Agro

Mekkora az egyes növények vízigénye?

A szárazság az egyes növényekre másként hat, és bár az egyes fejlődési fázisban különböző a vízigényük, közös nevezőjük, hogy vízre mindenképp szükségük van.
Czigler Mónika

2020. június 3. 09:17

A növények vízfelvétele folyamatos, már ha van mit felvenni. Bár május közepén, illetve végén némi csapadék lehullott, azonban ez már nem fogja helyrehozni az eddigi csapadékhiány okozta károkat a mezőgazdasági növényeknél. A csapadék mennyisége mellett legalább ilyen fontos annak eloszlása a szántóföldi növények tenyészideje során. Akkor, amikor kevésbé elérhető a víz a talajban, a növények jóval több energiát fordítanak arra, hogy fenntartsák a hidratáltságukat. Pedig ilyenkor a termésképzésre kellene „összpontosítaniuk”.

 

Kukorica

A szélsőséges vízellátásra talán a kukorica a legérzékenyebb, hiszen relatíve nagy vízigényű növény, a vegetációs periódusában a felvett víz mennyisége 570–690 mm, a legkritikusabb hónapok a június–július–augusztus. A kellő vízmennyiség például a kukoricánál nagyon fontos a virágzás előtti időszakban, amikor kialakulnak a generatív szervek, mert ekkor differenciálódnak a csövön található szemsorok és a soronkénti szemek száma is.

kukorica

A hím virágzat is már 9 leveles állapotban differenciálódik. Ugyanolyan fontos a stresszmentes környezet a virágzás idején, mégpedig azért, hogy minél tovább egy időben virágozzon a hím- és a nőivarú virágzat. A virágzás utáni időszakban pedig az ezermagtömeg alakulása miatt van nagy szükség.

 

Napraforgó

A kukoricával ellentétben a napraforgó nem számít ennyire kényes növénynek, hiszen mélyre hatoló gyökereivel a talaj alsóbb rétegeiből is képes felvenni a vizet, más szóval jó vízfelvevő képességgel rendelkezik. Viszont ennek hátránya is van az utóveteményre nézve, hiszen a napraforgó nagyon kiszárítja a talajt.

A napraforgó vízigénye 500 mm, a legtöbb csapadékra a tenyészidő első felében van szüksége, a későbbiekben kifejezetten előnytelen a csapadékos, hűvös időjárás, ilyenkor fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, és emiatt jelentősen csökkenhet a termés.

 

Őszi búza

Idén az őszi búzát a téli és a tavaszi csapadékhiány nagyban sújtotta, hiszen becslések szerint ebben az időszakban a víz deficitje akár 50%-os kiesést is eredményezhet. A szárba indulás fázisa úgy egy hónapig tart, különösen ebben a fázisban igényli a zavartalan vízellátást, hiszen ekkor termeli a szárazanyag mintegy 50%-át. Április közepétől május végéig 150–160 mm csapadékot igényelne. Ebben a fázisban a szárazság miatt csökken az asszimiláció, a virágszervek nem fejlődnek helyesen, azok egy része elhalhat. Később a kalászolás és virágzás időszakában fellépő vízhiány miatt hiányos lehet a megtermékenyülés.

 

Tavaszi árpa

A tavaszi vetésű növényekhez képest kisebb vízigényű a tavaszi árpa, március-június között elegendő 225–250 mm csapadék ahhoz, hogy viszonylag megfelelően fejlődjön, viszont annak egyenletesnek kellene lennie, mert az árpa gyökere nem hatol mélyre, hogy a mélyebben fekvő rétegekből is fel tudja venni a vizet. Március folyamán 30–40 mm, áprilisban 40–50 mm, májusban 60–65 mm, júniusban 50–60 mm, július első felében 2025 mm csapadékra van szüksége.

árpa

Természetesen itt is érvényes az a tény, hogy az igényelt csapadék mennyisége függ az ősz, illetve tél folyamán lehullott csapadéktól, illetve a talaj vízkészletétől, vízgazdálkodásától. A tavaszi árpa 1 kg szárazanyag előállításához mindössze 300 l vizet fogyaszt, a legkritikusabb időszak a szárba szökkenés, a virágzás időszaka.

 

Repce

A repce már most láthatóan alacsonyabb növekedésű, és ez nem a fajtatulajdonság, hanem a szárazság rovására írható. Vízigénye 580–700 mm, leginkább szeptember-október, azaz a kelés idején igényli a vizet, hogy megerősödjön télire, majd májusban, az oldalhajtások kialakítása idején igényli a vizet, júniusban pedig a becőkben az EMT kialakulása, illetve a becőkben lévő magok számának kialakulása miatt van szüksége vízre. A repce virágzása idején legalább 12 órás nappali megvilágítást igényel, viszont ekkor nagyon fontos számára a megfelelő, mintegy 80%-os páratartalom, amit idén nem kapott meg. Kis páratartalom esetén a bimbók egy része megtermékenyülés nélkül lehull.

(cz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.