Agro

A Strip Till Bátorkeszin is megvetette a lábát

A sávos talajművelés, az ún. Strip Till fokozatosan megveti lábát a hazai mezőkön is. Ennek a technológiának az egyik új felhasználója Izsák Gábor, aki Bátorkeszi környékén gazdálkodik. De vajon mi a kezdeti tapasztalata a BEDNAR STRIP MASTER EN géppel kapcsolatban?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 19. 12:30

agroservis

A családi gazdaság 520 hektár szántót művel, amelyen őszi és tavaszi árpát, szemes kukoricát, repcét, cirkot termesztenek, és ebben az évben szójabab is bekerült a vetésforgóba. Sok éven át a hagyományos technika segítségével kezelték a földet. Hét évvel ezelőtt felhagytak a szántással, a talajművelést kultivátorokkal végzik, mélyműveléshez pedig a BEDNAR TERRALAND kultivátort használják.

A1

"Már régóta figyelem azokat a technológiákat és trendeket, amelyek a talajművelésben a világon terjeszkednek. Az egyik az úgynevezett a sávművelés, a Stripp Till, amelyet a gazdák nemcsak az USA-ban használnak sikeresen. A csak sávokban történő talajművelés gondolata vonzott engem. Először is a költségmegtakarítás, de a talajnedvesség-megtartás szempontjából is, ami régiónkban kulcsfontosságúnak bizonyult a kielégítő hozam eléréséhez“ - mondja Izsák Gábor. Ezért 2020-ban úgy döntött, hogy megvásárolja első Strip-Till gépét. A választás a BEDNAR cégre és a STRIP MASTER EN kultivátorra esett, amelyet a komáromi Agroservis, s.r.o. biztosított számára. A gép robusztus munkaegységei, amelyek jól lemásolták a terepet, lenyűgözték őt. Konkrétan a lehetőség a folyékony vagy szemcsés műtrágyáknak a talajprofil két rétegébe történő kijuttatása, és az 50–75 cm-es sávok megmunkálásának nagy variabilitása.

A2

A STRIP MASTER EN 2020 őszén kezdte meg munkáját a vállalatnál a repce alatti talaj előkészítésével. A kultivátort egy John Deere 8320 R traktor húzza. Ennek a technológiának a jobb megítélése érdekében különféle talaj-előkészítési és repcevetési kísérleteket végeztek. A gabona után az első 12 hektár tarlót 75 cm-es sávszélességre dolgozták meg. További 12 hektárt sekélyen tárcsáztak, mielőtt a gépet alkalmazták volna. A sávok kialakításával együtt NPK 10-26-26 műtrágyát adtak 25 cm mélységig. Összehasonlításképpen, a fennmaradó területen a repcét hagyományos technológiával alapozták meg, teljes felületű megmunkálással és 25 cm-es sorközökkel.

A3

Maga a repcevetés Bednar OMEGA FL vetőgéppel történt. A vetőgép sávokba történő pontos vezetését a John Deere-től származó GPS navigáció biztosította az SF 3 szignállal, ez biztosítja a gép + -3 cm-es vezetésének pontosságát, ami elegendőnek bizonyult az adott alkalmazáshoz. Két vetési szekciót vezettek egy sávba, tehát egy sávban két repcesort vetettek 12,5 cm távolságban, így a duplasor közötti távolság körülbelül 50 cm-t jelent, ami teret biztosít a mechanikus műveléshez, vagy a segédnövények vetéséhez. A nagy kérdés a vetéssűrűség helyes beállítása volt. Végül 35 magnál döntöttek 1m2-re.

Március végi látogatásunk alkalmával jólesett látni, hogy a repce hogyan fest az egyes változatokban. "Elégedett vagyok a repceállományokkal, amelyeket előre elkészített sávokban vetettünk. A szeptemberi vetés és a száraz ősz ellenére teljesek, és jó állapotban vannak. Ugyanakkor hazánkban is beigazolódott az a hipotézis, miszerint a repce esetében a sávművelés előtt ajánlatos a területet sekélyen tárcsázni. Ahol ezt nem tettük meg, és egyenesen a sávot lazítottuk, ott a növekedés gyengébb" – mondja a gazda.

A4

Az egyes változatokban a repce gyökérzetének alaposabb vizsgálatánál jólesik látni, hogy a 25 cm mélyen elhelyezett műtrágya a sávművelésben serkenti a mély, kerek gyökér kialakulását. A legegyenletesebb növekedést az a változat mutatta, amelyet megelőzött a sekély tarlóhántás. A következő évadig Izsák Gábor fel akarja szerelni a STRIP MASTER EN gépet applikátorral, és így egy menetben fellazíthatja és elvetheti a repcét. Meg kell fontolni a megfelelő hibrid kiválasztását is, amely jól elágazódó és gyorsan kitölti a sorokat.

A5

A Strip Till technológia más növényekre is alkalmazható. Mivel a sávokat ősszel nem tudták előkészíteni a kukorica alatt, ezt a műveletet csak tavasszal, közvetlenül a vetés előtt hajtják végre. Idén a napraforgót és szójababot is sávokba teszik. "Az előző évek megerősítettek abban, hogy már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az egész területet kiszárítsuk ahagyományos technológiával. A Strip Till lehetővé teszi számunkra a jó vízgazdálkodást, miközben költséget és időt takarítunk meg. Hiszem, hogy a műtrágya pontos elhelyezésének köszönhetően a hozamot is növelni fogjuk" – tette hozzá.

A szponzorált tartalom kép és szövegforrása: Agroservis

www.agroservis.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

koronavírus

Koronavírus – Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma, kicsivel öt százalék felett a PCR-tesztek pozitivitási aránya

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Veronika Remišová

Remišová szerint veszélyes a vizsgálati fogság idejének lerövidítésével kísérletezgetni

influenszer

Koronavírus elleni vakcinával beoltottakról terjeszt hoaxokat a szlovák influenszer

fegyverkereskedelem

7 személyt tartóztatott le a NAKA, fegyverekkel kereskedtek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.