Kizárták Oroszországot a téli olimpiáról

Thomas Bach
LAUSANNE |

Orosz sportolók semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon - döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.

Egyúttal az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztették, és ezzel kizárták a dél-koreai seregszemléről.
 
A határozatról ma este sajtótájékoztatón számolt be az ötkarikás testület, amely egyben felfüggesztette az OKR-t vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi futball-világbajnokság főszervezőjét.
 
Ugyanakkor azok a versenyzők, aki indulási jogot szereznek és bizonyítottan tiszták, továbbá nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, ha pedig aranyérmet szereznek, az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.
 
A NOB vezető testülete azután hozta meg a döntéseit, hogy meghallgatta a korábbi svájci államfő, Samuel Schmid vezette vizsgálóbizottság 17 hónapos munkálkodásának összegzését. Az ötkarikás testület a sajtótájékoztatón közölte: a Schmid-jelentés megerősítette a doppingszabályok szisztematikus megsértését Oroszországban.
 
A NOB az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket. 
 
Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság korábbi jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.
 
A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.
 
A McLaren-jelentés után a NOB – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem vehetnek részt a játékokon. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, ugyanakkor összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – úgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.
 
A NOB a mai határozataival összefüggésben azt is jelezte, hogy a riói olimpia előtt nem volt lehetősége olyan mélyreható vizsgálatokat lefolytatni, mint utóbb a Schmid vezette testületnek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról is döntött, hogy a költségeket az oroszoknak kell megfizetniük, illetve hozzá kell járulniuk egy független ellenőrző hatóság felállításához, összesen 15 millió dollár értékben. 
 
Thomas Bach NOB-elnök az oroszországi szisztematikus manipulációt az olimpiai játékok és a sport elleni példátlan támadásnak nevezte. 
 
Az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK) a NOB-határozatokra válaszul közölte, hogy az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai olimpiát.
 
Az Orosz Paralimpiai Bizottság, az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország doppingellenes szervezete, a RUSADA jelenleg fel van függesztve a doppingbotrány miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?