Észt segítséggel csoportmásodikok a finneket legyőző magyarok

Nagy Ádám

A magyar labdarúgó-válogatott 2:0-ra legyőzte Finnországot a Groupama Arénában. Mivel Észtország meglepetésre győzött Görögországban, a magyar csapat végül a 2. helyen zárt a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában.

Marco Rossi szövetségi kapitány kezdőcsapatába visszatért Gulácsi és Lovrencsics, akik az észtek ellen betegség, illetve sérülés miatt nem játszhattak, Dzsudzsák és Kleinheisler pedig, aki három nappal korábban csereként lépett pályára, most már az elejétől bizalmat kapott. Kimaradt Dibusz, Kovács István, Nagy Dominik és a sárga lapok miatt eltiltott Pátkai.

Rossi a már Kispesten és Dunaszerdahelyen is bevált három/ötvédős játékrendszerét alkalmazta, Lovrencsics és Korhut aktívan mozgott a széleken.

A 9. percben Kalmár villant egyet, egy visszahúzós csel után lőtt kapura, és próbálkozása nem is sokkal ment mellé. A 18. percben a másik kapu forgott veszélyben: Taylor jó indítása után Pukki indulhatott meg, de Gulácsi védett. A már biztos csoportelső finneknek ez volt a legjobb periódusuk a meccsen: a szöglet után pedig Väisänennek pont a lábára esett a labda, de nem találta el jól, így kimaradt a ziccer. Két percre rá Kádár bizonytalanság után megint Pukki lőtt, Gulácsi védett.

A magyarok szervezetten játszottak, Lovrencsicsnek több jó beadása volt a jobb oldalról. A 29. percben Nagy Ádám szerzett labdát, Korhut Kalmárhoz passzolt, a DAC középpályása pedig nagyszerű sarokmozdulattal tette a labdát Szalai elé, aki laposan kilőtte a hosszú sarkot – 1:0.

Nyolc perccel később ismét Nagy Ádám robbant rá a labdára, lendületből végigvitte, és megpattanó lövését nem tudta védeni a finn kapus – 2:0. A Bologna játékosának 29. válogatott meccsén ez volt az első gólja.

Galéria

Nem sokkal a szünet előtt szépíthettek volna a finnek, Dzsudzsák adta el a labdát, Lod jól vitte fel, Pukkihoz passzolt, Orbán azonban remekül szerelte a finnek támadóját.

A szünetben Marco Rossi váltott, Kádár helyett Vinícius állt be. Az 52. percben pedig le kellett hoznia a sérült Baráthot, aki helyett Lang futott ki a pályára, egy perccel később pedig harmadszor is cserélt a magyar kapitány: Korhut helyett Holender állt be, aki először szerepelt válogatott mezben. A 66. percben jó labdát is kapott Dzsudzsáktól, de nem lett belőle gól.

Dzsudzsák egyébként nem remekelt, a magyarok talán leggyengébb láncszeme volt a pályán. A meccs előrehaladtával egyre jobban megmutatkozott, hogy nincs megfelelő kondíciója, sok labdát eladott. Az első félidőben nagyon harcosan futballozó Szalai is fáradt, így már nem volt annyi átütő erő a hazaiak támadásaiban, inkább a pontrúgások jelentettek veszélyt.

Tíz perccel a lefújás előtt Dzsudzsák felívelt szabadrúgására jól érkezett Szalai, a fejese nem sokkal ment mellé. A végjátékban még Kleinheislernek is volt egy jó lövése, a finn kapus védeni tudott.

A Groupama Arénában maradt a 2:0, ekkor már az athéni görög–észt meccset figyelték a szurkolók, ahol meglepetésre a vendégek vezettek, ez pedig nagyon kedvezett a magyaroknak. Amikor Athénban is lefújták a meccset, eldőlt, hogy a magyar válogatott a csoport második helyén végez, egy ponttal megelőzve Görögországot.

Ez az Európa-bajnoki selejtezők szempontjából is fontos, mert a kiemelést a Nemzetek Ligájában elért helyezés alapján készítik.

Érdekes

Magyarország – Finnország 2:0 (2:0)

Góllövők: Szalai (29.), Nagy Ádám (37.)

Sárga lap: Baráth, Lang, Kalmár, ill. Granlund, Lod.

Játékvezető: Vincic (szlovén)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Baráth (52. Lang), Orbán, Kádár (46. Vinícius) – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy Ádám, Kalmár, Korhut (53. Holender) – Szalai, Dzsudzsák.

FINNORSZÁG: Joronen – Granlund, Arajuuri, Väisänen, Uronen – Lod, Kamara, Lam (60. Kauko), Taylor (74. Forsell) –Tuominen, Pukki.

 

A csoport végeredménye:

 

1. Finnország       6       4       0       2       5:3    12

2. Magyarország  6       3       1       2       9:6    10

3. Görögország    6       3       0       3       4:5     9

4. Észtország       6       1       1       4       4:8     4

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?