Agro

Kiemelt figyelem a kutatási-fejlesztési projekteknek

A BASF fenntartható mezőgazdaságban elfoglalt iparágvezető pozíciójának alapját az aktív kutató-fejlesztő portfóliókezelés és a fenntarthatósági kritériumok képezik, amelyek teljesen be vannak építve a folyamat egészébe.
Czigler Mónika

2020. május 25. 10:25

BASF

Annak érdekében, hogy megfeleljen a gazdálkodás mai kihívásainak, a BASF innovációi új technológiák és megoldások kialakítására összpontosítanak négy növénytermesztési rendszerben:

-szója, kukorica, gyapot

-búza, repce, napraforgó

-rizs

-zöldségek és gyümölcsök.

A vállalat kutatási-fejlesztési innovációjának erejét példázza a búza, repce és napraforgó növénytermesztési rendszer vezérprojektje, 12 milliárd eurót megközelítő piaci értékkel.

Ezen a piacon a BASF nagyobb hozamot biztosító, az éghajlati hatásoknak ellenálló innovatív megoldásokat fejleszt ki, valamint olyan, a szárazságnak és a hőségnek ellenálló növényeket, amelyek kevesebb erőforrást – például vizet és növényvédő szereket – igényelnek. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy fenntartható módon növeljék hozamukat, csökkentsék a talajművelés szükségességét, és ezzel minimalizálják a talajeróziót, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Vetőmagok

A BASF repcéhez kifejlesztett InVigor® kipergéscsökkentő szere és a gyökérgolyvának ellenálló fajtajelleg-technológiák a potenciális hozam védelmét segítik elő a gyökérgolyvával szemben, és betakarításkor még nagyobb rugalmasságot biztosítanak a gazdálkodók számára. Mindezek mellett a vállalat ebben a szezonban elindította a „300-as sorozatú” InVigor repcét három olyan új hibrid bemutatásával, amely a gazdálkodóknak hozamnövekedést, kipergéscsökkenést, vagy gyökérgolyvával szembeni ellenállást kínál. A BASF az iparágban elsőként vezette be InVigor RATE termékét, amely a célnövény-populációval kapcsolatban kínál javaslatokat a vetésarány innovatív meghatározásával, amivel tovább optimalizálható a vállalat repcevetőmagjának teljesítménye.

Az évtized közepén a BASF várhatóan bevezeti a LibertyLink® sárgamagú repcét, amely nagyobb kihívást jelentő körülmények között is termeszthető, és új rotációs lehetőséget jelent majd a szárazabb észak-amerikai területek búzatermesztői számára, ahol a szárazság és a hőség által okozott stressz miatt a szokásos repce kevésbé életképes termény.

A búza iránti egyre növekvő kereslet világszerte jelentős innovációs beruházásokat kíván meg. A BASF vezető szerepet tölt be a hibrid búzavetőmagok kifejlesztésében, amelynek piaci bevezetése az évtized közepére várható. A BASF hibrid vetőmagja átalakító erejű változást hoz a búzatermesztés mikéntjében, és olyan vetőmagokat biztosít az Észak-Amerikában és az Európában tevékenykedő gazdálkodóknak, amelyekkel optimalizálhatják hozamukat, stabilizálhatják termelésüket és javíthatják a szemek minőségét. Emellett a hibridbúza-megközelítés új lehetőségeket kínál a nemesítők számára a termény jellemzőinek elfogadására és továbbfejlesztésére, és így jelentősen hozzájárulhatnak a jövőben előttünk álló környezeti kihívások kezeléséhez.

Gyomirtó szerek

Annak biztosítása érdekében, hogy a gazdálkodók számára továbbra is hatékony gyomirtás álljon rendelkezésre a világ minden pontján, a BASF két új gyomirtó-hatóanyagot fejlesztett ki, a Luximo® és a Tirexor® gyomirtókat. 2020-tól ezek új lehetőségeket tárnak a búzatermesztők elé a nehezen kezelhető fűfélék és a kétszikű gyomnövények kezelésében. Mindezeken túl a BASF olyan további új hatásmódokon dolgozik, amelyekkel a gyomirtó szereknek ellenálló gyomnövények is kezelhetők, és amelyek elősegítik az olyan CO2-lábnyom csökkentését célzó gazdálkodási gyakorlatokat, mint például a szántás nélküli talajművelés.

Gombaölő szerek

A BASF a közelmúltban vezette be a Revysol® gombaölő hatóanyagot, amely megfelel a legmagasabb szintű szabályozási követelményeknek. A speciális növénykultúráknál, valamint a kapásnövényeknél kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt a nehezen kezelhető kórokozók széles körével szemben. Emellett a Pavecto® nevű új gombaölő hatóanyag – amelyet a Sumitomo Chemical vállalattal együtt fejlesztettek ki – egyedülálló eszközt biztosít a gazdálkodók számára a rezisztencia kezelésében. A BASF a Pavecto és a Revysol alapú termékeket „Accelerator” terméknek minősítette, mert jelentősen hozzájárulnak az értékláncban a fenntarthatósághoz. A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója aktívan olyan fenntartható megoldások irányába tereli a portfólióját, amelyek jelentősen hozzájárulnak a BASF csoport 2025. évi 22 milliárd eurós értékesítési célja eléréséhez az „Accelerator” termékekkel.

Rovarirtó szerek

A BASF rovarirtószer-portfóliója további bővítése érdekében – továbbá hogy még több megoldást tudjon kínálni a mezőgazdasági termelőknek – a Mitsui Chemicals Agro vállalattal közösen kifejlesztette a Broflanilide nevű hatóanyagot. Ez az új hatóanyag 2020-tól jelenik meg a piacon, és a szántóföldi és speciális növénykultúrák védelmét segíti az olyan kártevőkkel szemben, mint a burgonyabogár. A Teraxxa™ márkanév alatt forgalmazott Broflanilide hatóanyagú vetőmagcsávázás a gabonaféléknél előforduló nehezen kezelhető drótférgeket célozza meg. A piacon a közelmúltban bevezetett Inscalis® rovarirtó szerrel együtt a Broflanilide is az innovatív rovarölő szerek új hullámának részét képezi, amelyeket a BASF az évtized során tervez bevezetni.

Mindezeken túl a BASF átfogó innovációs portfóliókat fejleszt ki a vállalat többi stratégiai növénytermesztési rendszerének teljes növénytermesztési ciklusára. Ebbe nyolc hatóanyag tartozik, valamint egyedi fajtajellegek és nagy hozamú hibrid szója-, repce-, gyapot- és zöldségvetőmagok.

Forrás: BASF

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

„Jó azt nézni, hogy az emberek örülnek“

Komárom

Négy napig nem működik a Selye Gimnázium, nőtt a fertőzésszám

kassa bankrablás

GALÉRIA: Robbantással próbáltak bankot rabolni Kassán

Peter Pellegrini

Pellegrini: Matovičnak nem az embereket kellene hibáztatnia a megnövekedett esetszám miatt

Lewis Hamilton
Frissítve

Orosz Nagydíj - Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

fehérorosz tüntetés

Többszáz nő kezdte meg a hétvégi tüntetéssorozatot Fehéroroszországban, többeket őrizetbe vettek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.