Agro

A gyümölcsfák ellátása

Az egyes gyümölcsfák ápolási és gondozási munkálatai nagyban megegyeznek egymással, de vannak fajta szerint változó feladatok is velük kapcsolatban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. március 30. 11:45

metszés

Elültetünk egy nekünk megfelelő fajta alma- vagy őszibarackfa-csemetét, ültetéskor visszavágjuk a gyökérzetét. Tavasszal elvégezzük rajta a koronametszést – itt már különbséget teszünk alma és őszibarack között. Az almánál középen vezért hagyunk, őszibaracknál pedig kivesszük a középső vesszőt, s hagyunk 4–5 oldalágat, melyeket arasznyira rövidítünk. Bár a nagyüzemi termesztésben gyakori, hogy az őszibarackot sűrűre ültetik, és magasra nevelik, a házi gyümölcskertekben a koronás megoldást tartom megfelelőbbnek. Ezeknél végzünk tavasszal és szeptemberben kurtító metszést, a megmaradt hajtásokon 5-6 szemet hagyva.

Az almánál ágcsoportokat képezünk ki, felfelé csökkenő számmal. Az alapot jelentő négyes felett 3–4, még feljebb már csak 2–3 ágas csoportot hagyunk. Ez a magasság az almánál permetezéskor, gyümölcsszedéskor is megfelel. Őszibaracknál az új vesszőket lerövidítjük.

Ami az alanyokat illeti, almánál kétféle alany terjedt el: az M9 és az MM106. Amikor a kertészkedők fákat rendelnek, lehetőleg olyat rendeljenek, amilyet már korábban is ültettek a kertjükbe.

Az ültetés után a fáknak további ellátásra van szükségük.

Tápanyag ellátás - 3-4 évente szerves anyaggal történő trágyázás, műtrágyázás: NPK 3,5–5 kg áranként. Ennek bedolgozása ekével, kombinátorral, esetleg kézzel (ásó, kapa) történhet.

Öntözés - Jó dolgunk volt, amikor még működtek a határban az üzemi öntözők, mert olykor, ha szerencsénk volt, a saját gyümölcsfáinknak jutott a vizükből. Az utolsó évben 472, illetve 497 mm volt a természetes csapadék, ami nem elég a jó terméshez (az idei csapadék eddig délen 58 mm volt). A kertészkedők java részének szerencsére van saját kútja és vízpumpája, ahonnan fáit szükség szerint alaposan meg tudja öntözni.

Permetezés - Gombabetegségek, kártevők, rovarok, levéltetvek, az almánál, szilvánál, szőlőnél molyok ellen egy évben legkevesebb 3-szor kell permetezni. (ahogy pl. a burgonyát is).

Gyümölcs-leválogatás - Az alma és az őszibarack esetében fontos szerepe van a leválogatásnak, amivel a mennyiséget minőségre váltjuk. Nem hagyjuk, hogy a fa a sok apró almába adja az erejét, inkább a gyümölcsök minőségét, nagyságát növeljük. A leválogatással egy időben fogjuk a metszőollót, és a lelógó ágakat, illetve a talajra lehajlókat megmetsszük.

Metszés - Bár az eddig leírtakban több helyen szerepelt a metszés, lényegét nem említettem. A metszés a fejlődést, az új hajtást, a fa megújulását segíti elő, kicsit hasonlít az öntözés jelentőségéhez. Elsősorban meghatározza a termés nagysását, pl. minőségi szőlő is csak metszéssel biztosítható.

Almánál ideális a kikönyököltető metszés – ez azt jelenti, hogy egy hosszabb oldalágat a végén rövidhajtásra engednek. Ezáltal csökkenik ezen ágak további terjeszkedése.

Belucz János gyümölcsészmérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.