Hoki-vb: fogy a tévé és a sör

hoki-vb 2019

Nyolc év után újra Pozsony és Kassa ad otthont a jégkorong-vb-nek, amely mától bő két hétig tartja lázban a hokirajongókat.

Május 26-án derül ki, melyik csapat lesz a 83. jégkorong-vb győztese. A döntőig 63 mérkőzésen élvezhetjük a világ legjobb hokisainak játékát, ami ezúttal nem puszta szólam: a megszokottnál későbbi rendezési időpontnak is köszönhetően sztárokkal teletűzdelt tornát rendeznek.

A szlovákok csoportmeccseiket Kassán játsszák, ám a Kassai Tömegközlekedési Vállalat sofőrjei egy nappal a vb előtt sztrájkot tartottak. Tegnap reggel 7 és 9 óra között szinte teljesen leállt a tömegközlekedés. A sofőrök 10 százalékos béremelést követelnek, a vállalat azt mondja, ezt nem tudja teljesíteni. Még nem tudni, mi lesz a hoki-vb alatt Kassán, kihasználják-e a helyzetet a sofőrök. Egyelőre nem terveznek újabb sztrájkot, de nem is zárták ki azt. Ivan Horváth, a Kassai Tömegközlekedési Vállalat szakszervezeti elnöke lapunknak úgy fogalmazott: „Minden a vállalat vezetésével folytatott tárgyalások kimenetelétől függ.” 

A vb máris jótékony hatást gyakorol a gazdaságra, például a tévévásárlások jócskán felpörögtek. „Az utóbbi két hétben 2018 hasonló időszakához képest 50 százalékkal több tévékészülék fogyott” – közölte Táňa Lálová, a Mall.sk szóvivője. Márciushoz viszonyítva áprilisban 20 százalékkal több tévét adtunk el – erősíti meg a drukkerek tudatos készülődését a Nay műszaki áruházlánc. „A világbajnokság serkenti az idegenforgalmat, a kiskereskedelmet, a vendéglátóipart, döntően a sörfogyasztást és a szállodafoglalást” – sorolta az eseményből profitáló további ágazatokat Eva Mahdalová, a Finlord pénzügyi társaság elemzője. A 2011-es szlovákiai világbajnokság a főváros kasszáját 11 millió, Kassáét pedig 5 millió euróval gazdagította – derül ki a pozsonyi közgazdasági egyetem elemzéséből. Ebbe nem számították be a 407 ezer megvásárolt belépőjegyet. A pozsonyi jegyek felét külföldiek vásárolták. A jégkorong-szövetség szerint idén nagyobb lesz a nézettség, köszönhetően a kassai találkozók iránti jóval magasabb érdeklődésnek. „Az előző vb idején a szállodák a kétszeresére, esetenként a háromszorosára emelték a tarifáikat” – fűzte hozzá Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. 

A szervezők közel félmillió nézőt várnak, de érdemes lesz kilátogatni a szurkolói zónákba is, ahol meccsenként száz jegyet lehet még nyerni a szlovákok találkozóira. (ot, shz, nr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?