Agro

A biostimulátor hatása a kedvezőtlen környezeti tényezők mérséklésére

Az utóbbi években sokat hallunk a globális felmelegedésről, amit ténylegesen érzékelünk is a környezetünkben. Mivel jelen pillanatban még a téli időszakot éljük, megállapítható, hogy ez a tél is okozott meglepetéseket. Vagyis, hogy az ország déli részén lakó ember nem nagyon találkozott a tél egyik ismervényével a hóval.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. február 25. 11:43

napraforgó

Manapság amennyiben igazi telet szeretnék tapasztalni-látni, akkor az ország északabbi részére kell, hogy látogassunk. A mezőgazdaság, és így az élelmiszerbiztonság az a tevékenységi kör, amit rendkívül érzékenyen érint az éghajlatváltozás, hiszen közvetlenül hatással van a termelésre. A felmelegedés hatására a legszélsőségesebb eredmények is tapasztalhatók, mind negatív, mind pozitív irányban.

 

A klímaváltozás hatása a növényekre

A klímaváltozás hatása sokféleképpen megnyilvánul a növényeknél is. A Washingtoni Egyetem kutatói például megfigyelték, hogy a növények nagy része vastagabb levelet növeszt a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek. Felfedezték ugyanis azt is, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

A tudósok ugyan nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűféléknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is. A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez képest és megváltoztatja a növény aktivitását – a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

 

Segítség a növényeknek

Ezen problémák ismeretében mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy segítsük a növényeket a stressz leküzdésében. Ezért a termelők figyelmébe ajánljuk az AM-AGRO Kft. portfóliójában található és a jól bevált nitrofenol tartalmú biostimulátort, amely ASAHI SL név alatt található a kereskedőknél. Az idei évtől azonban egy újabb biostimulátor hatású lombtrágyával is gyarapodott a kínálatunk, amely szintén japán fejlesztésű készítmény, SAMPPI név alatt forgalmazzuk. A SAMPPI makro- és mezoelemeket, valamint kelatizált mikroelemeket és szerves anyagokat tartalmazó növénykondicionáló készítmény. A formázásnál felhasznált adjuváns és szerves anyagok fokozzák a készítmény hatékonyságát és tapadását. A szerves savak a növényi anyagcsere természetes alkotóelemei, a cukrok pedig a sejtek energiaellátásában, valamint a tápanyagok növényben való szállításában vesznek részt.

A SAMPI összetétele:                                                                                                                                                                                                                                             

8,0% összes nitrogén (N):                 

2,5% nitrát-nitrogén (NO3)

5,5% szerves nitrogén (N)                              

3,0% foszfor (P2O5)

3,0% kálium (K2O)                                  

2,0% magnézium (MgO)

1,0% kalcium (CaO)

0,7% mangán (Mn)

0,1% bór (B)

0,4% vas (Fe)

0,1% molibdén (Mo)

0,05% réz (Cu)

Az intenzív növénytermesztést alkalmazó gazdálkodók számára az idei évtől ajánlanánk e két készítmény közös használatát.

Az ASAHI SL + SAMPPI jelentősége az említett abiotikus hatások után egyértelműen indokolttá teszi használatát akár a gyümölcsösökben, szőlőben, de úgyszintén a szántóföldi növénytermesztésben is.

 

asahi

Balra: ASAHI SL nélkül, jobbra: ASAHI SL használata

 

Mi az ASAHI SL?

Az ASAHI SL hatóanyagai sejtszinten hatnak. Nem műtrágya. Hatását a műtrágyák, levéltrágyák segítik, úgy, mint a fent említett SAMPPI. Serkenti a sejtnedv áramlást. Az ASAHI SL hatóanyagainak egyedülálló hatása, hogy segítik a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kártevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. Fokozza a növény tápanyagfelvételét, felfokozza az életfolyamatok intenzitását, elősegítve a több és jobb minőségű termés elérését. Közvetlen hatással van a terméskötődésre, a stresszhelyzetek okozta virág és terméselrúgás mérséklésére.

Az ASAHI SL növényi stimulátor jelentős intenzifikációs tényezőt jelent a növénytermesztésben. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy serkentő hatását csak abban az esetben képes kiváltani, ha a többi agrotechnikai és termesztői elvet betartjuk. A növények az ASAHI SL való kezelés után ellenállóbbak a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben jobban kihasználják a talajban levő tápanyagokat, ellenállóbbak a gombabetegségekkel szemben, gyorsabb a kezdeti növekedésük és a fejlődésük, ami rendkívül fontos.

Az ASAHI SL fontos szerepet játszik a tavaszi vetésű növényeink termesztési technológiájában is. A napraforgó, a szója, valamint a tavaszi árpa a legfontosabb tavaszi termesztésű növényeink, ezért meghatározó szerepük van a hazai iparinövény-termesztésben. Vetésterületük az utóbbi években Európában emelkedett, viszont az előző évben a napraforgó termesztése Európa szerte visszaesést mutat a kedvezőtlen felvásárlási árak miatt.

 

Mikor alkalmazzuk?

A vetést követő időszakban, a talajhőmérséklet emelkedésével, számos melegigényes gyomfaj kezdi meg csírázását. Az állomány regenerálására a gyomirtók használata után ajánlatos a napraforgó, szója termesztésébe beiktatni az ASAHI SL történő kezelést. Posztemergens gyomirtó szerek kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatásának mérséklésére az ASAHI SL-t (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil) kijuttathatjuk, ha tankkeverék kombinációban alkalmazzuk az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legjobb, ha a tünetmegjelenés után 2-3 nappal.

Végső soron az ASAHI SL + SAMPPI hatása magasabb hozamokban és minőségi termékekben nyilvánul meg.

Svoren Pál, AM-AGRO

+421 915 378 591

pali.svoren@am-agro.com

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.