Mindkét fél nyerni akar a szlovák–cseh derbin

szlovák-cseh

A játékosok már nem is emlékeznek rá, az edzőknek és a szurkolók jelentős részének azonban még kézzelfogható valóság Csehszlovákia. Ma délután (15.00) Nagyszombatban „föderális” szlovák–cseh derbit rendeznek a Nemzetek Ligájában.

Nyerni kell

Az új versenysorozat B divíziójának 1. csoportjában ez még csak a harmadik mérkőzés lesz, de a kiírás sajátosságai miatt komoly hatással lehet a csoportelsőségre – a háromtagú csoportban ugyanis az ukránok mind a cseheket, mind a szlovákokat legyőzték, vagyis ha a mai derbi pontosztozkodással végződik, akkor az ukránok fél lábbal már egy osztállyal feljebb érezhetik magukat.

„Mindkét csapatnak nyernie kell, ezért nem gondolom, hogy taktikai megkötésekkel teli mérkőzés lesz. A csoport nagyon kiegyenlített, és szerintem ez is kiegyenlített meccs lesz. Ha szeretnénk még megnehezíteni az ukránok dolgát, akkor valakinek nyernie kell, mert a döntetlen senkinek sem jó” – vélekedett Ján Kozák szlovák szövetségi kapitány.

„Azt gondolom, óvatosan fog kezdeni mindkét csapat, egyik fél sem akarja megkockáztatni, hogy rögtön az elején gólt kap” – mutatott rá Bořek Dočkal, a csehek új csapatkapitánya, a Philadelphia Union játékosa.

 

Kozák szép emlékei

A cseh–szlovák rivalizálás kapcsán Kozák azt mondta, a csehszlovák időket legfeljebb kisgyerekként átélő védencei számára ez is már olyan mérkőzés, mint a többi, de ő személy szerint csak szép emlékeket őriz a közös országról. Hogy a Dukla Prahában töltött időszak milyen meghatározó volt a számára, azt az is mutatja, hogy kapásból felsorolta majdnem a teljes csapatot: „A prágai Duklában kitűnő játékosokkal játszhattam együtt: Stromšík, Netolička, Macela, Samek, Fiala, Rada, Rott, Štambacher, Vízek, Nehoda, Gajdůšek… Nagyon jó szívvel emlékszem ezekre a srácokra. A katonaságról általában rossz emlékeket őriz az ember, de én nagyon szép két évet éltem át a Duklában. A csehszlovák válogatottban is sok felejthetetlen pillanatban volt részem” – nyilatkozta Kozák.

 

A csehek igazi arca

A közelmúlt eredményei alapján a szlovákok az esélyesebbek, de Ján Kozák figyelmeztet, hogy semmi szín alatt nem becsülhetik le az ellenfelet.

„A cseh klubfutball jócskán előttünk jár, és a válogatottat is jó játékosok alkotják” – mondta a szlovák szakvezető.

A cseh kispadon először ül majd Jaroslav Šilhavý, aki az ukránok elleni Nemzetek Ligája-meccsen, illetve az oroszok elleni barátságos mérkőzéseken elszenvedett vereségek után váltotta a tisztségben Karel Jarolímot. „Nem ez a cseh futball igazi arca, amit az elmúlt két meccsen mutattunk” – fogalmazott az új szakvezető.

Kozák már tegnap tudta, milyen összeállításban küldi pályára csapatát, Šilhavý bevallotta, hogy egy poszttal kapcsolatban még vacillál.

 

Čišovskýt segítik

Ha Martin Škrtel ma délután pályára lép, akkor belép a százszoros válogatottak klubjába. „Ilyen esetekben utólag szoktuk megajándékozni azokat a játékosokat, akik elérnek egy kerek számot, de most is lesz egy különlegesség. Škrtel és a cseh csapatkapitány mezét is elárverezzük, és a befolyt összeggel a súlyos betegséggel harcoló Marián Čišovskýt segítjük” – tájékoztatott Monika Jurigová, a Szlovák Labdarúgó-szövetség szóvivője.

Bořek Dočkal hozzátette: „Nem közömbös számunkra Marián sorsa. Két alkalommal járt már nálunk a válogatott gyülekezőjén is. Ha bárhogyan tudunk neki segíteni, szívesen tesszük.”

A korábbi szlovák válogatott Čišovský az ASL nevű gyógyíthatatlan betegséggel küzd, ami az akaratlagos izmok fokozatos elgyengülésével, majd elsorvadásával jár.  

A nagyszombati Anton Malatinský-stadionban rendezett mérkőzés 15 órakor kezdődik, és a szlovén Slavko Vincic vezeti. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?