Agro

Idén minden drágul a mezőgazdaságban is

Nehéz szezonkezdet, jó hozamok, elszállt műtrágyaárak, kedvező felvásárlási árak, agonizáló állattenyésztés… Talán ezekkel a jelzőkkel lehetne tömören jellemezni a tavalyi évet, ami nem volt könnyű, a jövő viszont az előrejelzések szerint még nehezebb lesz.
Czigler Mónika

2022. január 18. 19:40

Aligha lehetett azt eddig tapasztalni, hogy ha jó volt a termés, akkor a felvásárlási árak is jók lettek volna, a tavalyi év viszont a korábbi gyakorlatra rácáfolt. Nem panaszkodhattak a gazdák sem a termésre, sem pedig a felvásárlási árakra. Nehéz volt ugyan a szezon kezdete, ami elsősorban a kukorica kezdeti fejlődésére volt negatív hatással, az időjárás későbbi alakulása azonban kárpótolta azt, amit korábban kihagyott, és jól alakultak a terméshozamok. „A hozamokat nagymértékben befolyásolta a talaj minősége, illetve víztartó képessége. Az egyes régiókban tapasztalhatók voltak némi különbségek, de általánosságban elmondható, hogy Szlovákiában jó eredményeket tudtak felmutatni a kukoricatermesztők. De nem panaszkodhatunk a búzára sem, stabilan magas áron tudták a gazdák értékesíteni a termést” – mondja Barczi Sándor, a Szegedi Gabonakutató szlovákiai képviselője.

 

A biotermékeknél stagnáltak a felvásárlási árak

A fentebb elhangzottakat alátámasztotta Palík László, a zselízi Biocentrum tulajdonosa is, azonban a felvásárlási árak emelkedését ő kevésbé érzékelte, mivel gazdaságukban biotermesztést folytatnak, és ebben a szférában azok stagnáltak. „A biogabonánál nem növekedtek a felvásárlási árak, viszont azoknak, akik nem biotermelést folytatnak, kellemes meglepetésben lehetett részük, sikerült magasabb áron értékesíteni a termést. Kérdés azonban, hogy meddig fog tartani az öröm a pluszbevételnek köszönhetően, hiszen az áremelkedést minden téren tapasztaljuk. Főleg a műtrágya esetében, de ugyanúgy emelkednek a vegyszerek, illetve a vetőmag árai is. A másik nagyon égető kérdés, hogy ha az állattenyésztésben nem tapasztalható javulás, akkor hamarosan mindenki likvidálja az állatokat, és marad a külföldről behozott hústermék, amelynek fele vegyszer, másik fele antibiotikum” – mondja a mezőgazdasági termelő. Ez pedig sokak szerint magával hozza az ország önellátottságának kérdését is. A szakemberek, illetve az ágazatban érdekeltek többször felemelték hangjukat amiatt, hogy amennyiben az országhatárokat le kellene zárni, Szlovákia képtelen ellátni hazai termékkel a lakosságot, különösen akkor, ha még a meglévő tenyészeteket is likvidálják a mostoha körülmények miatt. Ugyanez vonatkozik a tejtermelésre is.

búza

 

Drágulás a kereskedők szemszögéből

Visszatérve azonban a növénytermesztésre, a drágulás majd minden téren érezhető. Barczi Sándor vetőmag-kereskedő kérdésünkre elmondta, sajnos a belépő költségek, mint például a műtrágya, üzemanyag és az energiaköltségek emelkedése valóban befolyásolja majd az élet minden területét, így elkerülhetetlen, hogy a vetőmag ára is emelkedjen. Jóslásokba azonban nem mert bocsátkozni, de megközelítőleg 15–25%-os drágulással számol növényfajtától függően.

Ugyanígy nyilatkozott az általunk megkérdezett vegyszerforgalmazó cég, az FMC képviselője, Závodsky László is. „Minden gyártó cég rá van kényszerítve az áremelésre, hiszen, ha mást nem is nézünk, mint például az üzemanyagárakat, vagy például a megnövekedett raktárköltségeket, már ezek indokolják a növelést. Cégünknél azonban igyekszünk kordában tartani az árakat. Annyi azonban bizonyos, hogy a vegyszerárak is emelkedni fognak. A gazdák nincsenek könnyű helyzetben, hiszen nekik is emelkedtek a költségeik, nem csak a vetőmagot, vegyszereket, műtrágyát illetően, hanem az üzemanyag költségeit is tekintve, ezt is be kell iktatniuk a kiadások közé. Meg kell emelnünk a kalapunkat azon gazdák előtt, akik jövőre mindezt bírni fogják, és netán még nyereséget is tudnak termelni. De szerencsére a mezőgazdasági termelők már hozzászoktak a nehézségekhez, bízom benne, hogy bírni fogják” – mondta Závodsky László.

Véleménye szerint a drágulás felvet egy másik problémát is. „A gazdák ott spórolnak, ahol tudnak, és ez magával hozhatja a feketepiac fellendülését is, ami eddig is sok problémát okozott a legálisan működő vegyszerforgalmazó cégeknek. A másik gond a hatóanyagok folyamatos visszaszorítása az Európai Unió által, amely sokszor meggondolatlan intézkedéseket hoz magával, és egyáltalán nem biztos, hogy ez hozzájárul a vegyszerek alkalmazásának csökkentéséhez. Talán épp ellenkezőleg” – mondta.

 

Elfogytak a krizantémok

Ahogy a „nagyokat”, úgy a kicsiket is befolyásolja majd az áremelkedés. A Nyárasdi Agrocentrum tulajdonosa, Angyal József, aki gazdaboltot működtet, és különféle tavaszi virágokat, krizantémot is nevel, elmondta, a belépő költségek emelkedése az általuk forgalmazott árura is kihatással lesz majd, nemcsak az üzemanyagköltségek emelkedése miatt, hanem azért is, mert drágább áron tudja beszerezni az árut. „Vannak olyan termékek, amelyek egyenesen hiánycikknek számítanak a piacon. Ennek ellenére árudánkban igyekszünk majd kordában tartani az árakat, viszont veszteséggel mi sem tudunk működni. Már csak azért sem, mert a munkásokat is meg kell fizetni, jó munkaerőt találni pedig nagyon nehéz. Sajnos a kereskedők nem becsülik meg a termelők munkáját, hiszen a termelők csak minimális emeléssel tudják értékesíteni az árujukat, a Garden-centrumok viszont akár 100%-os felárral is kínálják a vásárlóknak a portékájukat. Jó hír azonban, hogy a koronavírus miatt egyre többen kezdenek odahaza kertészkedni, az emberek rájöttek arra, hogy az otthon megtermett zöldség és gyümölcs sokkal finomabb a külföldi behozatalnál, amit csak úgy leemelünk az üzletláncok polcairól. Ráadásul a lezárások alatt még örömet is okoz a ház, vagy a kert körüli serénykedés” – mondta Angyal József.

krizi

Mivel tavalyelőtt a krizantémok a termelők nyakán maradtak, rákérdeztünk arra is, hogy milyen volt tavalyi a krizantémszezon. „Kiválónak mondható, olyannyira, hogy hiány mutatkozott a cserepes krizantémból. Ennek részben az lehet az oka, hogy tavalyelőtt nagyon megégették magukat a termelők, nyakukon maradt a krizantém úgy 80%-a, mivel az állam 2 nappal mindenszentek előtt lezárta az országot, és ezzel hatalmas károkat okozott a vállalkozóknak” – tette hozzá Angyal József.

 

Indokolt a drágulás?

Az árak különösen a műtrágya esetében szálltak el, emiatt a dunaszerdahelyi Agrárkamara figyelmeztetett a spekulációkra. „Jelenleg nagyon kedvezőtlenül alakul a helyzet a műtrágya árait illetően, épp ezért az Agrárkamara felhívja a mezőgazdasági termelőket, hogy utasítsák el a műtrágya vásárlását abban az esetben, ha az akár 100%-kal is magasabb, mint tavasszal, vagy tavaly volt” – áll az Agrárkamara közleményében. Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke szerint az eladók sok esetben visszaélnek a helyzetükkel. Ekkora áremelés nem minden esetben indokolt, hiszen a raktáron lévő műtrágyát még azon költségek mellett gyártották le, amikor az olyan kiadások, mint például a gáz, elektromos energia és egyéb költségek ugyanolyan áron voltak, mint egy évvel ezelőtt. Igaz, hogy a koronavírus gondokat okoz, de ezek a problémák nem kismértékben érintik az alapvető mezőgazdasági termelőket is főként a tejtermelésben, a hústermékek előállításában, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztésben is.

A belépő költségek tehát növekszenek, a mezőgazdasági termelőknek viszont fenn kell tartani a jó hozamokat, így kénytelenek lesznek kifizetni a többletet. Az viszont korántsem biztos, hogy a felvásárlási árak is hasonlóképpen jól alakulnak majd, mint az tavaly. Ezért a termelők szívesen vennék, ha a stabil áremelés a felvásárlási árakat illetően is garantált lenne.

(Czigler Mónika)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Súlyos baleset Galánta és Diószeg között – Az autóbusz sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba

Súlyos baleset Galánta és Diószeg között – Az autóbusz sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba

igor matovič

Az SaS megvétózza az adóemelést, Matovič szerint Sulík már-már hazaáruló

ds

Változás a gyógyszertárakban: Ezért már nem kell orvoshoz mennie!

f

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

koronavírus

Több mint kétszázzal nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 7-en elhunytak

d

Putyin valóban súlyosan beteg – állítja egy kém

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.