Agro

Őszi gabona – munka a gyökerekkel

Szlovákiában és Csehországban is nagyon sok helyütt túl későn került a földbe az őszi gabona. Ennek oka a túlságosan csapadékos ősz volt, amivel semmit nem lehetett tenni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 8. 12:44

energen

A vizes talajok, amelyek gyakran gyenge növényzetet eredményeznek Kelet-Szlovákiára és Morvaország nagy részére jellemzőek. De szinte minden régióra jellemző ez. Minden gyenge állomány domináns munkát igényel a gyökerekkel, gyors nitrát formájú nitrogénutánpótlással. Kiegészítjük ezt a foszforral és a mikroelemekkel, és hozzáadhatunk cukrot is a kezdeti alkalmazásokhoz. Ha a növényzet nedves, akkor a cukor az összeomló energia kiegyensúlyozó momentumává válik. Nem szeretnénk hagyni késlekedni a növényeket, hiszen a fotoszintézis magas teljesítménye minden nap hozzájárul a terméshozamhoz. A CCC-t addig nem adagoljuk, amíg a növény meg nem nő, különben 10 napig lelassíthatjuk a növekedési ütemet.

e1

Nedves parcellák Kelet-Szlovákiában

 

Energen ajánlások késleltetett és nedves növényzetre

1. Levélre alkalmazva: ENERGEN FULHUM PLUS 0,25 l/ha, 1,5 kg P2O5 vagy teljes műtrágya, amiben a foszfor van túlsúlyban, legfeljebb 5% karbamid, 0,2 l/ha bór, 3-5 kg cukor/ha (minél gyengébb és nedvesebb a növényzet, annál több a cukor).

2. Levélre alkalmazva: A beindult növényzetben - ENERGEN FULHUM PLUS 0,25 l/ha, 1,5 kg P2O5 vagy teljes műtrágya, amiben a foszfor van túlsúlyban, legfeljebb 15% karbamid, 0,2 l/ha bór, 3-5 kg cukor/ha (minél gyengébb és nedvesebb a növényzet, annál több a cukor), 0,5–0,7 l/ha CCC.

 

Erős állományok, amelyeket időben vetettek az esőzések kezdete előtt

A 9. hónapban, illetve az időben vetett növények esetében nincs szükség nagy mennyiségű gyors nitrát formájú nitrogénre. Ezt a szárba indulás elejéig eltehetjük. A gyökeresedéshez alacsonyabb regenerációs dózisú nitrogént ajánlunk, legfeljebb 50 kg/ha. (karbamid, karbamid kénnel, DASA). Tehát a nitrogén olyan formáit, amelyek elsősorban a gyökérképződést támogatják, és olyan dózisban, amely elegendő a mikrobiális élet megindításához a talajban.

E2

Új előadások és a gazdaságok hírei várjak az ENERGEN CZ YouTube csatornáján.

 

Ha az ajánlásunkat valami olyan kínálattal szeretnénk lezárni, ami általánosságban érvényes most tavasszal, akkor tudatosítanunk kell, hogy a földek többségén „hajózható rendszer“ volt, és a jó hozam, valamint a minőség érdekében ként, kalciumot, magnéziumot, és ahol értelme van, nitrátot kell hozzáadni.

A téli gabonafélék másik fontos tényezője a talajkéreg és a tömörített talaj. Ha a talaj nem teljesen nedves, és nem olyan, mint a gyurma, akkor előnyös, amennyire lehetséges, átmenni a talajon az erre megfelelő boronával. Az ily módon a talajba juttatott levegő gyorsabban felmelegedik, és minden folyamatot felgyorsít (mikrobiális és állománynövekedés egyaránt). Nem kell félni a növényzet enyhe károsodásától, ez támogatja a mellékhajtások képződésének folyamatát. Csak akkor ne alkalmazzunk boronát, ha a növények nagyon sekélyen helyezkednek el, és kitépnénk őket, vagy ahol még mindig túl sok a víz.

Jó időt és jó felvásárlási árakat kívánunk!

E3

Ing. Kamil Kraus, Ing. Petr Král, Ing. Jaroslav Mach

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.