Agro

Hová tűnik a sörárpa a hazai földekről?

Szlovákia maláta-nagyhatalomnak számít, kiváló malátát gyártanak itt, amely iránt óriási a kereslet. Sörárpa viszont továbbra sincs elég Szlovákiában. A termelőknek az segítene, ha biztonságosabb lenne az értékesítés, a malátagyártók viszont megkövetelik a kiváló minőséget.
Czigler Mónika

2020. november 25. 12:18

árpa

Szlovákiában 7 malátagyár van, 2018-ban 290 000 tonnát gyártottak, amely az eddigi legnagyobb mennyiség az elmúlt tíz évet tekintve. Az előállított mennyiségnek csupán az egyötödét dolgozzák fel a hazai sörgyárak, a többi külföldre vándorol. Szlovákia tavaly még a hatodik legnagyobb exportőr volt Európában, és egyre nő az itt legyártott maláta iránti kereslet. A sörárpát viszont egyre kevesebben termesztik Szlovákiában, az elmúlt 10 évben felére csökkent a sörárpa vetési területe.

A maláta- és sörgyártók a sörárpa nagy részét hazai termelőktől vásárolják fel. Ez a gyártók prioritása, valamint az is, hogy propagálják a hazai termelők körében a sörárpa termesztését. Ahhoz ugyanis, hogy erősödjön a hazai gyártók konkurenciaképessége a külföldi piacon, több hazai sörárpára lenne szükség. Tomáš Ševčík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnökhelyettese szerint a tavaszi sörárpa termőterülete jelentősen visszaesett, és ehhez még hozzájárul az is, hogy csak a megtermett mennyiség 40%-a alkalmas a malátakészítésre. Ennek következtében a hazai malátagyártóknak 50 000–100 000 tonna sörárpa hiányzik évente, amit külföldről kell pótolniuk.

A termesztők azért hagynak fel leggyakrabban a termesztésével, mert ez a mezőgazdasági termény nagyon igényes, számtalan minőségi paraméternek kell eleget tenni, hogy az megfeleljen a malátagyártók szigorú követelményeinek. A sörárpa felvásárlási ára viszonylag kedvező, de egy rossz évjárat áthúzhatja a gazdák számításait, és a rossz minőség miatt a sörárpát csak takarmányként értékesítheti. Ez viszont gondot jelent az állattenyésztés hazai helyzete miatt. Ha a gazdának még sikerül is a sörárpától megszabadulni takarmányként, ez így is nagy kiesést jelen számárat, hiszen a magasabb termelési költségek mellett, amit a sörárpába fektetett, csak alacsony áron tudja eladni a terményt. Biztonságot adna a gazdáknak, ha növekedne a gazdasági állatok száma, és helyrebillenne az egyensúly a hazai állattenyésztés és a növénytermesztés közt.

A klímaváltozás hatására a talajban lévő nedvesség egyenetlenül oszlik el, ami jelentősen befolyásolja a végeredményt. A sörárpa minőségi talaj-előkészítést igényel, ennél a növénynél még nagyobb odafigyeléssel kell megválasztani az előnövényt, elegendő nedvesség kell neki, és igényli a hosszan tartó nappalokat. Viszont árt neki a túl meleg, vagyis a 30 °C feletti hőmérséklet. A nagyon sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt pontosan kell időzíteni a tápanyag-utánpótlást, és szinte naponta figyelni kell a kártevők és betegségek megjelenését. Pontosan kell megválasztani a betakarítás időpontját, és nagyon kíméletesen kell bánni a betakarításkor a szemekkel, ami igényli a jó technikát. A malátagyártók megadják az általuk preferált fajtákat, megszabják a nitrogénmennyiséget, a csírázóképességet és egyéb minőségi követelményeket.

Tény, hogy a nemesítők, a mezőgazdasági termelők és a feldolgozók közös erővel igyekeznek megoldást találni a felmerülő problémákra. „Teszteljük a tavaszi sörárpa ősziként való vetését a déli régiókban, valamint új agrotechnikai megoldásokat keresünk. Az eredményeket megvitatjuk egymás közt, és ilyen módon is igyekszünk megakadályozni, hogy a sörárpa eltűnjön a hazai földekről” – tette hozzá Tomáš Ševčík.

A sörárpa ősziként való vetése nagyobb biztonságot ad a gazdáknak, viszont azok így is bizalmatlanok, mert arra panaszkodnak, nehéz megegyezni a malátagyártókkal, és nem biztosított a stabil felvásárlási ár. A megoldást az jelentené, ha minden esetben mindkét fél számára előnyös szerződést tudnának kötni, amelyben adottak a stabil árak, ez viszont csak megközelítőleg a felvásárolt árpa mintegy fele esetében történik így, a másik felénél, amely szerződésileg nincs előre fixálva, már alacsonyabb áron vásárolják fel a megtermett árut. A sörárpatermelőknek az jelentené a legnagyobb segítséget, ha előbb az összes sörárpát a hazai termelőktől vásárolnák fel a malátagyártók, mégpedig a lehető legjobb áron. Ez motiválná a sörtermelőket arra, hogy ne adják fel a termelést.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fodrász

Lelassult az élelmiszerek drágulása

Richard Sulík
Frissítve

Még mindig nincs megállapodás az országos tesztelést illetően, szombaton folytatódnak a tárgyalások

Igor Matovič

Matovič továbbra is kitart az országos tesztelés mellett

rimaszombati kórház

14 koronavírusos pácienst ápolnak a rimaszombati kórházban

koronavírus

Csökken a fertőzöttek száma Pozsonyban

határátkelőhely ausztria
Frissítve

Mától csak elektronikus regisztrációval lehet belépni Ausztriába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.