Agro

Télen a gazdaságban

Gazdasági és háziállataink gondozása és ápolása a téli időszakban fokozott odafigyelést igényel. A sikeres átteleltetés döntő mértékben befolyásolja a következő esztendő gazdasági eredményeit. A teleltetés időszaka alatt azonban ügyelni kell az egyes állatfajok tartástechnológiával, gondozással és takarmányozással szembeni igényeire.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 28. 17:33

sertés
- Képarchívum

Állataink többsége mesterségesen kialakított tartási módok és technológiák környezetében él. Ennek ellenére haszonállataink életében komoly stresszt jelent a téli hideg, jeges, havas idő.

A gazdának komoly felelőssége és egyben érdeke, hogy gazdasági állatai minimális elhullási veszteséggel és testtömegfogyással vészeljék át a telet. A figyelmes gazda ezért a téli időszakra már ősszel megkezdi felkészíteni az állatait, szem előtt tartva azt, hogy az egyes állatfajok hideggel szembeni érzékenysége nagyon eltérő.

Valamennyi állatfaj előnyben részesíti a száraz, tiszta, vastagon almozott, huzatmentes, világos, tágas pihenőhelyet és istállót. Adaptációs képességüknél fogva a hidegebb klímához az állatok jobban és hamarabb alkalmazkodnak, mint a meleghez. Többségük fokozatosan felkészül a tartósan hideg időjárásra: sűrű kültakarót és zsírpárnát növesztenek.

Házi- és gazdasági állataink sajátossága, hogy testhőmérsékletüket a változó külső hőmérsékleti viszonyok között is állandóan egyforma szinten tartják. Az átlagos hőmérsékletük 38 °C. Állandó testhőmérsékletüket a takarmányból felvett energiából nyerik, ezért a téli időszakban fokozottabban kell figyelni a takarmányozásra, a tápanyagellátásra és természetesen az egészségi állapotukra is.

Fontos szempont az istálló klímája is; az optimális istálló-hőmérséklet fajonként, hasznosítási típusonként és korcsoportonként változó.

* A szarvasmarha jól tűri a száraz hideget. A fejőstehenek számára 8–15ºC, a hízómarháknak 5–15ºC az ideális, a tehénistálló minimális hőmérsékletének pedig 8–10ºC-nak kell lennie.

* A sertésólban 8–14ºC, a sertéshizlaldákban 16–18ºC, a fiaztató malacfészekben pedig 32–35ºC-ot kell biztosítani.

* A tojótyúkoknál 12–16ºC, a növendékbaromfi-ólban 16–18ºC, a naposcsibe-nevelőkben pár napig 33–35ºC-ot kell fenntartani.

* Az anyajuhok és a kecskék istállójában 10–12ºC, az ellető hodályban 18–20ºC fenntartása szükséges.

Hideg környezetben az állatok növelik a hőtermelést, és csökkentik a hőleadást. A hőtermelés fokozása és csökkentése vegyi, hőleadásuk fizikai hőszabályozással történik. A lehűlés elleni védekezés egyik jele a vázizomban végbemenő változás, az izomremegés, a belső szervek fokozott hőtermelése, a megélénkülő anyagcsere. Az újszülött állatok fizikai hőszabályozó képessége rendszerint a 2–3. hétre fejlődik ki – ez idő alatt különösen érzékenyek a hidegre. Különleges figyelmet a fiatal állatok (borjak, bárányok, malacok, baromfi) igényelnek.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Grendel Gábor

Megvádolná az ügyész Grendel Gábort

sport a tv-ben 4

Real Madrid–Manchester City BL-meccs a tévében

Igor Matovič

Matovič szívesen lenne miniszterelnök

tenerife koronavírus

Karantén: Megszólalt egy Tenerifén élő magyar nő

Harvey Weinstein

A hollywoodi hírességek üdvözölték a Weinstein elleni ítéletet

barca

Az elrabolt csatár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.