Agro

Galleko® a kukoricában

A kukoricának Szlovákiában és Csehországban stabil helye van a vetésforgóban. A termés-eredmények viszont az utóbbi években azonban jelentősen ingadoznak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 1. 09:16

Galleko

Tavaly 5,25-8, 54 t/ha körül várták a hozamok alakulását (2019. 9. 20., NPPC-VÚPOP Bratislava). A 7,33 t/ha (forrás: ŠÚSR) hozamú végeredmény ezt be is igazolta. Csehországban 7,17 t/ha (forrás: ČSU) hozamot könyveltek el. A szlovákiai adatok nem örvendeztették meg a gazdákat, mert visszaesést könyveltek el a tavaly előtti eredményekhez viszonyítva. Az ok az időjárás alakulásában volt keresendő. Tavasszal nagy volt a szárazság és magas a hőmérséklet. A májusi lehűlés és csapadék tovább rontotta a helyzetet a fiatal növényeknél. Úgy tűnik, idén ez a helyzet megismétlődik. A kelő növények stresszelve vannak a hideg és a szárazság miatt. Hogy nem jól érzik magukat ebben a helyzetben, arról a világoszöld és sárgás színük tanúskodik. És ha még a nappali hőmérséklet kedvezően is alakul, a csapadékot tekintve nehéz megjósolni a jövőt. A termelőknek már nem áll túl sok lehetőség a rendelkezésükre (az öntözést leszámítva). Az egyik megoldás a készítmények alkalmazása stresszhelyzet csökkentésére. A Galleko® rendelkezik az évek hosszú során a kísérletekben és a gyakorlatban jó eredményeket hozó készítményekkel, amelyek feladata segíteni a növény növekedését, a gyökérrendszer fejlődését, és mérsékelni a kedvezőtlen környezeti feltételeket, amelyeknek a növények ki vannak téve.

A készítmények egyes összetevői segítik azokat a fiziológiai folyamatokat, amelyek a növényekben végbe mennek. A tavalyi kísérleti eredmények, valamint a termesztők gyakorlata is azt mutatja, hogy segítenek enyhíteni a kedvezőtlen környezeti hatásokat, így javítani a gazdasági mutatókat. Ezt alátámasztják a kisparcellás kísérleti eredmények a kukoricában, amelyet Vágborin végeztek a pőstyéni kísérleti állomáson. Már évek óta jól bizonyít itt két készítmény, a Galleko rast és a Galleko kvet a plod még kedvezőtlen körülmények közt is.

A növények ezekben a kísérletekben ugyanolyan környezeti tényezőknek vannak kitéve, mint a földeken. A tavalyi kísérleti eredményeket a legjobban a zárójelentés foglalja össze: „A június különösen meleg és száraz volt, csak 14,6 % csapadék hullott a hosszúéves normát tekintve, a hőmérséklet viszont 4,97 °C-kal magasabb volt, mint a hosszúéves átlag ebben a hónapban ezen a lokalitáson. A szárazság júliusban tovább folytatódott, nagyobb esőzéseket csak a hónap vége hozott, amikor 49 mm csapadék hullott (július 27. – 76,6 % az egész havi átlagmennyiséget tekintve). A kedvezőtlen időjárás miatt (szárazság) a vegetáció idején teljes mértékben megnyilvánulhatott az alkalmazott stressz-csökkentő készítmények hatása. Jelentős hatása volt a hozamra a BBCH 16-18 fázisban alkalmazott készítménynek 2019. június 14.-én, tehát abban az időszakban, amikor annak nagy jelentősége van a termés megalapozása szempontjából” (RNDr. Ľubica Malovcová, A növényvédelmi készítményekről szóló jelentés, 2019).

A fentiekből is kitűnik, hogy kiváló eredményeket értek el a Galleko készítmények az összetételüknek köszönhetően. A Galleko termékek kiegyensúlyozott elegye a szerves anyagoknak, aminosavaknak, növényi hormonoknak és azok vegyületeinek, tengeri alga kivonatoknak, stresszhatás-csökkentő készítményeknek, mikro- és makro-elemeknek. A konkurens készítményekhez viszonyítva így ezeknek nem csak stimulációs (ami hosszantartó szárazság idején kontraproduktívan hathat), hanem regenerációs és stresszcsökkentő hatásuk is van. A szerves anyagok pozitívan hatnak a gyökérzet fejlődésére, megújulására, aminek köszönhetően az dúsabb, több hajszálgyökeret növeszt, és maga a gyökérzet is hosszabb. Már ez az első tényező is sok előnyhöz juttatja a növényt a kedvezőtlen időben is. A növények nehézségei a tápanyag- és vízfelvétel terén minimalizálódnak (ez érvényes a talajban lévő kevésbé mozgékony tápelemekre is). Ha minőségi növényzetet kezelünk velük, mindent megteszünk annak érdekében, hogy azok ilyenek maradjanak a jövőben is.

A jelentős különbségek dokumentálva vannak az Agrozoran, s.r.o. (SZK, Tőketerebeii járás) tavalyi félüzemi kísérleteiben is. A Galleko rast és Galleko kvet a plod alkalmazása majdnem 13%-os hozamnövekedést eredményezett a kontrollal szemben. A számokban is kifejezhető eredmény (1,23 t/ha) jelentős gazdasági növekedést eredményezett, így megtérült a készítményekbe fektetett költség.

galleko 1

Kukorica LG 31.377 (FAO 340), balra kontroll, jobbra Galleko. Fotó 2019.10.8., SZK, Tőketerebesi járás

A gyökérrendszerben különféle növényi hormonok szintézise megy végbe. A hajszálgyökerek csúcsain citokininek képződnek, amelyek segítik a sejtek osztódását és a sejtfal erősítését, ezzel pedig serkentik a növények és a mellékgyökerek növekedését. Az erős sejtfal erősebb ellenállóképességet biztosít a patogénekkel szemben, és egészében véve egészségesebb lesz a növényzet. A citokininek irányítják a levélzet elöregedését is.

galleko2

Kukorica, LG 31.377 (FAO 340), balra kontroll, jobbra Galleko. Fotó: 2019.7.3., CSK, Brünni járás

És épp a levélzet az első látható jel a Galleko® hatásának a kukoricában. A kezelt egyedek levelei gyakran szélesebbek, dúsabbak és sötétebb zöld színűk. A szárazságban is életképesebbnek tűnnek, mint ahogy az a Brünni járásban végzett félüzemi kísérlet is szemlélteti. Ugyanaz a hibrid, mint az előző esetben, hasonlóan jól kezdett. Az eredmény 700 kg többlet volt a kontrollal szemben. Itt is a Galleko rast és a Galleko kvet a plod készítményt alkalmazták.

A másik látható eredmény a kukorica kalászaiban volt megfigyelhető. A különbségek a kezelt és a kezeletlen variáns esetében nem csak a csövek hosszában, hanem a szemek minőségében is megmutatkoztak.

galleko3

Kukorica, balra kontroll, jobbra Galleko, Fotó: 2019.9.23., CSK, Nyugat-Prága.

Fontos összetevője a Galleko készítményeknek az aminosavak, amelyeknek a sejtépítésben van szerepük. Szintézisük a növényben viszont jelentősen korlátozott. Az egyenes adagolással serkentik a növekedést, ugyanakkor gyorsítják a regenerációt. Ezen felül pedig kiváló szállítói azoknak a tápelemeknek, amelyeket vele együtt adagolnak. A stresszellenes elemek feladata segíteni az egyedeket a stresszhatások leküzdésében (hideg, meleg, szárazság, túlzott csapadék). Részlegesen ezt a funkciót töltik be a tengeri alga kivonatok, amelyeket a Galleko készítmények tartalmaznak. Ezek olyan helyről származnak, ahol hosszú idő telik el az apály-dagály között, így jelentős stresszhatásoknak vannak kitéve. Az ilyen stressz-helyzeteknek való ellenálló-képességüket átviszik más növényekre is.

Stressz-csökkentő hatása egyébként minden Galleko készítménynek van. Azonban kifejezett specialistának számít ezen a téren a Galleko arider, ami minden terménybe ajánlott. TM-ben alkalmazható gyomirtókkal is, ami viszont a többi Galleko készítménynél korlátozva van. Segíti a növényeket leküzdeni a stresszhatásokat, főként a szárazságot.

galleko4

Kukorica, balra kontroll, jobbra Galleko. Fotó: 2019.9.18., CSK, Klatovy járás.

Hatása megmutatkozott a Klatovy járásban végzett kísérletekben is Csehországban. A kukoricasorokat nézve látható, hogy a kezelt változat sötétebb színű és teljesebb. A növények láthatóan jobban ellen álltak a kedvezőtlenebb körülményeknek. Ez a felvétel is egy további bizonyítéka annak, hogy milyen előnyökhöz juttatják a Galleko® készítmények a kukoricát. A jobb gyökérzet, levélzet, és a hosszabb, szemekkel jobban berakódott kukorica gazdaságilag kiszámítható előnyöket hoz. És ami még fontosabb, kifizetődő alkalmazásuk a kedvezőtlen körülmények közt is.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Martin Šotik, Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szoroskői alagút

Nem látni a fényt a Szoroskői-alagútnál

koronavírus

Koronavírus: 19 új eset volt kedden

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket

koronavírus brazília

Koronavírus - A világban már több mint 13,2 millióan megfertőződtek

csehország vonatbaleset

Összeütközött két vonat Prága közelében, több tucatnyian megsérültek

Banksy

VIDEÓ: Banksy maszkviselésre buzdít a londoni metrón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.