betartani a 4-5 éves vetésváltást, és nem utántermesztett gumót ültetni, mert az növelheti a fertőzés veszélyét. Rezisztens fajták előnyben, és a sorokat lehetőleg a szél irányában hozzuk létre, hogy az esőtől és harmattól mielőbb felszáradjon a lombozat. Nem ajánlatos mély fekvésű, vízállásos területet választani neki.

A túlzott nitrogénadagolást kerülni kell, de oda kell figyelni a harmonikus tápanyagellátásra. „A trágyázásnál jó érett trágyát, illetve komposztot használjunk, ne alkalmazzunk alá meszet. A műtrágyákból szuperfoszfátot, ammónium-szulfátot és kálium-szulfátot használjunk, és ha lehetséges, a burgonyát szárazságban öntözzük, különösen a gumóképződés időszakában. Az alapvédelem közé tartozik a Trifender, amelyet ültetéskor a gumókhoz teszünk. A Trichoderma asperellum, mint a főbb gombabetegségek antagonistája, nem enged más gombákat a gyökerekhez, és így nemcsak a varasodás, hanem a száraz rothadás és a fuzáriumok ellen is védi a burgonyát. A gumók száraz rothadását a Fusarium nemzetségbe tartozó számos gombafaj okozza, amelyek a különféle mechanikai sérülések révén behatolnak a burgonyába. Ezért találkozhatunk száraz rothadással elsősorban a nagyüzemi termelésből származó gumókon, ahol a burgonyát gépek takarítják be. A gumók károsodásának lehetősége ugyanis itt a legnagyobb. Kézi betakarításkor a gumók ritkán károsodnak, ráadásul a kertész könnyedén kiválogathatja a sérült burgonyát, amelyet először használ fel” – tájékoztatott Tamašek Zoltán, a Biotomal tulajdonosa.

Ha már szó esett néhány betegségről, nézzük meg, mi az, ami még veszélyt jelenthet a növényre. A burgonyára nézve nagyon veszélyesek a vírusok, amelyből akár 40 is károsíthatja. A gombabetegségek közül a legveszélyesebb a burgonyavész, a baktériumos betegségek közül pedig a baktériumos hervadás, barna rothadás a legelterjedtebb. „A Phytophthora infestans gomba által okozott burgonyavész (phytophthora) megfertőzheti a burgonya leveleit, hajtását, gumóit, és esős időben egész állományokat pusztíthat el, különösen ott, ahol hagyományosan évről évre burgonyát termesztenek. A fertőzés első jelei a leveleken sárga vizes foltok, amelyek gyorsan elsötétülnek. A beteg és egészséges levélszövetek határán nedvesen fehéres gombafelhő képződik. Szárazságban a foltok kiszáradnak. A gumók keresztmetszete a bőr alatt rozsdásbarna, elhalt szöveteket mutat. Nedves állapotban a gumókat a baktériumok is megtámadják, így már a talajban vagy a tárolás során rothadhatnak. A burgonya penészgomba formájában telel át a fertőzött gumókban, ezért az ellene folytatott küzdelem alapja a vegyszerek mellett a szerves biokészítmények. A permetezést preventíven, azaz a fertőzés elhatalmasodása előtt végezzük. Réz- és szerves gombaölőkről van szó ez esetben. A réz alapú készítmények közül az új CuproTonic ugyan csökkenttett réz- és cinktartalmú, de egy hozzáadott speciális cukor segítségével erősíti a növényi szövetekbe való behatolást. A mélyhatásúak közül a Chitopron5% -ot vagy PlanTonicot használunk, de mindig keverjük azt CuproTonickal. Előnyük, hogy mélyhatású védekezést váltanak ki a burgonyában, ezért normál időben csak 12–14 nap után ismételjük meg a permetezést. A burgonya fitoftóra elleni permetezését az időjárás függvényében végezzük. Ha esős az idő, akkor az első permetezést a növényzet begyökeresedése előtt végezzük, általában június közepén, és többször megismételjük a kezelést 7-10 napos időközönként. A PlanTonicot az első permetezéstől a vegetáció végéig használhatjuk a CuproTonickal együtt” – részletezte Tamašek Zoltán.

S1

A szakember a burgonya második viszonylag gyakori betegségére az Alternaria solani gomba által okozott alternáriás levélfoltosságra is felhívta a figyelmet. Elmondta, néhány milliméter nagyságú, barna koncentrikus foltok formájában jelenik meg a betegség, amelyeket általában levélvénák szegélyeznek. Az erősen fertőzött levelek idő előtt elszáradnak. Ez a betegség a fitoftórával ellentétben inkább a melegebb területeken gyakoribb. „A Chitopron5% és a PlanTonic az alternáriás levélfoltosság ellen is hat. Ha ezeket a készítményeket a burgonya fitoftóra elleni kezelésére használjuk, akkor az alternária ellen is fellépünk. A burgonyagumók nagyon gyakori betegsége még a közönséges varasodás, amely a gumók felületén különféle nagy méretű varasodásokkal nyilvánul meg, ezek a fajtáktól vagy a talajviszonyoktól függően lehetnek mélyek, kiemelkedők, vagy laposak” – tette hozzá Tamašek Zoltán.

A krumpli legismertebb és legveszélyesebb kártevője a burgonyabogár. A földben a lótücsök, a cserebogár lárvái (pajorok), a fonálféreg és a pattanóbogár lárvái, ún. drótférgek károsíthatják. A burgonyabogár lárvái és kifejlett egyedei is károsítják a burgonyát. „A burgonya eltávolítását követően a talajt Borával kell kezelni, amely a téli hónapokban elpusztítja az áttelelő férgeket. A Borával nem kezelt talajt a felnőtt egyed áprilisban és májusban hagyja el. Evés után párosodik, és a nőstény tojásokat kezd rakni a levelek aljára. 10–14 nap alatt kikelnek a lárvák, amelyek nagyon nagy étvágyúak és rövid idő alatt elfogyaszthatják a növények minden levelét, a durvább erek kivételével. Évente két generációja van. A fiatal lárvák ellen a Karanimba mikróval végzett beavatkozások bizonyultak a leghatékonyabbnak. A drótférgek többnyire olyan talajokban találhatók, amelyeket évek óta nem művelnek, vagy pedig a monokultúrákban.

Az elsődleges védekezés a SoilTonic G mikrogranulátummal kezdődik az ültetésnél, és a késői betakarítás esetén a PlanTonic E-vel folytatódik. Ezek a felszín alatti kártevőket taszító készítmények. Az ültetés során alkalmazott PlanTonic G taszítja a kártevőket, amelyek az éhség miatt elhalnak. A készítménynek meglehetősen hosszú, akár két hónapos hatékonysága is van. A nyár végén, telelés előtt, újra jönnek a drótférgek, amelyeket a SoilTonic E-vel kezelünk (kb. 2-3 héttel a betakarítás előtt), amely a már sikeresen alkalmazott készítmény folyékony formája, amely nem engedi a drótférgeket a gumókhoz. Ezt a technológiát a világ legnagyobb burgonyatermesztő cégei használják nagy sikerrel, mivel jobban működik, mint a legjobb vegyszerek” – zárta Tamašek Zoltán.

L1

 

 +421 35 64 07 740

Email: bioservis@biotomal.sk

Bővebb info: www.bioservis.sk

(Az írás sponzorált promóciót tartalmaz)

-er-

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak-család

Ján Kuciak szüleinek nincs kétségük afelől, ki gyilkoltatta meg a fiukat

Kuciak-gyilkosság

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-gyilkosság kivizsgálása során

Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

*

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

tetko

A herezacskójára tetováltatott, 19 hónap börtön lett az eredménye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.