Agro

Átlagos gabonatermés, kevesebb kukorica és napraforgó

A kalászos gabonafélék tavalyi termése átlagosnak mondható, viszont jelentősek az eltérések az egyes régiók terméshozamai között.
Susla Béla

2020. január 15. 11:15

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) felmérései szerint éves vetületben a mezőgazdasági termőterületeknek mintegy 10 százalékát érintik olyan természeti csapások, amelyekkel szemben a gazdák nem tudnak védekezni. „Legyen szó aszályról, jégverésről, vagy viharos erejű szelekről. Az utóbbi néhány évben jelentősek a mezei pockok és a vaddisznók által okozott károk is” – sorolta Emil Macho, az SPPK elnöke. A zabot kivéve tavaly valamennyi kalászos gabonafélét nagyobb területen termesztették a gazdák, mint egy évvel korábban.

Búzát 400 ezer hektáron termesztettek

Szlovákiában 1,9 millió hektárnyi a mezőgazdasági földterület, ebből 1,4 millió hektár a szántó. Tavaly az országban mintegy 400 ezer hektáron termesztettek búzát, az átlagos hektárhozam elérte a 4,9 tonnát. Ez hozzávetőlegesen 8 százalékkal kevesebb az előző évi termésnél, és gyengébb eredmény az utolsó öt év átlagánál is.

Az országban együttesen vagy 2 millió tonnányi élelmiszeripari és takarmánybúza termett. A hazai szükségletek 800 ezer tonnával fedhetők, a többit exportálja Szlovákia. Az értékesítési árak minden bizonnyal nem örvendeztetik meg a termelőket, aminek fő oka a nyugat-európai túltermelés. Elsősorban Franciaországban termett jelentős mennyiségű búza, s ezzel a gallok az ország eddigi második leggazdagabb hozamát érték el. Európában búzából terméstöbbletet jegyeznek, s ennek többek között az a következménye, hogy a szlovákiai gazdák nem érnek el olyan gazdasági eredményeket, amilyeneket szeretnének. A kenyérgabona minősége is függ az egyes régiók éghajlati viszonyaitól, elmondható, hogy viszonylag komolyak az eltérések.

Az utóbbi évi hozamokhoz viszonyítva tavaly gazdagabb volt az árpatermés. A növénykultúrát 125 ezer hektárról kellett begyűjteni, az őszi vetésű árpa 4,94, a tavaszi pedig 5,44 tonnás hektáronkénti átlaggal szolgált. „Ez a termés jobb az utolsó öt év átlagánál, sőt, a tavalyit 14 százalékkal körözte le. Viszont gondok vannak a sörárpa minőségével. Ebből eredően újfent behozatalra szorul majd az ország sörárpából” – nyomatékosította Macho.

 

Elegendő cukorrépa

A rozs átlagos hektárhozammal, 3,6 tonnával szolgált, ami az előző évihez képest 2 százalékos többletnek felel meg. Zabból viszont kevesebb termett, mint egy évvel korábban, a visszaesést 5 százalékban jegyezték a statisztikák összeállítói. Az utolsó öt év átlagához viszonyítva 7 százalékos a terméscsökkenés.

Az olajrepce gyengébb terméshozamokkal szolgált az előző évihez viszonyítva. A 145 ezer hektáron termesztett növénykultúra hektáronkénti átlagban 2,8 tonnát termett, ami 5 százalékos visszaesést jelent a 2018-ashoz képest, míg az utolsó öt év átlagával összevetve 9 százalékos a terméskiesés.

A szlovákiai cukorrépa-termesztők a betakarítás során mintegy 1,3 millió tonnányi terméssel számoltak. Az országban 213 termelő foglalkozik a fehér arany alapanyagának a termesztésével. Tavaly a cukorrépa termőterülete meghaladta a 22 300 hektárt. A tavalyi cukorgyártás szeptember első hetében indult be Szereden, majd a jelzett hónap közepétől a hőlaki (Trenčianska Teplá) cukorgyárban is nekiláttak a gyártásnak. A honi termelők fölényesen biztosítani tudják a hazai piac teljes ellátását, sőt, exportra is képesek termelni. Együttesen hozzávetőleg 180 000 tonna cukrot állítanak elő a két gyárban. Peter Závodský, a Szlovákiai Cukorrépa-termesztők Szövetségének igazgatója kiemelte, hogy a honi cukorrépa-termesztést az érzékeny agrártermékek besorolásában kell hagyni, és kiemelten támogatni a répa termesztését. „Mindenképpen stabilizálni szükséges a 22 500 hektárnyi termőterületét és állandó támogatást biztosítani az elkövetkező európai Közös Agrárpolitika teljes időszakában” – részletezte Závodský.

cukor

Jana Holéciová, az SPPK szóvivője kifejtette, hogy Szlovákia 120 százalékos cukor-önellátottságról beszélhet, és pozitív külkereskedelmi mérleggel rendelkezik.

„Vetőmagnak termesztett kukoricából, takarmányozási célokra szánt kukoricából, továbbá napraforgóból és cukorrépából is gyengébb a termés az előző évnél. Ezzel szemben a burgonya gazdagabban terem” – erősítette meg Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője a tavalyi évet mérlegelve.

A hivatal előzetes becslése szerint szemesnek termesztett kukoricából mintegy 117 100 tonnával, azaz 7,7 százalékkal kevesebb a termés az előző évihez viszonyítva. A tavalyi eredmények annak ellenére gyengébbek, hogy a kukorica termőterülete 11 százalékkal bővült a korábbi évi mutatóhoz képest, s meghaladta a 198 ezer hektárt. A takarmányozási célokra termesztett kukoricánál mintegy 5,3 százalékos a kiesés, s együttesen csaknem 2,25 millió tonnányi termésre lehet számítani. Az átlagos hektárhozam 30,3 tonna körül alakul, ami négy százalékkal több, mint az utolsó öt év átlaga volt.

Bővült a burgonya termőterülete

Burgonyát a gazdák tavaly 17 százalékkal nagyobb területen termesztettek, mint 2018-ban. A korai fajtákat nem beleszámítva kb. 170 000 tonna az össztermés, ami 9,5 százalékkal több, mint az előző évben volt. Az átlagos hektárhozam eléri a 23,52 tonnát, ami bő egy tonnával gazdagabb a 2018-asnál, s jobb az utolsó öt év átlagtermésénél is. Morháčová azt is megerősítette, hogy tavaly 3 százalékkal nőtt a krumpli termőterülete. A Statisztikai Hivatal szerint tavaly csaknem 13,5 százalékkal volt gazdagabb a szójatermés a tavalyinál.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint október végén Hamburgban az élelmiszeripari búza tonnájáért 175 eurót fizettek, 30-cal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A párizsi tőzsdén is árcsökkenést jegyeztek, mégpedig a 2018-as 204-ről 172 euróra. Évközi viszonyításban 20–30 euróval olcsóbb volt a takarmánybúza is, sőt, a takarmányárpa tonnájáért 30–40 euróval fizettek kevesebbet a termelőknek, mintegy 185 eurót. A franciaországi Bordeaux piacán volt a legstabilabb a kukorica ára, a tavalyihoz viszonyítva csak mérsékelten csökkent, 172-ről 163 euróra.

(susla)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hamilton bottas
Frissítve

Hamilton indul az élről a Spanyol Nagydíjon

aa

Súlyos baleset – egy halott, négy sérült

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találták az új eseteket

Jürgen Klopp

Jürgen Klopp az év legjobb edzője a Premier League-ben

Aljakszandr Lukasenka

Lukasenka: nincs szükség külföldi közvetítőkre

koronavírus Horvátország

Koronavírus - Csökkent az új megbetegedések száma Horvátországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.