Agro

A precíziós gazdálkodás előnyei

Manapság nálunk még sci-fi filmekbe illő jelenetnek számít, ha a földek felett drónok keringenek, és ezekkel figyelik meg a gazdák a növényeket, táblákat. Vagy pedig az, ha műholdas felvételek segítségével akár mobilon keresztül, egy klikkeléssel programozzák be a növényvédelmi lépéseket. A beprogramozott folyamatokat aztán hajszálpontosan hajtják végre a precíz módon beállított gépek.
Czigler Mónika

2020. október 21. 17:19

precíziós gazdálkodás

Pedig Tóth István, az Agroservis marketingmenedzsere szerint ebben van a jövő. Nem véletlenül választottuk beszélgetőpartnerünknek a cég illetékesét, az Agroservis ugyanis élen jár a precíziós gazdálkodásban, a digitális megoldásokra pedig mostanság még inkább ráerősített.

 

A precíziós gazdálkodás sokak számára nálunk még csak egy megmosolyogtató álom. Van ennek jövője Szlovákiában is?

Én azt mondanám, hogy a precíziós gazdálkodás lesz a „nagybetűs MEZŐGAZDASÁG”. Világszerte növekszik a precíziós technológiát alkalmazó gazdaságok száma, hazánkban is jelen van ez a tendencia, egyre többen használják a precíziós gazdálkodásra gépeinket.

Csak a nagy gazdaságok számára elérhető ez a gazdálkodási mód?

Egyelőre valóban csak a nagyobb gazdaságok alkalmazzák, de már a 200-250 hektár feletti gazdaságok számára is megéri áttérni a rendszerre. Azonban azt nem lehet egyértelműen behatárolni, milyen nagyságú területen éri meg áttérni, hiszen a befektetés megtérülése függ például a területi adottságoktól, vagy a termesztett növénytől is. Ezen tényezők figyelembevételével elmondható, hogy akár még a kisebb területen gazdálkodók számára is megtérülő lehet a befektetés.

Mi az előnye?

Elsősorban a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága. Sok feladatkör és nagy felelősség hárul a gazdákra, sikeresnek kell lenniük, minőséget kell termelniük, mindezt a bizonytalan és változó időjárási és klímafeltételek mellett. A termelést mindenki gazdaságossá akarja tenni, és ez az egyik módja, hogyan valósíthatja meg. És mi ebben próbálunk partnerei lenni a vásárlóinknak.

TI

Mi az alapja a precíziós gazdálkodásnak?

Az első lépés a műholdas állapotfelmérés és az adatátvitel. A jelenlegi rendszereknek köszönhetően még a 100 hektárnál kisebb táblák heterogenitását is tudjuk mérni, és sikeresen felbecsülhető például a belvíz állapota, a talajdegradáció, illetve a különféle stresszhatások mértéke. Felmérhető a növények állapota is. Ennek köszönhetően helyspecifikusan adagolhatók a növényvédő szerek, tápanyagok. Vagyis szabályozható például az, hogy egy parcellán mely területekre mennyi tápanyagot viszek ki, és nem veszik kárba az a mennyiség, amit feleslegesen kijuttatnék azokra a területekre is, ahol abból nincs hiány. Így nem terhelem a környezetet sem.

Az adatnyerés tehát ma már nem gond, viszont azt tudni kell felhasználni is.

Így van, kellő szintű szaktudás szükséges, hogy helyes döntést hozzunk, és eredményes legyen a technológia alkalmazása. Más szóval rendelkeznünk kell a megfelelő agrárismeretekkel, például a növény fejlődésére vonatkozó ismeretekkel, hogy a kinyert információkat helyesen tudjuk felhasználni. A mezőgazdaság is egyre naprakészebb szakembereket követel. A szaktudás hiányával nem lehet manapság sikeres termelést folytatni. Manapság elvárjuk, hogy egy mobil mindent tudjon, a televízióból és minden más egyéb digitális eszközből is a legkorszerűbbet választjuk, amely több funkciót képes elvégezni. A fejlődés a mezőgazdaságot sem kerülheti el.

A precíziós gazdálkodásban a drónok is fontos szerephez jutnak…

Igen, ezek egy táblán belül képesek felmérni és nagyon jó minőségben képet adni a heterogenitásról. Ehhez mérten meg tudjuk szabni, hogy az adott területen milyen beavatkozásra lesz szükség. A drónok segítségével nagyon gyorsan fel lehet mérni a problémát, ami aztán gyorsan elhárítható. Gondolok itt a betegségek, kártevők, gyomok megjelenésére. Azonban a drónok sosem helyettesíthetik a műholdas felvételeket, hiszen azok folyamatos adatnyerést biztosítanak.

Bár ez még nem annyira elterjedt megoldás, de manapság már a permetezés is elvégezhető drónokkal. Ez azonban még valóban a távolabbi jövő… Jelenleg még maradnak a „hagyományos”, de nem idejét múlt gépek, amelyek a begyűjtött adatok alapján „gombnyomásra” végrehajtják a szükséges beavatkozást.

Hozzátenném, hogy a műholdas, vagy a drónos adatokkal megszerzett információk feleslegesek, ha régi gépek segítségével akarjuk elvégezni a munkát, amelyek nem képesek a precizitásra. Az adatgyűjtésnek akkor van értéke, ha a kigenerált információk alapján a munkafolyamatokat korszerű gépekkel végezzük el, amelyek a beprogramozott adatok alapján képesek az adott területen pontosan annyi növényvédő szert, tápanyagot kijuttatni, amennyire szükség van. És ezt a feladatot a mi gépeink tökéletesen el tudják látni. Ráadásul a modern mezőgazdasági gépeink óriási előnyhöz juttathatják a gazdákat, hiszen ezek már megjósolják a hibákat, figyelmeztetnek arra, ha valami gond várható. A gazda és gépkezelő így fel tud készülni, amivel időt és energiát spórol meg.

Czigler Mónika

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fürdő illusztráció

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

gyógyfürdő

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás nem kirándulás

áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

a
Frissítve

GALÉRIA: Döntetlent játszott a magyar válogatott a világbajnok franciákkal

Bacsfa

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

Amit nem lehet elhallgatni

Amit nem lehet elhallgatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.