Régió

847 ezer eurós Ógyalla tartalékalapja

Ógyalla | Az ógyallai képviselő-testület 26. rendes ülésén a tartalékalapból finanszírozandó fejlesztésekről és más pénzügyi jellegű kérdésekről is döntöttek.
Vataščin Péter

2021. május 4. 12:00

Ógyalla
(kép: ógyallai önkormányzat)

Az ógyallai képviselők elfogadták a közrendre vonatkozó általános érvényű rendeletet is. A szöveg egyik pontja arra kötelezi az ingatlanok tulajdonosait, hogy amennyiben közterülettel határos a birtokukat képező ingatlan, úgy az érintett szakaszt kötelesek tisztán, épen és feliratoktól mentesen tartani – ilyen módon az nem fogja rontani a városképet, illetve veszélyeztetni a lakosok biztonságát. A témával kapcsolatban kapcsolatban Štefan Tomaščin képviselő megjegyezte, ezt a kitételt ki kell használni az önkormányzatnak, mert a városközpontban is vannak ilyen jellegű gondok. Képviselői kérdésre Jozef Provazník, a városi rendőrség kinevezett parancsnoka elárulta, a közrend ellen vétő személyekre csak akkor fognak bírságokat kiszabni, amennyiben a szóbeli figyelmeztetés hatástalannak bizonyul.

Zárszámadás és tartalékalap

Hosszabb diskurzus alakult ki a tartalékalapban található összeg felhasználásáról. Edita Gogolová beszámolója szerint ez 2020 végével 847.086 eurót jelentett, amelyből 160 ezret egyelőre nem kíván elkölteni a város, hogy az adott esetben az előre nem látható kiadások fedezésére és a kedvezőtlen gazdasági helyzet kezelésére fordíthassa. A pénz többi részének felhasználását 27 pontban határozták meg, amelybe számos fejlesztés tartozik. A képviselők ingerküszöbét különösen a kötelező óvodalátogatáshoz kapcsolódó kiadás lépte át. Ógyalla ugyanis 30 ezer eurót szán a marginalizált, öt évnél idősebb roma gyerekek oktatását szolgáló intézmény felállítására, ahová a tervek szerint legalább 20 fő járna. Štefan Pupák képviselő többek között elmondta, az elmúlt két és fél évben összesen nem fordítottak ennyi összeget a város által fenntartott oktatási intézmények fejlesztésére, valamint szerinte az újonnan létrehozandó óvoda nem fogja megoldani a problémát, amennyiben a gyerekek otthon, családi körben továbbra is a megszokott viselkedési mintákat látják a szüleiktől. Peter Závodský polgármester a felvetésekre válaszolva elmondta, törvényi kötelezettség az óvoda létrehozása, s noha jelezték az oktatási tárcának, hogy el kéne halasztani azt, végül nem kaptak haladékot. Ha pedig a meglevő óvodákba integrálják az érintett gyerekeket, úgy az öt évnél kisebbektől vesznek el férőhelyeket az intézményekben. Závodský kiemelte: értelmes kompromisszumot keresnek, a lehető legalacsonyabb árból szeretnék megteremteni a legalapvetőbb körülményeket. Ctibor Melich képviselő pragmatikusan annyit tett hozzá, hogy végső soron a város épületét és tulajdonát fogják fejleszteni. Eduard Ševčík ezzel szemben „kidobott pénznek” címkézte a keretösszeget, mivel szerint legfeljebb csak öt gyerek fogja látogatni az óvodát.

Az intézmény létrehozását – ahogyan a tartalékalap felhasználására irányuló többi 26 pontot is – végül elfogadta a testület.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.