Kozák, Hyballa és az okoskodás

kozak hyballa

Túl sokat okoskodik. Ezt mondta ifj. Ján Kozák, a Slovan vezetőedzője Peter Hyballáról, a DAC tréneréről, miután csapata éppen legyőzte 2:0-ra a sárga-kékeket, és kényelmes, tízpontos előnyre tett szert a bajnokság élén.

Kozáknak a győzelem után semmi oka nem volt, hogy belekössön a DAC trénerébe, de mondott még olyanokat is, hogy Hyballa kifogásokkal eteti a sajtót, és hogy Németországban nem kapott volna esélyt.

Az élvonalban immár teljes öt hónapja edzősködő ifj. Kozák több tiszteletet követelt magának Hyballától, aki huszonöt éve van a szakmában – csak címszavakban: Dortmund utánpótlás, Sturm Graz, NEC Nijmegen. Mielőtt Dunaszerdahelyre érkezett, éppen a Német Labdarúgó-szövetség edzőképzéséért felelt.

Aki jár DAC-meccsekre, láthatja, hogy Hyballa első útja minden egyes meccs előtt az ellenfél kispadjához vezet, hogy lekezeljen a kollégájával, a lefújás után pedig szintén siet oda hozzájuk egy kézfogásra, mert úgy tartja, az edzők mind magányos harcosok, egy hajóban eveznek.

Kozáknak nyilván más elképzelései vannak a tiszteletről, bár persze lehet, hogy a „Menj vissza Németországba!” felszólításával csak jót akart Hyballának, hogy pihenjen végre a fárasztó szezon után.

Hyballa nem csak a gegenpressing szóval ismertette meg Dunaszerdahelyt és az egész országot. A meccs utáni értékelései élményszámba mennek – mindig kész részletesen beszélni a taktikáról, simán elmondja, konkrétan milyen utasításokat adott a csapatának a szünetben. „Az elképzelés az volt...” – kezdi általában, aztán elmagyarázza, miért működött vagy éppen nem működött az elképzelés. A sok sablonos meccsértékelés után felüdülés hallgatni.

A tudás nem lesz kevesebb attól, ha megosztjuk másokkal, és ezt Hyballa pontosan tudja. Nem véletlenül járnak hozzá olyan szívesen tanulmányútra edzők Európa minden tájáról. Egyik héten Berlinbe, a másikon Prágába hívják előadni, a közösségi médiában közzétett posztjai pedig felérnek egy kisebb edzői tanfolyammal – szakmai eszmefuttatásokat, pszichológiai megközelítéseket és egészen konkrét gyakorlatokat is találunk nála. Elolvashatja bárki, nem rejteget semmit fösvény módra, mint néhány edző, aki reszketve óvja a taktikai titkait.

Kozákot egyébként tényleg nem halljuk „okoskodni” – ha véletlenül veszít a csapata, pár morcos szóval letudja a kötelező nyilatkozatokat, de győzelem esetén sem bonyolítja túl a dolgokat. Hogy igazából hogyan gondolkodik a futballról, ezekből a megnyilvánulásaiból nem derül ki.

Kozák megkapta az esélyt a liga legerősebb keretével rendelkező bajnokcsapatnál, és ezzel az eséllyel élt is, ami nem annyira egyértelmű dolog, mint a szurkolók gondolni szeretik – azért az nem úgy működik, hogy bárki ül a Slovan kispadjára, sikeres lesz. Valószínűleg van olyan edző is, aki nem tudta volna kezelni a helyzetet és csapatot.

Kozák keményen megragadta a lehetőséget, és ezt már senki nem veszi el tőle, de hogy igazán nagy formátumú edző legyen belőle, ahhoz még kell jó néhány év tapasztalat – és egy kis okosodás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?