Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 18–14-re nyert a georgiai csapat ellen szombaton, így százszázalékos teljesítménnyel végzett csoportja élén, és jutott közvetlenül a hazai rendezésű világbajnokság szerdai negyeddöntőjébe.

A magyarok a nyolc között a címvédő olasz és ausztrál együttes párharcának győztesével találkoznak 21.00 órakor.

Érdekes

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 3., utolsó forduló (Margitsziget):

Magyarország–Georgia 18–14 (3–3, 7–3, 4–5, 4–3)

gólszerzők: Manhercz, Zalánki 4–4, Vámos 3, Mezei 2, Pohl, Angyal, Varga, Jansik, Burián 1–1, illetve Vapenski, Susiasvili 3–3, Jelaca 2, Baraldi, Saric, Imnasvili, Dadvani, Bitadze, Vasic 1–1

Érdekes

Magyarország:

Vogel Soma – Vámos Márton, Varga Dénes, Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, csere: Lévai Márton (kapus), Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Angyal Dániel, Burián Gergő, Nagy Ádám

Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese, amely a keddi nyitányon 12–8-ra verte a montenegróiakat, csütörtökön pedig 20–6-ra a brazilokat, „szinte” csoportgyőztesként ugrott vízbe szombat este a georgiaiak ellen. Csak akkor maradt volna le a kvartett első helyéről a házigazda, ha három gólnál nagyobb különbséggel kap ki. Az egykori Grúzia legjobbjait korábban minden alkalommal simán verte a magyar válogatott, és ezúttal sem ígérkezett félelmetes riválisnak a kaukázusi ország pólós legénysége, még ha a montenegróiaktól csupán egyetlen góllal kapott is ki.

Utolsó csoportmeccsén a Hajós uszoda nagymedencéjében a Märcz-legénység, amely tavaly Tokióban olimpiai bronzérmes volt, elrontott akcióval kezdett, a vb-újonc ellenfél viszont góllal nyitott (0–1). Pohl Zoltán húzásból egyenlített, de meglepően gyorsan visszavette a vezetést Georgia, mi több, egy bal felső sarkos bombával 3–1 lett „oda”, a megsérült Vogel Somát a kapuban váltó Lévai Márton nem háríthatott. Manhercz Krisztián életerős lövéssel szépített, majd ugyanő ki is egyenlített.

A második negyedet Vámos Márton távolról is pontos lövéssel indította, hasonló megoldással egalizált az ellenfél, de Zalánki Gergő bal keze a legjobbkor villant. Csakhogy a bátran játszó georgiaiaknak erre is akadt méltó válaszuk, örömüket azonban hamar lelohasztotta Vámos, Mezei Tamás jóvoltából pedig először hízott kétgólosra az előny (7–5). A balkezes center révén módosult 8–6-ra is az állás, a nagyszünetre pedig Angyal Dániel és – ötméteresből – Varga Dénes tette megnyugtatóvá a helyzetet (10–6).

A harmadik játékrész elején megszületett a hetedik georgiai gól, míg büntetőből Vámos vágta védhetetlenül a kapuba a labdát (11–7). Némi megtorpanás következett, illetve két georgiai gól (11–9), Jansik – kosaras hasonlattal élve – látványos zsákolással jeleskedett (12–9). A negyed záróakkordjaként Vámos balja, majd Manhercz jobbja bizonyult megint hatásos fegyvernek, de egyszer még a georgiaiak is „visszalőttek” (14–11).

A befejező nyolc perc negyede csorgott le, amikor Zalánki duplázott, Manhercz kapufás góllal, a vb-újonc Burián Gergely pedig pattintott lövéssel vétette észre magát (17–11). Még a vetélytárs is betalált, háromszor is, a vége azonban – a triplával záró Zalánkinak köszönhetően – biztos, 18–14-es magyar győzelem lett.

„Megérdemli az ellenfelünk a gratulációt, hiszen jól játszott, keményen meg kellett dolgozunk a győzelemért. Vogel Soma szerencsétlen sérülésével nem lehetett kalkulálni, de az ilyen helyzeteket is meg kell oldanunk. A játékvezetéssel továbbra sem nagyon tudunk mit kezdeni, ha kimegyünk szorosra, gyorsan kiállítást kapunk, ha zónázunk, meg túl közel kerülnek a lövők. A mai napon a védekezésünket mindenképpen kritika illeti, kevés volt a blokk, a védés. A következő napunkban elsősorban magunkat kell kielemeznünk, lendületbe kell kerülnünk, hiszen a negyeddöntőben egy sokkal jobb csapat lesz az ellenfelünk” – nyilatkozta a mérkőzés után Märcz Tamás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?