Gombos Norbert: Szuper a legjobb 32 között lenni

Gombos Norbert

Gombos Norbert karrierje legjobb eredményét produkálva bejutott a Roland Garros 3. fordulójába. A nádszegi származású teniszező egy nappal a hazaérkezése után készségesen mesélt nekünk a Diego Schwartzman elleni csatáról. Arról, hogy Párizsban az új, a sokkal nehezebb labdák mellett a hideggel is meg kellett küzdenie. Az is szóba került, hogy az RG szervezői korántsem vették annyira szigorúan a karanténszabályokat, mint Amerikában a US Openen.
 

Az első fordulóban a torna 24. kiemeltjét, a horvát Borna Coricot győzte le 3:1-re, a világranglista-helyezések közti távolság ellenére úgy tűnik, könnyed győzelem volt.

Nem volt könnyű mérkőzés és könnyű győzelem. Mindketten küzdöttünk a körülményekkel, nagyon hideg volt, fújt a szél, a labdák ebben az évben a megszokottaknál nehezebbek voltak. De mentálisan jól felkészültem, tudtam, hogy a hideg miatt hosszú labdamenetek lesznek, és fizikailag is megterhelő lesz. Végig odafigyeltem minden egyes labdamenetre. Örültem, hogy megint egy nagynevű játékossal játszhatok.

A második körben szerencsés volt a sorsolás, hiszen az osztrák Jurij Rodionov volt az ellenfél, aki a világranglistán a 170. helyen áll.

Ez a meccs pszichikailag nehezebb volt, mint az első. Coric magasabban rangsorolt játékos, mint én, így ő volt a favorit. Rodionov ellen én voltam az esélyes, bennem volt, hogy jó a sorsolásom, ezért jó lenne ott lenni a harmadik fordulóban. Nagyon nyerni akartam, így ez pszichikailag nehezebb feladat volt. Jól kezdtem a meccset, enyém lett az első szett, utána azonban Rodionov feljavult, megnyerte a második játékot. A harmadik szett rövidítésére nagyon figyeltem. Megnyertem, ez volt a döntő, mert a negyedikre már elfáradt, addigra már sokat futtattam. 

Aztán az argentin Diego Schwartzman volt soron. Ő a Roland Garros 12. kiemeltje volt, már az elit kategóriába tartozik. Az első szettben 5:2-re ön vezetett, több szettlabdája is volt, de egyiket sem sikerült kihasználni, fontos pillanatokban megremegett a kéz.

Ott is nehezek voltak a körülmények, egész nap esett az eső, talán kétszer is félbeszakították a meccseket, mi meg már reggeltől vártuk, hogy mikor léphetünk pályára. Schwartzman nagyon jó formában van, az előző tornán, Rómában megverte Rafael Nadalt is, salakon. A meccs elején igen jól játszottam, 4:1-re vezettem, amikor elkezdett szemerkélni az eső, a pálya nedvesebb, a labdák pedig nagyobbak lettek, ezért nem tudtam a labdamenetekben annyira agresszív lenni. A szettlabdáknál türelmetlen voltam, kétszer sem tudtam jó fogadást ütni. Egy olyan játékos, mint Schwartzman, az ilyen hibákat kihasználja.

A harmadik szettben az argentin vezetett 3:2-re, ott volt esély a brékelésre és arra, hogy visszajöjjön a meccsbe. Nem sikerült kihasználnia. Egy ilyen nagy tornán mennyire fáradt mentálisan az ember a harmadik körre? 

Nem mondanám, hogy mentálisan fáradt voltam. Ha az ember bejut a 3. fordulóba, az nagy lökést ad az önbizalmának. Sokkal fontosabb a fizikai felkészültség, háromszettes meccseket játszunk, minimum két órákat, ez fizikailag megterhelő. Szerencsére fizikailag is rendben voltam, ott volt velem Olasz Dávid, a kondiedzőm, aki figyelt rá, hogy fizikailag jól érezzem magam, nagyon jó munkát végzett.

Ez volt eddigi karrierje legjobb Grand Slam-menetelése, mondhatni ez eddigi pályafutása csúcsa?

Persze. Mindig is jó eredményt akartam elérni a Grand Slam-tornákon. Mindig az volt a fő célom, hogy a főtáblán játsszak a legnagyobb játékosokkal. Bejutottam a világ legjobb 32 teniszezője közé, ami szuper teljesítmény. 

A Roland Garros-t rendszerint tavasszal rendezik. Most a koronavírus-járvány miatt csúsztatták át őszre. Ezért a szokottnál rosszabb volt az idő. Ráadásul új, nehezebb labdákkal játszottak. Rafael Nadal szerint egyenesen sérülésveszélyesek voltak ezek a labdák. Önnek hogyan sikerült megbirkóznia ezekkel a külső tényezőkkel?

A Szlovák Teniszszövetség az edzésekhez adott nekünk ezekből az új labdákból, így azonnal ezekkel kezdtük meg a felkészülést. Teljesen mások voltak, mint az előző években, pont ezért fontos volt, hogy jól eltaláljuk az ütő húrozását. Szerencsére az edzőmmel, Tóth Tiborral ez sikerült, így végig jól éreztem magam a pályán. A hidegre felkészültem, tudtam, hogy milyen idő lesz Párizsban. Ezért vittem magammal sok termoruhát, amelyek segítettek melegen tartani magamat. Ez fontos volt, segített normális szinten tartani a testhőmérsékletet, így kisebb volt a sérülésveszély.

A kanadai Denis Shapovalov azt nyilatkozta, hogy a US Openen sokkal szigorúbbak voltak a karanténszabályok. Jobban ügyeltek arra a buborékra, amiben a játékosok vannak. Ön hogy látta ezt?

Egyet kell értsek Shapovalovval. Amerikában minden rendben működött, egyáltalán nem féltünk, hogy elkapjuk a vírust. Miután Párizsba értem és megcsináltam a teszteket, felküldtek a szobára, azzal, hogy ha nem jelentkeznek, azt jelenti, negatív vagyok. Több mint 24 órát vártam a szobán, ahol csak egy üveg víz volt, az ételt, amit rendeltem, kihűlve hozták fel. Másnap, mikor megkérdeztem az eredményemet, elsőre nem is tudtak válaszolni. Miután kikeresték, akkor vehettem át az akkreditációt és mehettem edzeni. A hotelban nem csak a játékosok laktak, a turistákkal közös liftet kellett használnunk.

Hogyan tovább, milyen tornák vannak még betervezve erre az évre?

Szeretnék még részt venni pár tornán. Bejutottam a kölni ATP-torna selejtezőjébe, ami a jövő héten lesz. Közvetlen utána lesz még egy torna Kölnben, ott egyelőre még nem vagyok bent a kvalifikációban. Belgiumban, Antwerpenben szintén van egy verseny. Amelyikbe bejutok, azon fogok részt venni. Tervben van a bécsi ATP 500-as is. Azt pedig még meglátjuk, hogy megrendezik-e a Slovak Opent. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?