Sagan a nyolcadik zöld trikóért megy

Sagan
Nizza |

Szombaton elrajtol a többször elhalasztott Tour de France. A leghíresebb kerékpáros-körverseny 2020-as idénye a koronavírus-járvány miatt sok szempontból rendhagyó.

Eleve a szokásosnál két hónappal későbbi időpont és az egész sportág eltolt szezonrajtja jóval nehezebbé tesz bármilyen esélylatolgatást. És akkor még nem is szóltunk a vírus által kikényszerített „buboréklét” következményeiről, aminek szigorához nem biztos, hogy mindenki megfelelően tud alkalmazkodni.

Vannak, akik erre esélyt sem kaptak: a nyáron a legkülönfélébb elméletek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, mihez kezd az Ineos (korábban Sky) csapatvezetése három ászával, mire a britek pár hete bejelentették: sem a csapattól távozófélben levő, négyszeres győztes Chris Froome, sem a 2018-as első Geraint Thomast nem nevezik az előzetes tervekkel ellentétben. Azaz mindent egy lapra téve fel a kolumbiai Egan Bernal címvédése mellett tették le a voksot.

A szakértők szerint ebben reálisan csak a Jumbo-Visma istálló versenyzői akadályozhatják meg a 23 éves dél-amerikait. A szlovén Primoz Roglic és a holland Tom Dumoulin is a fő favoritok közé tartozik a fogadóirodák oddsai alapján. „Ez nem csak a két csapat küzdelme lesz. Legalább húsz kerekes reménykedhet a dobogóban, mi csak reméljük, hogy mi leszünk a legjobbak közülük” – hűtötte le a kedélyeket Dumoulin.

Az általa említett maradék 17-es mezőnyből részünkről két franciát emelnénk ki, már csak a hazai pálya okán is: Thomas Pinot-hoz (FDJ) és a tavaly két hétig (!) a sárga trikóban tekerő Julian Alaphillippe-hez (Deceunick) kapcsolódnak a lassan örökös francia remények – utoljára 35 éve avattak hazai bajnokot Párizsban, Bernard Hinault-t.

Érdekes

A Tour számokban

21 etap, 3470 km
nizzai rajt (aug. 29.)
párizsi befutó (szept. 20.) 
2 pihenőnap, 6 hegyi befutó, 1 időfutam, (vélhetően) 8 sprintbefutó
500 000 euró a végső győztesnek
22 csapat

Az utóbbi nyolc évben Peter Sagant is csak egyszer, 2017-ben tudták megelőzni a pontversenyben, amihez a szlovák kerekes kizárása kellett. A nyolcadik zöld trikó megszerzése természetesen egyedülálló rekord lenne a részéről, mivel egyetlen más trikót sem tudott még senki ennyiszer hazavinni. Hogy Sagan mennyire tartja reálisnak ezt a célt – miközben idei fő versenyének korábban a Girót tartotta, amely, viszont a Tour befutója után két héttel már rajtol – , azt csak a Bora csapata tudhatja. Mindenesetre rebesgetik, hogy a németek ezúttal inkább Emanuel Buchmann összetett elsőségnek örülnének jobban. 

Sagan legfőbb ellenfelei a belga Wout van Aert, az olasz Matteo Trentin, az ír Sam Bennett és az olasz Sonny Colbrelli lehetnek – miután a 2011-es zöld trikóst, az ausztrál Mark Cavendisht nem nevezte a Bahrain Mclaren, a német Marcel Kittel pedig visszavonult.

Ami pedig mindent boríthat, az a koronavírus. A kerekeseket a rajt előtt két tesztnek vetették alá. Amennyiben a Tour ideje alatt egy csapat bármely két tagja (akár csak a háttérben dolgozó stábtag) pozitív mintát ad egy hét alatt, úgy kizárják a teljes istállót. Emellett a szakaszok utáni eredményhirdetéskor nem lesznek jelen az eddig a győztesnek puszit adó pódiumlányok, és a díjátadáson részt vevő hivatalos személyek számát is csökkentik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?