5 ősi vallás, létezésükről sokan nem tudnak

Számtalan misztikum övezi bolygónk élővilágát, és a Föld körüli végtelen tágasság befogadásához is kevés, ha csak racionálisan vizsgáljuk azt. Az ismert vallási történetek és hiedelmek mellett akad néhány, melyekről alig tudunk valamit.
PR-CIKK

2021. január 20. 20:42

wa

Fény és sötétség peremén a zoroasztrizmus

A zoroasztrizmus a fény és sötétség örök ellentétéről elmélkedik. A Perzsa Birodalomban az ókori iráni próféta, Zarathustra tanításai szerint éltek a hívek. 

A zoroasztriánus hit szerint van pokol és feltámadás is, ezért a halottaikról furcsa módon gondoskodnak. Lakóhelyük szélén épített magaslatra, a Hallgatás tornyaiba viszik az eltávozottakat, ahol az élővilág ragadozó madarai táplálékául szolgálnak. 

Az iszlám vallás terjedésével a zoroasztriánusok útra keltek, India lett az új hazájuk, ahol alig kétszázezren élnek pársziként, templomaikban Ahura Mazda fényéhez imádkoznak.

A világ legősibb vallása

Indiában az i.e. harmadik évezred táján éltek az első dzsainok, a dzsainizmus alapítói. A hívők fő vallási útmutatása a nem ártás és az erőszakmentesség. Ezt annyira komolyan veszik, hogy étrendjük vegetáriánus, a földben található élőlények védelmében nem művelik azt, így óvják élővilágát. 

A dzsainizmus, eltérően más vallásoktól, nem istenségimádó. A karma és a lélek megtisztulásában hisznek. Bár híveinek száma nem éri el a 4 millió főt, mégis India egyik kulcsfontosságú vallásáról van szó.

Hindu és iszlám tanítások a szikh vallásban

Indiában nemcsak a lakosságszám kiemelkedő, hanem a vallások sokfélesége is. A XVI. században India lett a szikhizmus szülőhazája Nánat guru kezdeményezésére. Ez a vallás főképp a hinduizmus és az iszlám tanainak ötvözete, de nem mindent követnek.

A hinduizmusban uralkodó kasztrendszertől elhatárolódnak, ugyanígy attól is, hogy az iszlám vallás nem támogatja a nők egyenrangú oktatását. A világon nagyjából 25 millió szikh ember él, hisznek a reinkarnációban és a karma örök körforgásában. 

Eretnek zsidók és a szamaritánusok

Időszámításunk előtt 930-ban a kettészakadt Izraeli Királyság lakosai a vallásban is két útra tértek. 

A déli országrész központja Jeruzsálem lett, Júdea néven vált ismertté. Míg északon Szamária lett az új központ, és Izrael néven azonosítjuk. Amikor az északi területet elfoglalta az Asszír Birodalom, a lakosság javát elhurcolták. Az új uralkodóval új népek érkeztek, velük új istenségek. A korábbi lakosság a zsidó hagyományaik szerint élt, velük keveredtek az újonnan érkezők, akik a szamaritánusok lettek. 

Az idők során bár saját nyelven írt Tórájuk lett, és izraeli állampolgárokká váltak, de a számuk elenyésző, mindössze 700-an vannak.

Jeziditák fő hiteleme a lélekvándorlás

Az Irakban élő népcsoport története több mint négyezer éves, ám hagyományaikról nincsenek írásos emlékek. A Korán és a Biblia tanításait követik, de fő hitük a lélekvándorlásra épül. A világ teremtőjének Istent tekintik, akinek angyalok a segítői, a legfőbb arkangyallal az élen, akit Tausznak hívnak. 

A jeziditák elzártan élnek, a hívők számáról nincsenek adatok.

(PR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.