Agro

A Galleko készítmények hatása a 2019/2020-as szezonban

Az aktuális mezőgazdasági szezon a végéhez ért. Ugyanúgy, mint a kezdetén, a vége sem úgy alakult, ahogy azt a gazdák várták. A csapadék, ami március-áprilisban hiányzott, az épp az aratáskor hozta be a lemaradását, úgyhogy még mostanáig is csak úgy lopkodják el a termést a földekről.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. november 30. 10:15

galleko

Az időjárás továbbra is fontos tényező lesz, amely jelentősen befolyásolja majd a végeredményt és a minőséget. Arra várni, hogy talán majd a következő év ideális lesz, elég naiv hozzáállás lenne. Változtatni a klímafeltételeken nem tudunk, így nem marad más hátra, mint alkalmazkodni a körülményekhez. Több termelő már megváltoztatta a földművelés módját, próbálkoznak a vetési idő megváltoztatásával, és ellenállóbb fajtákat vetnek. Segíthetjük a növényeket a segédanyagok bevetésével is, amiből a piacon rengeteg van, és különféle alapokon működnek.

A Galleko ezen a területen is kínál megoldást. Stimuláló és stresszhatás csökkentő termékek széles skáláját kínálja. Korábbi számunkban a Galleko technológia bevezetésére összpontosítottunk a leggyakrabban termesztett növények esetében. Nemcsak kutatóintézetek, hanem a termelők eredményeit is publikáltuk. A cél az volt, hogy tájékoztassuk a gazdálkodókat a termékek hatásáról és általános előnyeiről. Ma megvizsgáljuk, hogy a Galleko hogyan állt helyt az éppen végződő szezonban. És nem csak a "hétköznapi" növények esetében. Az eredményt állítólag mindig a kombájn mutatja meg, de a félüzemi kísérlet eredményei már a szezon idején is vizuálisan jól láthatók voltak.

A Galleko termékek hatása egyedi összetételük eredménye, alapja a humuszanyagok. Ezek elsősorban a gyökérzet fejlődését és növekedését befolyásolják. Nekik köszönhetően a gyökerek hosszabbak, dúsabbak és a hajszálgyökerekben gazdagabbak. A növények így jobban hozzáférnek a nedvességhez és a tápanyaghoz, beleértve a talajban nehezebben mozgó elemeket is. Ez egyúttal a termékek stresszoldó hatásának első pillére is.

Egy másik vitathatatlan előny a növények nagyobb stabilitása a talajban. Jobban képesek ellenállni a kimosódásnak a felesleges nedvesség, illetve fagy esetén a kifagyásnak is. A készítmények hatása a repce gyökérzetére jól látható az alábbi felvételen.

G1

Repce – jobbra Galleko koreň, balra kontroll. Tapolcsány, fotó 2019.10.12.

Ez a felvétel része a szántóföldi kísérlet fotódokumentációjának, amelyre ebben a szezonban egy a Tapolcsány körüli cégnél került sor. A Galleko koreň ősszel történő alkalmazása (0,8 l/ha arányban) javította a gyökérzetet a kontrollhoz képest. Az eredmény jobb áttelelés és gyorsabb tavaszi kezdés volt. Az egyedek bokrosodása a későbbi vegetációs fázisokban a kezelt növényeken jobb volt, mint a kezeletlen kontroll esetében.

G2

Repce – jobbra Galleko koreň, balra kontroll. Tapolcsány, fotó 2020.6.24.

A gyökérzet termelési funkciót is ellát. A növény számára szükséges különféle fitohormonok szintézise itt zajlik (például auxinok és citokininek). A kedvezőtlen körülmények azonban negatívan befolyásolják ezt a folyamatot. Ezért az auxinok és azok prekurzorai, valamint a citokininek a Galleko termékek másik alkotóeleme. Az auxinok többek között szabályozzák a tápanyagok áramlását az épp keletkező növény részeibe. Nagyobb mennyiségük elősegíti az apikális dominanciát. A citokininek gátolják az auxinokat. Ezek általában a gyökér csúcsán képződnek. A citokinineket tartalmazó készítmény hozzáadásával ez a folyamat fokozódik, és elősegíti a mellékgyökerek és mellékhajtások képzését. Ezt a tényt az alábbi felvételek is rögzítik.

G3

Őszi búza – balra kontroll, jobbra Galleko špeciál. Nitra, fotó 2019.10.30.

G4

Őszi búza – balra kontroll, jobbra Galleko špeciál. Nitra, fotó 2020.4.24.

Ősszel az őszi búzát nemcsak csávázószerrel, hanem Galleko špeciál-al (1 l/tonna mag) is kezelték. Így a növényzetnél már a keléstől megmutatkozott a gyökérzet jobb állapota. Ez év elején a Nyitra környékén uralkodó aszály ellenére a későbbi fejlődési fázisokban is fenntartotta ezt az előnyt a még nagyobb számú mellékhajtás formájában.

Van megoldás azoknak a termelőknek is, akik ősszel szeretnék segíteni a gabonaféléket, és nincs lehetőségük a vetőmagot Galleko špeciál-al kezelni. Nekik a Galleko univerzál készítményt ajánljuk kijuttatni ősszel 0,8 l/ha mennyiségben. Hatását az alábbi felvétel szemlélteti.

G55

Őszi búza – balra kontroll, jobbra Galleko univerzál. Tapolcsány környéke, fotó 2020.4.7.

A kezelt állománynak jobb a gyökérzete, életképesebbnek tűnik a növény és több a hajtások száma. Ezenkívül a citokininek pozitívan befolyásolják a levelek öregedését, a levélzet tehát hosszabb ideig működőképes. Hatásuk a növényzetre a jobb egészségi állapotban is megnyilvánul. Erősítik a sejtfalakat és negatívan befolyásolják a kórokozók működését.

A Galleko készítmények aminosavakat is tartalmaznak. A növények képzik őket, de stressz esetén termelésük korlátozott. Amellett, hogy a növény alapvető építőelemei, kiváló hordozói a velük együtt alkalmazott készítményeknek (peszticidek és tápanyagutánpótlás) is. A felsorolt összetevők hatása már első pillantásra látható a cukorrépa állományon. A Galleko list (0,6 l/ha), a Galleko rast (0,6 l/ha), a Galleko kvet a plod (1 l/ha), valamint a Galleko arider (0,3 l/ha) kijuttatása befolyásolta a répatest nagyságát és a levélzet dússágát. Mindezt azon körülmények ellenére, amelyeknek ki voltak téve az idén. Az alábbi felvétel Vágselye közelében készült, a cukorrépa állományokban zajló félüzemi kísérletek során. 

G5

Cukorrépa – balra kontroll, jobbra Galleko. Vágsellye, fotó 2020.7.20.

Már a cikk elején említettük a termékek anti-stressz hatását. Ezt nemcsak a gyökérzet megerősítésével, hanem közvetlenül a stresszoldó anyagok és tengeri alga kivonatok hozzáadásával is biztosítják a készítmények. Ezeket olyan helyekről nyerik ki, ahol nagy hőmérséklet-különbségnek vannak kitéve, és hosszú idő telik el az ár-apály között. Így szembesülnek a szárazsággal, majd a szerzett tulajdonságaikat átviszik a növényekre. Ezután a növények képesek gazdaságosabban bánni a vízzel, és jobban bírják a magasabb és alacsonyabb hőmérsékleteket. Az eredmény nemcsak az áttelelt egyedek nagyobb száma, hanem az is, hogy a tavaszi regenerációra kevesebb időt és energiát fordít, és több marad a termés-képzésre. Ami a Galleko termékek összetételét illeti, itt a mikro- és makroelemek is nagy szerephez jutnak. Feladatuk a növények aktuális táplálkozási szükségletének biztosítása.

G7

Lóhere – balra kontroll, jobbra Galleko špeciál. Nitra, fotó 2019.10.30.

Az időjárás szeszélyei nemcsak a hagyományos mezőgazdasági növényeket érintik. Az elmúlt években sok állattenyésztőnek voltak problémái az elegendő takarmány kitermelésével. Szlovákia egyes területein idén akár 1/3-al is csökkentek a hozamok a várthoz képest. A Galleko azonban itt is segítő kezet tud nyújtani. Erről a jihlavai és a příbrami (cseh) vállalatokban is meggyőződhettek. Tavasszal a lóhere állományokat Galleko univerzál-lal kezelték. Bár a félüzemi kísérletek nem voltak számszerűsítve, a fotódokumentáció egyértelműen a Galleko mellett szól. Az óriási különbségek a kontroll és a kísérlet között láthatók úgy a gyökérzet minőségében és dússágában, mint a föld feletti rész zöldanyag mennyiségében. De nem maradunk csak a vizuális értékelésnél. Az elmúlt két évadban az állandó fűfélék esetében is végeztek kísérleteket a Galleko termékekkel az OSEVA PRO s.r.o. kutatóintézetben (Rožnov–Zubří). És a számok azt mutatják, hogy itt is nagyon jól teljesítettek.

G8

Lóhere – balra kontroll, jobbra Galleko univerzál 0,9 l/ha, alkalmazás 2020.4.28. Lokalitás Jihlava, fotó 2020.6.25.

A fenti csak néhány példa, amely dokumentálta a Galleko hatásait a különféle növényekre az éppen befejeződő szezonban. A különféle negatív hatások ellenére a kísérletek nagyon jól sikerültek. Az első eredmények azt mutatják, hogy a haszon nemcsak vizuálisan, hanem gazdaságilag is kimutatható. Egy újabb szezon áll azonban előttünk, ideje tehát, hogy a termelők megbízható partnert válasszanak olyan készítményekkel, amelyek már bizonyítottak. És Galleko mindenképpen közéjük tartozik.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fodrász

Lelassult az élelmiszerek drágulása

Richard Sulík
Frissítve

Még mindig nincs megállapodás az országos tesztelést illetően, szombaton folytatódnak a tárgyalások

Igor Matovič

Matovič továbbra is kitart az országos tesztelés mellett

rimaszombati kórház

14 koronavírusos pácienst ápolnak a rimaszombati kórházban

kórház

Etikai kódexet kell kidolgozni az orvosok számára

határátkelőhely ausztria
Frissítve

Mától csak elektronikus regisztrációval lehet belépni Ausztriába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.