Quique Setiéntől várják a megújulást Barcelonában

setien

Az Atlético Madrid elleni Spanyol Szuperkupa-vereség után a Barcelona menesztette Ernesto Valverdét, a helyére pedig Quique Setiént nevezte ki. 2003 óta nem volt rá példa, hogy a Barcelona szezon közben váltson vezetőedzőt, ám a januári eredmények után már az a Josep María Bartomeu klubelnök is lveszítette a türelmét, aki a legnehezebb helyzetekben is kitartott mellette. Setién kinevezése nem a semmiből jött, a Barcelona ismerte a jelöltjét. A 61 éves trénernek az lesz a dolga, hogy visszaterelje a csapatot arra az útra, amelyet Johan Cruyff és Pep Guardiola jelölt ki.

Valverde nyaka körül már hónapok óta szorult a hurok, de a január 4-ei Espanyol elleni 2–2-es döntetlen volt az a meccs, amely után Josep María Bartomeu elnök végleg eldöntötte, változásra van szükség. Az ESPN információ szerint percekkel a lefújás után Bartomeu azt mondta a legközelebbi bizalmasainak, hogy ha a csapat nem mutat jelentős javulást az Atlético Madrid elleni Spanyol Szuperkupa-elődöntőben, menesztik Valverdét. A sors furcsa fintora, hogy a Barcelona a szezon egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a szaúd-arábiai Dzsidda városában megrendezett összecsapáson, ám hiába vezetett 2–1-re, az Atlético az utolsó kilenc percben fordított, és végül 3–2-re győzött. A vereség két szörnyű emléket idézett fel a klub vezetőiben: az AS Roma és a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-kiesést, amikor mindkét esetben háromgólos előnyről búcsúzott a katalán csapat.

Valverde jelentette a rendet a káoszban

Mindezek ellenére a Barcelona méltatlanul bánt el Valverdével. A spanyol tréner 2017-ben vette át a karmesteri pálcát Luis Enriquétől, nem sokkal azelőtt, hogy Neymar távozott a csapattól – mivel a Paris Saint-Germain kifizette a brazil 222 millió eurós kivásárlási árát, Valverdének nem volt beleszólása a dologba. Az új szezon a Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupával kezdődött, amelyet a madridiak összesítésében 5–1-re nyertek meg. Ez volt az a pillanat, amikor Gerard Piqué tíz év után először kénytelen volt nyilvánosan elismerni, hogy jobb a Real Madrid. Neymar távozása után nagy volt a fogadkozás, hogy majd a 222 millió euróból pótolják őt, de csak Ousmané Dembélé érkezett, ráadásul a klub akkori legdrágább igazolása mindössze 52 perc játék után megsérült, hónapokig nem játszott. Lionel Messivel még mindig nem sikerült megállapodni a szerződéshosszabbításról, a Bartomeu vezette elnökség ellen bizalmatlansági kampány indult, Katalóniában pedig szinte polgárháború zajlott a függetlenségi törekvések miatt.

messi

A káosz közepette Valverde jelentette a rendet, akinek irányításával a Barcelona végül simán megnyerte a bajnokságot és a kupát. A 2018/2019-es idényben ismét bajnoki címet ünnepelhetett a katalán csapat, ám a Liverpoollal szembeni Bajnokok Ligája-kiesés – pláne, hogy egy évvel korábban szintén háromgólos előnyről estek ki az AS Roma ellen –, valamint a Valencia ellen elveszített kupadöntő után a legtöbben úgy gondolták, hogy Valverde számára nincs tovább. Sajtóhírek szerint a klub akkori sportigazgatója, Pep Segura Thierry Henryt szerette volna a kispadra, míg más vezetőségi tagok Roberto Martínezt favorizálták. Bartomeu azonban kitartott Valverde mellett, aminek két oka volt: egyrészt Valverde élvezte a játékosok bizalmát, másrészt Bartomeu nem volt róla meggyőződve, hogy a megnevezett jelöltek alkalmasak a feladatra.

Amikor már az elnök türelme is elfogyott

Az idei szezonban az eredmények rendben voltak, Bartomeu viszont egyre inkább aggódott, hogy milyen képet közvetít a csapat a pályán. Innentől kezdve minden egyes rossz teljesítmény egy újabb szög volt Valverde koporsójába, minden egyes elveszített pont az ő lelkén száradt. Végül az Espanyol elleni barcelonai derbi után Bartomeu is belátta, hogy változtatni kell, így megkérte a jelenlegi sportigazgatót, Eric Abidalt, hogy keresse meg Valverde utódját. Az Atlético elleni vereség után Bartomeu több játékossal is találkozott Szaúd-Arábiában, hogy tájékoztassa őket a tervéről. A hírek szerint a csapat két csoportra osztódott a Valverde-kérdésben: a csapat egyik fele vakon támogatta őt, a másik fele viszont arra panaszkodott, hogy nem elég intenzívek az edzései.

Az első csoportba tartozott Messi és Piqué, akik Valverde távozása után nyilvános üzenetben búcsúztak tőle. A másik tábort jellemzően a fiatalok és az új igazolások alkották. Az Atlético elleni meccs után Abidal és a klub igazgatója, Oscar Grau Katarba utazott a Barcelona egykori legendás középpályásához, a jelenleg az al-Szadd csapatát irányító Xavihoz. A vezetőség nem-csak szakmailag látott fantáziát Xaviban, de politikailag is, Xavi ugyanis Victor Font egyik közeli szövetségese, aki indulni fog a 2021-es elnökválasztáson. Xavi viszont nemet mondott.

Érdekes

Setién debütálása

Kicsit izzadságszagú, néhol döcögős játékot hozott Setién bemutatkozása, amit végül Messi zsenialitása mentett meg: győzelemmel rajtolt a mester a Barcelona padján a La Ligában. Passz volt dögivel (1005), mint régen, azok pontosságával sem volt gond, a labda a Barcelonánál volt, ahogy azt a mester a székfoglalójában ígérte is, ám a frissesség, a habkönnyű, szemet gyönyörködtető játék pillanatokra mutatta csak meg magát (például akkor, amikor a Barcelona már emberelőnyben játszott), így azt, hogy elsőre Setién megváltotta a világot, nem lehet kimondani (Barcelona–Granada 1–0).

A jelöltek

Az ESPN szerint Ronald Koeman­nak sohasem ajánlották fel a vezetőedzői posztot, Mauricio Pochettino és Massimiliano Allegri neve viszont tényleg a kalapban volt. Pochettino kifejezetten jó kapcsolatot ápol Bartomeuval és Abidal asszisztensével, Ramon Planesszel is, viszont korábbi Espanyol játékosként és edzőként anno úgy nyilatkozott, hogy „előbb dolgozna egy farmon, minthogy a Barcelonát irányítsa”, így az ő kinevezése kockázatos lett volna. A B csapat edzőjét, Garcia Pimientát pedig a játékosok vétózták meg, mert szerintük a harmadosztályban edződő tréner nem lett volna alkalmas a feladatra. Maradt Quique Setién.
Setién a hétvégét lakóhelyén, Lien­cresben, egy észak-spanyolországi kis faluban töltötte. „Tegnap még a tehenek mellett sétáltam el a falumban, most pedig a világ legjobb játékosait edzem” – mondta a másnapi bemutatásán. Setién – aki edzői karrierjének nagy részét spanyol alsóbb osztályú csapatoknál töltötte – tudta, hogy a Barcelona látókörében van, hiszen nyáron egyike volt azoknak, akit kapcsolatba hoztak a csapattal. Setién tisztában volt vele, hogy ha Xavi nemet mond, reális esélye van. „Rajta vagy a szűkített listán, maradj nyugodt és ne mondj senkinek semmit” – jött a hívás hétvégén a Barcelona vezetőitől. Setién kinevezése nem volt megalapozatlan, a klub vezetői állítólag felkeresték Marc Bartrát, a Barcelona korábbi játékosát és Joaquínt a Betisnél, hogy Setién felől érdeklődjenek.

Az új edző első napjai

Setién és a szakmai stábja hétfőn az öltözőben mutatkozott be a csapatnak. „Ha bárkinek gondja van, álljon elő vele: a problémát a gyökerénél kell kiirtani” – mondta, majd arról beszélt, hogy fokozni fogja az edzések intenzitását, mert szerinte ez a módja annak, hogy a Barcelona visszatérjen a saját stílusához. A hírek szerint a csapat jól fogadta az új edző első szavait. Setién mindenekelőtt áldozatvállalást kért a játékosoktól. Első napján dupla edzést tartott. Az egyik játékos arról beszélt, hogy intenzív edzések voltak, sokkal intenzívebbek, mint Valverde alatt, a csapat védjegyévé vált „rondo” (népi nyelvén cicázás) pedig sokkal „gyorsabb és hevesebb” volt a megszokottnál.

Csütörtökön egy közös vacsorán vett részt a csapat, amelyet még Valverde szervezett meg. A vacsorát a szezon során a játékosoktól beszedett pénzbírságból fizették, és a sérült Luis Suárezt, valamint az egyik legnagyobb „rendbontót”, a szintén sérült Dembélét leszámítva mindenki ott volt. A vacsorán felszólaltak a nyári igazolások és a csapatkapitányok, akik arról beszéltek, hogy szerintük miben kellene javulniuk a pályán.

Setién elsődleges feladata az lesz, hogy megállítsa a Barcelona hanyatlását, és visszaterelje arra az útra, amelyet még Johan Cruyff és Pep Guardiola jelölt ki. Nem lesz könnyű, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy Setién élvezi a kihívást, és úgy érzi, a játékosok nyitottak az ötleteire. Az ő támogatásukra pedig mindképp szüksége lesz a sikerhez, mert ahogy Valverde példája is mutatja, Barcelonában az eredmény önmagában nem elég.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?