Végre kezdődhet a 2020-as nyári olimpia

olimpia

Bár a koronavírus-járvány veszélye továbbra is ott lebeg Tokió felett, minden valószínűség szerint pénteken (közép-európai idő szerint 13 órakor) megtartják az olimpia nyitóünnepségét, és hivatalosan is elkezdődnek az augusztus 8-ig tartó 32. nyári ötkarikás játékok.

Tokió másodszor látja vendégül az olimpiát. Sőt, 1964 előtt már 1940-ben is megkapta a jogot a rendezésre, de a háborús helyzet nem tette lehetővé, hogy a japán főváros legyen a házigazda.

Ezúttal pedig (majdnem) egy vírus húzta keresztül a távol-keletiek számításait. Tavaly hosszas vacillálás és a kezdeti merev elutasítás ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a játékok elhalasztása mellett döntött a koronajárvány miatt. A 2021-re csúsztatott eseményt azonban még mindig fenyegeti a pandémia. Szerdára féléves csúcsra emelkedett Tokióban a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma 1832 esettel. 

Az óvintézkedések így rendkívül szigorúak, a sportolóknak talán a díjátadó az egyik legnagyobb veszteségük, mert kénytelenek lesznek saját maguk a nyakukba akasztani az érmeket, hogy az érintkezést másokkal minimalizálják. És persze mindezt üres létesítmények, kongó lelátók előtt fogják tenni. Míg korábban játékban volt, hogy csak japán nézőket, de beengednek az eseményekre, mostanra teljesen zárt kapussá vált az olimpia, amire még sohasem volt példa – de ugyanez volt a helyzet a tavalyi halasztással is.

Mindezek ellenére a mai megnyitóünnepségtől (és magától a játékoktól is) csak Észak-Korea és Guinea marad távol a járvány miatt. 204 nemzet és a menekültek csapatának sportolói szállnak harcba az összesen 339 éremért. Három új sportág mutatkozik be (lásd a témáról külön cikkünket), visszatér a baseball, a birkózás pedig ha nehezen is, de megkapaszkodott a műsorban. 

Érdekes

Audiorendszer fog szurkolni

A zárt kapus versenyeket ellensúlyozandó egy audiorendszer a korábbi olimpiák alapzaját, a lelkesedést, illetve a tapsot játssza majd be, így a versenyzők úgy érezhetik, hogy mégis ülnek nézők a lelátón. Emellett otthonról, egy digitális platformon keresztül minden szurkoló küldhet virtuális tapsot is a résztvevőknek, és a helyszíneken, valamint a televíziós közvetítésben látható lesz, hogy melyik országból hányan drukkolnak. Mindenki készíthet magáról egy öt másodperces szelfivideót, és ezt is megjelenítik majd a kivetítőkön. Néhány versenyhelyszínen pedig a sportolóknak lehetőségük lesz arra, hogy a versenyük után közvetlenül élő kapcsolatba léphessenek az otthon szurkoló családjukkal és barátaikkal. 

Azaz a hagyományok és a modernitás is megfér egymás mellett, legalábbis ami a sportágakat illeti. A japánok ugyanis műszaki téren hírnevükhöz méltón számos újítással készültek. A teljesség igénye nélkül: a dobogókat az óceánból kiemelt, újrahasznosított műanyagból gyártották; a kabala, Miraitova az olimpiai faluban és a versenyhelyszíneken elhelyezett robotfigurái a homlokukra szerelt kamerák segítségével felismerik, ha emberek vannak a közelben, és reagálnak is rájuk; de például az atlétikai versenyek során automata meghajtórendszerrel felszerelt robotok gyűjtik majd össze és hozzák vissza a sporteszközöket…

Ami viszont nem változott, az a maximális erőbevetés, amellyel mindenki igyekszik lezárni az ezúttal ötéves olimpiai ciklust. A 173 tagú magyar küldöttségtől 13 érmet remél a vezetés, a 41 tagú szlováktól pedig szintén nem elképzelhetetlen néhány dobogós helyezés. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?