Vélemény

A múlt soha nem lesz készen

Kosztolányi fajvédő múltja, Teleki eddig ismeretlen búcsúlevele, történészvita az angolszász hatalmak negatív szerepéről a világháborús magyar kiugrásban – intenzíven kísért a múlt, amely lehetőséget jelenthet értelmes vitákra is.
Szombathy Pál

2019. április 6. 19:30

kosztol

A múlt történelmi és irodalmi szenzációk formájában érkezett meg a héten a magyar közéletbe: előkerült egy családi magángyűjteményből Teleki Pál öngyilkos miniszterelnök személyes, titkárának írt búcsúlevele, feltárult Kosztolányi Dezső egyik árnyékos életszakasza, s Amerikában dolgozó professzor robbantott ki vitát merész kutatási megállapításaival, melyek a nyugati szövetségesek komoly felelősségét mutatják a Horthy-féle kiugrási kísérlet kudarcában, a német megszállás kiprovokálásában.

Megannyi izgalmas, a magyar huszadik századot árnyaló, érdekes adalékokkal szolgáló szál, tény, dokumentum. Mi a közös bennük? Hogy így együtt, egyszerre érkezve jól megmutatják, mennyire nem befejezett, lezárt soha a történelem, s mennyire nem tekinthető feketének vagy fehérnek a szereplők, események, motivációk túlnyomó többsége. A múlt mozaikjainak feltárása, a viták kirobbanása üzenet a mának is: az élet bonyolult.

Antiszemita is voltam. Hogy nem leszek ismét, arra nem tehetek ünnepélyes fogadalmat.

(Kosztolányi Dezső, 1929)

Rögtön itt van a nagy európai, polgári író és költő esete a Tanácsköztársaság tombolása után némely radikális, szélsőséges nézetekkel. Kosztolányi az Új Nemzedék című fajvédő lapban publikált 1919–21 között bolsevikok, szabadkőművesek, zsidók kritikusaként – név nélkül. Arany Zsuzsanna Kosztolányi-kutató alapos szóelemzésekkel bukkant az író stilisztikai nyomaira. A kaland ez eszmékkel rövidnek bizonyult, életében nem volt meghatározó, de sokat elárul a korról. Nem értékeli át Kosztolányi irodalmi erejét és személyiségét, de érdekes adalék. Rávilágít arra is, hogy nem szabad mai tudásunkat erkölcsi ítéletként visszavetíteni a múltra: egyrészt a fajvédelem nem volt azonos a nyilas mozgalommal, másrészt a 20-as évek antiszemitizmusát nem ítélhetjük meg úgy, mintha a kor embere tudhatta volna, hová vezet később.

Ha valaki kíváncsi, h. mindez miért, megmondhatja, h. nagyon és mind jobban utáltam az embereket. Síromra sem most, sem később emléket ne tegyenek, még névtáblát sem.

(Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevele titkárának, 1941)

Fake news az, amit április elsején tréfának hívnak. Április elsejével kezdődött ez a hét, úgyhogy mostanra újra komolyra fordítva a dolgot: a családi hagyatékból előkerült Teleki-magánbúcsúlevél is fontos fejlemény, jel a múltból. Az a bizonyos fake news, esetünkben az összeesküvés-elméletek, mítoszok terjesztése kapott egy pofont, hiszen Teleki halálának körülményeit még inkább tisztázza depressziója, életuntsága, elkeseredett állapota, így a gyenge lábakon álló gyilkossági fantázia-teória hívei újabb bizonyítékot kaphattak a tévedésükről. Egy ilyen lelet jól mutatja: a történelem nyitva van, nem zárt be, az értelmezés, árnyalás, a múltról való gondolkodás folyamatos élmény és lehetőség.

Bármit mondunk a Horthy-féle vezetésről, Amerikában is tudták, hogy a magyar vezetés kulturáltabb része angolbarát volt. Ez evidencia, csak ma már nem szabad mondani, mert akkor megvádolnak politikai alapon, hogy tisztára akarod mosni Horthyt.

(Borhi László történész, az Indiana Egyetem professzora, 2019)

Az amerikai–angol és magyar kapcsolatokkal foglalkozó tudós vitát generált a szövetségesek felelősségét firtató írásával, s ahogy az lenni szokott, ezúttal is végigsöpört a remegés a frontvonalak mentén: mintha Borhi kutatói tézisei összefüggésben lennének a Fidesz politikájával, emlékezetpolitikájával, mintha egy kutató eredményeit aktuálpolitikai megfontolások alapján publikálná. Az eset a hozzászóló történészek tárgyszerű vitatechnikája révén példa lehet arra is, ahogyan Magyarországon meg kellene beszélni közös dolgainkat: személyeskedések nélkül, higgadtan, tisztelve a másik álláspontját, szemben az oly csábító hisztériával és olcsó moralizálással.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

A trendek és az előrejelzések alapján megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz az idei főszezon, milyen változásokra számíthatunk, illetve hogy hogyan és hol tudunk nyaralni a járvány miatti korlátozások után.

Milyen lesz az idei főszezon? Hol, hogyan tudunk nyaralni?

Szlovákok vásárolják fel a cseh cégeket

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

karambol

Karambolozott a D1-esen egy Szenc felől Pozsonyba haladó teherautó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.